Εντος Των Τειχων

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εφορευτική της εκλογής

Πολλή συζήτηση και προβληματισμό μέγα έχει προκαλέσει η σημερινή διαδικασία της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του κ. Γ. Παπανδρέου στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Το βάρος της ευθύνης της «αντικειμενικότητας και εγκυρότητας» των ψηφοφοριών θα αναλάβουν οι Παρ. Αυγερινός, Δημ. Τσάτσος (συνταγματολόγος, ας μην ξεχνιόμαστε), Ν. Λεβογιάννης και Κ. Σφυρίου, που θα είναι μεταξύ των μελών της εφορευτικής επιτροπής των αυριανών εκλογών.

Αναζητούνται… Carmina

H «ανανέωση παντού» που πρεσβεύει ο κ. Παπανδρέου άγγιξαν και τις μουσικές επιλογές του συνεδρίου-εξπρές της Παρασκευής, που ήταν ποικίλες. Από Ελ. Αρβανιτάκη και «Δυνατά-Δυνατά» μέχρι το σημειολογικό ντουέτο του Γ. Νταλάρα με τον Sting με το τραγούδι «Mad about you» (τρελός για σένα). Για λίγο ακούστηκε το γνωστό «Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο», ενώ η τύχη του Carmina Burana αναζητείται…

Ελάχιστη… ικανοποίηση

Δεν ήταν όμως η μουσική που έφτιαξε το κέφι του Θεόδωρου Τσουκάτου. Αλλά η υιοθέτηση από τον Γιώργο Παπανδρέου της πρότασής του για την υιοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικό σχέδιο από καθηγητή πανεπιστημίου υπάρχει ήδη στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου.

Οι εκλιπόντες και ο αποχωρών

Σε όλους τους «μεγάλους εκλιπόντες» έκανε αναφορά ο Γ. Παπανδρέου στο τέλος της ομιλίας του στο συνέδριο. Ητοι στους Ανδρέα Παπανδρέου, Γιάννη Αλευρά, Γιώργο Γεννηματά και Μελίνα Μερκούρη. Δεν ξέχασε όμως και τον Κώστα Σημίτη: «Υπήρξε πραγματικός κυβερνήτης, εθνικός ηγέτης, δίδαξε ήθος και αξιοπρέπεια». Στις ιαχές του πλήθους, σχολίασε «εμείς γλεντάμε από τώρα τη μεγάλη νίκη».

Η Ντόρα και η εκλογή

«Κι εγώ είχα εκφράσει την άποψή μου παλαιότερα στο δικό μου κόμμα, να εκλέγεται ο αρχηγός από τη βάση, αλλά μιλούσα για την οργανωμένη βάση του κόμματος», υπενθύμισε η δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη σε περιοδεία της στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Και προς… άρση παρεξηγήσεων υπογράμμισε ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί πάρα πολλά ερωτήματα, πέραν βεβαίως του μεγίστου ερωτήματος του ενός και μόνον υποψηφίου»…

Ούτε στο «κινητό»…

«Ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει. Ουδέποτε συζήτησα περίπτωση να ενταχθώ ή να συνεργασθώ με το ΠΑΣΟΚ. Οσο για τη Νέα Δημοκρατία, δεν μου έχει τηλεφωνήσει κανείς. Και δεν νομίζω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, αφού όλα δείχνουν ότι οι πολιτικοί μας δρόμοι δεν συναντώνται», δήλωσε στη στήλη ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, που δεν έχει και την καλύτερη εντύπωση για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα βαδίζει προς τις εκλογές…

Τους άκουσε

Δεν ξέρω εάν αυτό είναι που ζητούν οι ψηφοφόροι, αλλά εάν κρίνουμε από τον χρόνο που τον άκουγαν, τότε… έχει δίκιο. Ποιος; O Δημήτρης Σιούφας, που στην τελευταία συνάντησή του με τους πολιτιστικούς συλλόγους της Καρδίτσας, ο ίδιος μίλησε μόνον τρία λεπτά και άκουσε τα αιτήματά τους επί… μισή ώρα… «Τόσο χρόνο δεν έδινε ούτε σε μας τους βουλευτές όταν ήταν γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», παρατήρησαν χαριτολογώντας φίλοι του…

Γέλασε με την καρδιά του

Ηταν η πρώτη φορά που χαμογέλασε ανοικτά, με όλη του την καρδιά, ο Προκόπης Παυλόπουλος τις τελευταίες ημέρες. H συγκέντρωση των φίλων του στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει… Από νωρίς το απόγευμα ο κόσμος είχε κατακλύσει το ξενοδοχείο, τις αίθουσές του και τον γύρο χώρο… «Δεν επηρεάσθηκε ο κόσμος από την τελευταία επίθεση που σου έγινε» ήταν το σχόλιο συνεργάτη του και μάλλον είχε… δίκιο…

Από το A ώς το Ω

Από τις καλύτερες παρουσίες στα μέσα ενημέρωσης εκείνη του Αρη Σπηλιωτόπουλου, κατά κοινή πλέον ομολογία. Σε κάθε συνάντηση στα «σκληρά παράθυρα», ο Αρης -χωρίς γραβάτα, λόγω του κατάγματος στο χέρι που έχει υποστεί- είναι διαβασμένος, σεμνός και δίνει απαντήσεις ουσίας. Δείχνει με άλλα λόγια ότι γνωρίζει πολύ καλά το… Αλφα και το Ωμέγα της πολιτικής… Και μάλιστα, Εκ βαθέων…, όπως είναι και ο τίτλος του βιβλίου του.

Επιλογή τακτικής ο Τάσος!

Γιατί επέλεξε τον Τάσο Μητρόπουλο στην A΄ Πειραιώς ο Κώστας Καραμανλής; Το ερώτημα τίθεται από αναλυτές-ψηφοφόρους της συγκεκριμένης περιφέρειας και οι απαντήσεις ποικίλλουν. Ετσι, για κάποιους ο Μητρόπουλος επελέγη επειδή έχει παίξει στον Εθνικό και στον Ολυμπιακό, στις δύο ομάδες, δηλαδή, του Πειραιά, αλλά και στην AEK, ενώ πέρασε και για λίγο από τον Παναθηναϊκό. Αρα είναι «γενικής αποδοχής»! Για άλλους, πάλι, ο Μητρόπουλος επελέγη ως «αντίβαρο» σε κάποιους άλλους, που προσπαθούν να μονοπωλήσουν τις ψήφους των «ερυθρολεύκων» φιλάθλων. Οπως και να έχει, πάντως, η επιλογή του Τάσου Μητρόπουλου είναι και σαφώς «επιλογή και κίνηση τακτικής».

Οι επιστολές των εκλογών

Από έξι παραγράφους αποτελείται η επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία ζητεί τη διάλυση της Βουλής και την επίσπευση των εκλογών. Οπως είχε προαναγγελθεί, ο κ. Σημίτης επικαλείται ως «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» το Κυπριακό, κάνοντας αναφορά στην πρωτοβουλία του κ. Ανάν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Εξέλιξη, πάντως, που δεν ήταν γνωστή στις 7 Ιανουαρίου, όταν είχε κάνει γνωστό ότι θα επικαλεστεί το Κυπριακό. «O γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών καλεί στις 10 Φεβρουαρίου 2004 όλες τις πλευρές… για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος πριν από την 1η Μαΐου 2004. Το γεγονός αυτό επιβάλλει την επίσπευση των εκλογών, ώστε η νέα κυβέρνηση, που θα διαθέτει νωπή λαϊκή εντολή, να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις με επιτυχία», αναφέρει ο κ. Σημίτης.

Λιτή και εντελώς τυπική ήταν η απαντητική επιστολή του κ. Στεφανόπουλου: «Σας γνωρίζω όθεν ότι αποδέχομαι, εν όψει των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 41 του Συντάγματος, την πρόταση προς διάλυση της Βουλής για τον λόγο αυτό την 11ην Φεβρουαρίου, προκήρυξη γενικών βουλευτικών εκλογών την 7ην Μαρτίου 2004 και σύγκληση της νέας Βουλής τη 18ην Μαρτίου 2004».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή