«Atelier Σπύρου Βασιλείου» – η πολιτιστική παρακαταθήκη του μεγάλου ζωγράφου έγινε πραγματικότητα

«Atelier Σπύρου Βασιλείου» – η πολιτιστική παρακαταθήκη του μεγάλου ζωγράφου έγινε πραγματικότητα

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέτοια εποχή έφθανε στο δημοσιογραφικό γραφείο το γραμματάκι με τον γραφικό χαρακτήρα της Κικής Βασιλείου, και μέσα, την κεφάτη, γεμάτη φωτογραφικές αναμνήσεις πρόσκληση «για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα Κούλουμα στο σπίτι της οδού Γουέμπστερ 5», ένα κάλεσμα – θεσμός, που άρχισε με το τέλος του πολέμου και μέχρι το 2001 στεγαζόταν στο νούμερο 6 του ίδιου δρόμου, και από το 1958 στο 5, πάντα με θέα στην Ακρόπολη, όπου, άλλωστε, βρίσκεται το θρυλικό, για τη φιλοξενία του, σπίτι του Σπύρου και της Κικής Βασιλείου και των κοριτσιών τους. Την τελευταία φορά, η πρόσκληση με σημειωματάκι της Κικής Βασιλείου -που συνέχισε την παράδοση και αφού είχε φύγει ο αγαπημένος της Σπύρος- ζητούσε «συγγνώμην» γιατί «λόγω αδιαθεσίας» τα Κούλουμα, το πέταγμα των χαρταετών από το ταρατσάκι, το απίστευτο νηστήσιμο φαγοπότι από τα χέρια της, δεν θα γινόταν. Εφυγε και η Κική Βασιλείου, αθόρυβα, αλλά οι ρίζες μιας τέτοιας παράδοσης πάνε βαθιά και απόδειξη το γράμμα – είδηση που μας στέλνει, πάλι τέτοια εποχή, η αγαπημένη μας φίλη από παλιά, η κ. Δροσούλα Βασιλείου – Ελλιοτ. Ας το διαβάσουμε μαζί:

Με αφετηρία τα Κούλουμα της 23ης Φεβρουαρίου…

«Το 2004 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για το έργο του Σπύρου Βασιλείου, τη μνήμη του, την οικογένειά του, τους φίλους του και για όλους όσοι αγάπησαν τη ζωγραφική του», μας γράφει. «102 χρόνια από τη γέννησή του και δέκα εννέα από τότε που έφυγε, εγκαινιάζεται το «Ατελιέ Σπύρου Βασιλείου», στο σπίτι της οδού Γουέμπστερ 5, κάτω από την Ακρόπολη», μας δίνει την είδηση! «Το «Ατελιέ Σπύρου Βασιλείου» είναι ένας καινούργιος χώρος τέχνης, πολιτισμού, ψυχαγωγίας, μελέτης και εκπαίδευσης. Ενα σπίτι – μουσείο που φέρνει τον επισκέπτη κοντά στο έργο του και στη ζωή του «μπάρμπα Σπύρου» και ζωντανεύει μια σημαντική προσωπικότητα της ελληνικής τέχνης. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το αρχείο του ζωγράφου». Ακολουθεί η εξήγηση, που αποκαλύπτει πόσο οι κόρες, οι άνδρες τους, τα εγγόνια νιώθουν την ιερή υποχρέωση να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη τού μεγάλου και τόσο παραγωγικού ζωγράφου του 20ού αιώνα.

ΥΠΠΟ και Πρόγραμμα «Πολιτισμός»

«Η πρόταση της οικογένειας προς το υπουργείο Πολιτισμού είχε ευτυχή κατάληξη και το έργο «Προβολή και Παρατακαθήκη του έργου του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου», εντάχθηκε στο Γ΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στο Πρόγραμμα «Πολιτισμός». Είναι μεγάλη τιμή στη μνήμη και μια ευκαιρία να γνωρίσουν και οι νεότερες γενιές τη δουλειά του, μιας και ένα βασικό τμήμα του έργου είναι αφιερωμένο σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Δεν θυμάμαι -εξομολογείται η Δροσούλα στο σημείο αυτό- τον πατέρα να εξέφρασε επιθυμία ή να μας έδωσε οδηγίες για την προβολή του έργου του. Δεν θα ήθελε να δεσμεύσει τα παιδιά του και τα εγγόνια του, με μια τέτοια υποχρέωση. Του άρεσε όμως πολύ να μοιράζεται την τέχνη του και να έχει πάντα αρκετούς τοίχους για να κρεμάει τους πίνακές του. Είμαστε σίγουρες ότι θα συμφωνούσε και θα χαιρόταν με την απόφασή μας. Αλλωστε, στο σπίτι της Ερέτριας, το 1971, ο Σπύρος Βασιλείου έχτισε τον «Μαντρότοιχο», μια στοά 70 μέτρων για να εκθέτει άνετα τη σοδειά του καλοκαιριού. «Κι ακόμη, εδώ, μία σπουδαία είδηση: «O «Μαντρότοιχος» έχει επίσης ενταχθεί στο έργο και το «Ατελιέ» θα οργανώνει εκεί τις καλοκαιρινές του εκδηλώσεις». Υπογραφή! Δροσούλα Βασιλείου – Ελιοτ, η πρωτότοκη από τις τρεις κόρες του Σπύρου και της Κικής, εκδότις κι η ίδια, μαζί με τον Μέντη Μποστ, του υποδειγματικού περιοδικού για σκεπτόμενα παιδιά «Το Ρόδι», που κι αυτό, σαν εκπαιδευτικός θεσμός, θα έπρεπε να ενταχθεί σε πρόγραμμα «Πολιτισμού» και να ξανακυκλοφορήσει, φέρνοντας χρώμα, φαντασία, ποιότητα στον στενεμένο και «εμπορευματοποιημένο κόσμο των παιδικών και νεανικών εντύπων.

Εγκαίνια της Εκθεσης «Φωτογραφίες από τόσα Κούλουμα!»

Το θέμα όμως είναι το «Ατελιέ Σπύρου Βασιλείου» που ανοίγει τις πόρτες του, ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου, για μια έκθεση βασισμένη στο πολύτιμο αρχειακό υλικό του Σπύρου Βασιλείου. Πιο ταιριαστά εγκαίνια δεν θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί, από την πρόσκληση αυτή, στην οδό Γουέμπστερ 5, στην Ακρόπολη, «για όλους όσοι αγαπούν το έργο του Σπύρου Βασιλείου, για να θυμηθούν και να ξαναζήσουν την ατμόσφαιρα αυτής της γιορτής».

«Φωτογραφίες από… τόσα χρόνια Κούλουμα» είναι ο τίτλος για τα εγκαίνια της Εκθεσης, με ώρα έναρξης στις 12 το μεσημέρι, αυτήν την Καθαρά Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2004. H Εκθεση είναι η πρώτη εκδήλωση του καινούργιου μουσείου «Atelier Σπύρου Βασιλείου» το οποίο συστάθηκε για να κρατήσει ζωντανό το έργο του Μπάρμπα Σπύρου. Αυτή η Καθαρά Δευτέρα, σε συνέχεια του παραδοσιακού εξηντάχρονου καλέσματος, θα μαζέψει ξανά, παλιούς φίλους και πιστούς θιασώτες της γιορτής, «για να περάσουμε τα Κούλουμα παρέα και, μέσα από τις φωτογραφίες, να θυμηθούμε τις τόσο πολλές Καθαροδευτέρες της οδού Γουέμπστερ». Επιμέλεια Εκθεσης: Αννυ Μάλαμα – Ιλια Λακίδου Διάρκεια έκθεσης, έως 3 Μαρτίου. Λειτουργία: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 20.000 Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 15.00.

Ωραιότερη πρόσκληση με πνοή πολιτισμού δεν έχουμε λάβει εδώ και καιρό! Υπάρχει και σημείωμα της Δροσούλας, ιδιόγραφο, με μία ακόμη είδηση – για μια Εκθεση, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Σπύρο Βασιλείου μέσα από τους πίνακές του! Αλλά έχουμε καιρό! Ενα ένα, τα ωραία, για την «Πολιτιστική Παρακαταθήκη του Σπύρου Βασιλείου» που έγινε πραγματικότητα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή