O Μαρξ και τα ζαντολάστιχα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν δυο-τρία πράγματα που τα πιστεύουμε φανατικά: Οτι η ομάδα μας είναι η καλύτερη και η μοναδική που δεν ευνοείται από τη διαιτησία, ότι το χωριό μας είναι το πιο όμορφο της Ελλάδας («άρα και του κόσμου») και ότι η EMY πέφτει πάντα έξω. Μπορεί οι στατιστικές να επιβεβαιώνουν κάτι που κανονικά θα έπρεπε να το συγκρατεί και μια στοιχειωδώς καλή μνήμη, ότι δηλαδή η Μετεωρολογική Υπηρεσία σπανίως λαθεύει, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει τίποτε για το αγύριστο κεφάλι μας. Ετσι, ιδιώτες και οργανισμοί (δήμοι, υπουργεία, υπηρεσίες) ακούμε τις δυσοίωνες προβλέψεις και χαμογελάμε ειρωνικά. Οταν όμως επαληθεύονται οι προβλέψεις, καταφεύγουμε δρομαίως στα στερεότυπά μας: «Δεν υπάρχει κράτος» ολολύζουμε ως ιδιώτες / πολίτες, «ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα» αυτοδοξαζόμαστε ως διοικητές, διευθυντές ή υπουργοί.

Βεβαίως και «λειτούργησε άψογα» το κράτος, σε όλες τις εκφάνσεις του: σεβάστηκε μέχρι κεραίας την παράδοσή του, την απρονοησία δηλαδή, τον κάκιστο συντονισμό, τη μετακύλιση ευθυνών από τον ένα βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον επόμενο, γενικώς όλα όσα επέρχονται «εάν το άλας μωρανθή», οπότε δεν βρίσκονται ούτε δυο σακιά αλάτι στις δημόσιες αποθήκες. Τίποτε το πρωτόγνωρο ως προς αυτό, αλλά και τίποτε το πρωτόγνωρο ως προς τη συμπεριφορά εκείνων που δεν πιστεύουν μόνο ότι η ομάδα τους είναι η καλύτερη αλλά και ότι το αυτοκίνητό τους είναι το πιο γερό του κόσμου, ιδίως αφότου του φόρεσαν ζαντολάστιχα. «Εγώ θα περάσω», έλεγαν με αντάρτικο πνεύμα στους τροχονόμους που τους προειδοποιούσαν. Περνούσαν λοιπόν με κάτι από το ύφος των καβαλάρηδων Κολοκοτρωναίων πλην δίχως αλυσίδες, για να καθηλωθούν σε μισό χιλιόμετρο και να στραφούν αμέσως στην άλλη μεγάλη τους αγάπη, το κινητό, διά του οποίου κατήγγελλαν από διάφορες εκπομπές το «απόν κράτος». Οι πιο τυχεροί παρηγορήθηκαν από την επιτόπια επίσκεψη των κομματικών ηγετών, οι οποίοι, σε ρόλο ρεπόρτερ όλως αιφνιδίως, πήραν τα όρη και τα βουνά. Οσοι πάντως γνωρίζουν από αυτά, επιμένουν πως ο Μαρξ δεν εννοούσε τις αλυσίδες των αυτοκινήτων όταν έλεγε ότι το μόνο που έχουν να χάσουν οι προλετάριοι αν εξεγερθούν είναι οι αλυσίδες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή