Δημοσκόπων άθλοι

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία των εκλογών τα επιτελεία αποκτούν ολοένα και σαφέστερη εικόνα για τις τάσεις στο εκλογικό σώμα και τι αναμένουν περίπου να δείξει η κάλπη την 7η Μαρτίου, πλην κάποιας μεγάλης εκπλήξεως, ή πολιτικού λάθους τύπου Πάχτα.

Οι ειδικοί, λοιπόν, των κομμάτων, μεγάλων και μικρών, βρίσκονται πιο κοντά στις εκτιμήσεις τους απ’ ό,τι οι «μάγοι» των δημοσκοπήσεων. Οπως μεταδίδουν και όπως μεταφέρονται τα στοιχεία τους στα ρεπορτάζ του Τύπου, η διαφορά Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ κυμαίνεται μεταξύ 3 και 4 μονάδων και το σημαντικότερο, όπως εκτιμούν, είναι ότι έχουμε αγγίξει πλέον τον «σκληρό πυρήνα» της διαφοράς που δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Και αυτό γιατί οι μετακινηθέντες προς τη Ν.Δ. πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, έχουν προ πολλού κάνει τις επιλογές τους, με αποτέλεσμα να μην τους αγγίζουν τα επικοινωνιακά «ανοίγματα» του Γ. Παπανδρέου.

Αλλωστε και οι περισσότερες από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται, επιβεβαιώνουν τα ίδια στοιχεία. Πρώτον ότι το προπορευόμενο κόμμα, δηλαδή η Ν.Δ., εξακολουθεί να κινείται ανοδικά στους δείκτες και δεύτερον ότι δεν αλλάζει θεαματικά η αναλογία των μετακινούμενων ψηφοφόρων από το ένα μεγάλο κόμμα στο άλλο.

Γνωρίζοντας, άλλωστε τα επιτελεία τα συγκεκριμένα στοιχεία, προσανατολίζουν τη στόχευσή τους σε ειδικά κοινά. Ιδιαίτερα, ο ευρισκόμενος σε μειονεκτική θέση Γ. Παπανδρέου, θα επιχειρήσει να προσεγγίσει ένα τμήμα των αναποφάσιστων -το πώς θα τους βρει είναι ένα άλλο θέμα- προκειμένου να τους πείσει το τελευταίο 15νθήμερο ότι θα αλλάξει όσα έπραξε η κυβέρνηση Σημίτη, στην οποία συμμετείχε ως κορυφαίος υπουργός.

Και ενώ έτσι έχει η κατάσταση, εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες στα κανάλια διάφοροι αναλυτές, που ταυτοχρόνως συμμετέχουν στα προεκλογικά επιτελεία κομμάτων, οι οποίοι επιχειρούν άλλη προσέγγιση των αριθμητικών δεδομένων. Στις αναλύσεις τους μιλούν για παλαιό και νέο εκλογικό σώμα, με τέτοιες διαφορές συμπεριφοράς, που κάνουν ακόμα και τον πιο εύπιστο θεατή να δυσπιστεί.

Εν πάση περιπτώσει, είναι δικαίωμα του καθενός να κάνει την προσέγγιση που ο ίδιος νομίζει. Αλλωστε, η ημέρα της κρίσης είναι κοντά και η κάλπη μετρά «ξερά» τους αριθμούς. Ομως, επειδή οι δημοσκοπήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, που καταγράφει την τάση μιας δεδομένης στιγμής και μπορεί να δίνει εικόνα γι’ αυτήν, αν δεν αγνοείς όσα οι αριθμοί μεταδίδουν, είναι κρίμα να κακοποιείται το εργαλείο αυτό σε βαθμό ακύρωσης. Και τούτες τις ημέρες, ζούμε για άλλη μία φορά παρόμοια κατάσταση, καθώς οι φήμες που εκπορεύονταν από το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ ότι θα καταφέρουν να δείξουν τις δημοσκοπήσεις στα όρια του στατιστικού λάθους την τελευταία ημέρα δημοσίευσής τους, ώστε να «κτίσουν» ψυχολογικά πάνω σε αυτό το 15νθήμερο που έρχονται, μοιάζουν να επαληθεύονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή