H Μέριλιν του Σέσιλ Μπίτον «μαγνήτης» στο Λονδίνο

H Μέριλιν του Σέσιλ Μπίτον «μαγνήτης» στο Λονδίνο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε με το χαρακτηριστικό στυλ του φωτογράφου Σέσιλ Μπίτον, τραβηγμένο το 1956, στο ζενίθ της δόξας της. H φωτογραφία αυτή μαζί με 200 ακόμη διάσημα πορτρέτα παρουσιάζονται στη National Portrait Gallery του Λονδίνου ώς τις 31 Μαΐου.

Με ευκαιρία τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Βρετανού φωτογράφου διασημοτήτων και υψηλής αισθητικής Σέσιλ Μπίτον, η National Gallery του Λονδίνου παρουσιάζει ώς τις 31 Μαΐου μία φωτογραφική έκθεση που τραβάει τους τουρίστες σαν μαγνήτης. Εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα και παρουσιάζει 200 μοναδικής αισθητικής πορτρέτα που τράβηξε ο Μπίτον στη διάρκεια της μακράς καριέρας του τόσο στην Αγγλία όσο και στην Αμερική. Τα περισσότερα μοντέλα του είναι αναγνωρίσιμα από το μεγάλο κοινό: Μέριλιν Μονρόε (αινιγματική), Γκρέτα Γκάρμπο (ατρόμητη), Μάρλον Μπράντο (μυστηριώδης)… Πλήθος ακόμη από τον εκκεντρικό φιλικό και οικογενειακό κύκλο του ίδιου του Μπίτον ως τους αστέρες της δημόσια ζωής, βασιλείς, ηθοποιούς, συγγραφείς. O Μπίτον ανήκει και αυτός στην ιστορία της φωτογραφίας του 20ού αιώνα και η δημιουργία του συνοψίζει με τρόπο εμβληματικό την εμμονή τη δική του αλλά και μίας ολόκληρης κοινωνίας στην εξωστρεφή αισθητική που την υπογράμμιζε η θεατρικότητα και η σκηνοθετημένη υπερβολή. Βέβαια, η θέαση της Μέριλιν Μονρόε, φωτογραφημένης πριν από 48 χρόνια, αναιρεί όποια στοιχεία τεχνητής γοητείας αγαπούσε ο Μπίτον. Αυτή είναι η δύναμη της καλής προσωπογραφίας. Ξεχνάς το πώς και το γιατί και αφήνεσαι στη δύναμη του μοντέλου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή