Οι δύο «αρχηγοί»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορροφημένοι από τον προεκλογικό αγώνα, από τα ανεβοκατεβάσματα των δημοσκοπήσεων, από τα «δημοψηφίσματα» και τις «ανατροπές», μας ήρθε και ο χιονιάς, ο πραγματικός και ο εικονικός των «καναλιών» και όλα αυτά μαζί μας έκαναν να μην προσέξουμε αρκετά σε ορισμένες ουσιώδεις αλλαγές της πολιτικής σκηνής. Αναφέρομαι στους δύο «αρχηγούς», εκ των οποίων αναπότρεπτα ο ένας από τις 8 Μαρτίου και μετά, θα ασκήσει τη διακυβέρνηση και ο άλλος τον έλεγχο της διακυβέρνησης. Δηλαδή θα διαδραματίσουν τους δύο κεντρικούς ρόλους που, σύμφωνα με το πολίτευμα, ο λαός αναθέτει σε πολιτικούς. Εκπροσωπώντας και οι δύο μαζί περίπου το 90% του ελληνικού λαού και συναποδεχόμενοι τις αρχές και τους κανόνες που διασφαλίζουν τη συνύπαρξή τους και συλλειτουργία τους, καταλαμβάνουν το κέντρο της πολιτικής ζωής.

Η πρώτη παρατήρηση αφορά στην ηλικία τους, υπενθυμίζοντας ότι, εκτός όλων των άλλων, η ζωή διαμορφώνεται ακόμη και με την απαθή πάροδο του χρόνου και τη γραμμική διαδοχή των γενεών. O Γιώργος Παπανδρέου είναι 52 ετών και ο Κώστας Καραμανλής 48! Αυτό το απλό γεγονός τους εξασφαλίζει μερικά πλεονεκτήματα, αρκεί και οι ίδιοι να τα έχουν επισημάνει και αξιολογήσει.

Ανήκουν στην ίδια γενιά που δεν έχει ζωντανές μνήμες από τον εμφύλιο και από τις μετά τον εμφύλιο παράδοξες καταστάσεις. Δεν αισθάνονται υποχρεωμένοι να ενταχθούν υπέρ ή κατά, να αποδεχθούν ή να απορρίψουν, να φορτωθούν αμαρτήματα άλλων και να αποδεχθούν ενοχές. Νομίζω ότι για πρώτη φορά και οι δύο αρχηγοί έχουν το κοινό αυτό γνώρισμα. H ιστορία δεν είναι και προσωπική τους ιστορία.

Δεν γνώρισαν καν τον Ψυχρό Πόλεμο ούτε τη σχεδόν αναγκαστική στράτευση με τη μια ή την άλλη πλευρά. Από πρακτικής πλευράς υποθέτω ότι θα διαχειρισθούν τις σχέσεις της χώρας με τα ισχυρά κέντρα εξουσίας που διαμορφώνονται διεθνώς. Χωρίς τα πάντοτε αβέβαια στηρίγματα ενός πιθανού αντιπάλου. Π.χ., πρώτα «βγάζαμε γλώσσα» εναντίον των ΗΠΑ και θεωρούσαμε βέβαιο ότι θα έχουμε την υποστήριξη της άλλης πλευράς. Δεν ήταν καθόλου βέβαιο, αλλά έτσι θέλαμε να πιστεύουμε… και βρεθήκαμε μόνοι και ανυπεράσπιστοι στο πραξικόπημα, στα εφτά χρόνια της δικτατορίας, στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και σε άλλα. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα. Πιστεύω ότι κανένας από τους δύο «αρχηγούς» δεν έχει προσωπικούς ή ιδεολογικούς λόγους να είναι αντιαμερικανός ή φιλοαμερικανός. Με το κοινό αυτό χαρακτηριστικό ίσως μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τον τυφλό και στείρο αντιαμερικανισμό, σχεδόν ταυτόσημη θέση της άκρας Αριστεράς και της άκρας Δεξιάς και μια από τις πλέον αρνητικές «σταθερές» της πολιτικής μας ζωής. Οπως άλλοτε ήταν ο αντικομμουνισμός…

Πιο σημαντική όμως είναι ήδη -και ενδεχομένως αποδειχθεί ακόμη σημαντικότερη- η αλλαγή στο ύφος του πολιτικού λόγου. H πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων δεν είναι ίδια όπως επί τόσα χρόνια ματαίως προσπαθεί να μας πείσει η Αριστερά, χωρίς να πείθεται και η ίδια. Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν ουσιώδεις κοινές παραδοχές, αλλά δεν έχουν την ίδια πολιτική. Αυτό κάποτε πρέπει να απασχολήσει στα σοβαρά εκείνους που ισχυρίζονται ότι τα δύο μεγάλα κόμματα είναι ίδια και… παραπλανούν τον λαό, επί τόσα χρόνια, με «σικέ» μεταξύ τους αντιπαραθέσεις.

Εκείνο που, για την ώρα, έχει σημασία είναι ότι σχεδόν ακαριαία άλλαξε το ύφος του πολιτικού λόγου. Ενδεχομένως δεν άλλαξε τόσο πολύ ο ίδιος ο πολιτικός λόγος (όπως μάλιστα εκφέρεται στα τηλεοπτικά πορτοπαράθυρα), άλλαξε όμως το ύφος, είναι λιγότερο εμπαθές και περισσότερο ορθολογικό, λιγότερο ρητορικό και περισσότερο ουσιαστικό, απευθύνεται λιγότερο στις φοβίες, στις προκαταλήψεις και τα ένστικτα και περισσότερο στη λογική.

Η αντιπαράθεση δεν είναι «θέατρο», είναι η ουσία της πολιτικής. H αλλαγή στο ύφος, ενδεχομένως να αποδειχθεί πιο ουσιαστική μετά την 7η Μαρτίου. Είναι ήδη κατάκτηση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή