Προ του οριστικού τέλους

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός επί των Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου καλλιεργεί σταθερώς την ψευδαίσθηση ότι υφίσταται δυνατότης «σκληρών διαπραγματεύσεων» και διαμόρφωση λύσεως του Κυπριακού συμβατής προς το κοινοτικό κεκτημένο. Το έπραξε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, την Τρίτη.

Οι διακοινοτικές συνομιλίες αρχίζουν σήμερα στην Κύπρο και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να επιτύχει κάποιες ουσιώδεις τροποποιήσεις στο υφιστάμενο σχέδιο. Το ίδιο όμως θα πράξει με την ανάλογη ένταση και ο κατοχικός ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς.

Με τα δύο μέρη να «διαπραγματεύονται σκληρά» περί των συμφερόντων των κοινοτήτων που εκπροσωπούν, οι συνομιλίες δεν θα καταλήξουν σε αποτέλεσμα και ο ειδικός απεσταλμένος του OHE κ. Αλβάρο ντε Σότο θα κρατεί σημειώσεις, περί των διαμειβομένων κατά τις συναντήσεις, έως τις 22 Μαρτίου.

Στη συνέχεια, θα συγκληθεί η τετραμερής, δηλαδή τα δύο αμέσως εμπλεκόμενα μέρη, η Ελλάς και η Τουρκία, και πάλι θα υπάρξουν «σκληρές» διαπραγματεύσεις, αλλά εάν δεν υπάρξει συμφωνία, όπως είναι πιθανόν, στις 29 Μαρτίου, η υπόθεση περνάει στον γενικό γραμματέα του OHE κ. Κόφι Ανάν, ο οποίος θα συμπληρώσει τα «κενά» με την τεχνική υποστήριξη του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βάσει των σημειώσεων του κ. Αλβάρο ντε Σότο.

Με λίγα λόγια, το κείμενο της οριστικής συμφωνίας, η λειτουργικότητα της λύσεως, το μέλλον της ούτως ειπείν ενωμένης Κύπρου επαφίεται στην κρίση ενός ατόμου, που θα αποφασίσει κατά την αντίληψη περί του πρακτέου Αμερικανών και Βρετανών ειδικών, που συνέταξαν το σχέδιο λύσεως του πολιτικού προβλήματος της νήσου.

Ολα αυτά μπορούσαν να είχαν γίνει εδώ και δικαετίες, αλλά η «δυναμική» δημιουργήθηκε λόγω της επικείμενης εντάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή ενωση. H μείζων πολιτική ανεντιμότης, που εγγίζει τα όρια της απάτης, είναι πως υποτίθεται ότι στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην E.E. αποσυνδέθηκε από τη λύση του πολιτικού προβλήματος της νήσου. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που συνέβη είναι ότι η ελληνική πλευρά έσπευσε να δεχθεί όσα αρνούνταν οι ελληνικές κυβερνήσεις επί δεκαετίες και ό,τι χειρότερο της επιφυλάσσει η οριστική ρύθμιση του κ. Ανάν, ενώ ήταν προ των θυρών της τυπικής εντάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας στην E.E. την 1η Μαΐου.

Πληροφορίες από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ απείλησαν σχεδόν ότι εάν δεν συναινούσε η ελληνική πλευρά, θα αναγνώριζαν το κατοχικό καθεστώς. Ας το έπρατταν, εάν οι διαδόσεις αυτές ισχύουν, και ας αναιρούσαν πολιτική τριάντα ετών εν μια νυκτί, δημιουργώντας προηγούμενο νομιμοποιήσεως μιας παρανόμου καταλήψεως εδαφών χώρας- μέλους του ΟΗΕ.

Μοιραία, λοιπόν, η Κύπρος οδηγείται σε μία τραγελαφική λύση, στη διαμόρφωση της οποίας συνήργησαν με διαπραγαμτεύσεις ετών η Λευκωσία και η Αθήνα και την οποία θα χρεωθεί ο κ. Παπαδόπουλος, που εθεωρείτο «απορριπτικός», και η Νέα Δημοκρατία, εάν εκλεγεί στην κυβέρνηση, που δεν είχε εμπλακεί στη διαδικασία.

Η μόνη δυνατότης που υφίσταται αποτροπής της εξελίξεως αυτής είναι να καταψηφισθεί το σχέδιο λύσεως στα δημοψηφίσμτα. O κ. Ντενκτάς έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που δεν τον ικανοποιήσει η λύση, ο ίδιος θα ταχθεί υπέρ της καταψηφίσεώς της στο δημοψήφισμα. O κ. Παπαδόπουλος δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη. Σε οποιαδήποτε, όμως, περίπτωση είναι θλιβερό όταν η ρύθμιση ενός τόσο σημαντικού πραβλήματος επαφίεται στην κρίση των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή