ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανεμοδεικτης

T ράβηξε πολύ αυτή η προεκλογική περίοδος – κοντά δυόμισι μήνες, αν σκεφθεί κανείς πως οι κινήσεις Σημίτη για τη διαδοχή που «έδειξαν» σίγουρα εκλογική πορεία έγιναν πριν από τις γιορτές! Τόσο μεγάλο διάστημα «τσίτας» πολιτικών, αλλά και… ταλαιπωρίας του κόσμου, δεν έχουμε ξαναζήσει. Και λογικό είναι μέσα σε δυόμισι μήνες και «το σύστημα» να έχει κουρασθεί και οι κομματικοί «τελάληδες» στα ραδιοτηλεοπτικά παράθυρα να έχουν εξαντλήσει τα όποια επιχειρήματά τους, και το κοινό κυριολεκτικά να «μπούχτισε» από αυτήν την ακατάσχετη πολιτικολογία που τη χαρακτηρίζει (κι αυτό είναι το κακό και που διώχνει τον κόσμο!) η μονότονη επανάληψη των ίδιων και των ίδιων και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Το διαπιστώνει κανείς αν δει τις τηλεθεάσεις των καναλιών, στις οποίες σπανιότατα μια πολιτική εκπομπή βρίσκεται στις πρώτες θέσεις – σίριαλ, καλές ταινίες και… ποδόσφαιρο, προσελκύουν τους πολλούς τηλεθεατές, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των τηλεοικοδεσποτών (όχι όλων – αλλά οι εξαιρέσεις μετρώνται στα… μισά δάχτυλα του ενός χεριού!) να «τσιγκλίσουν» τους προσκεκλημένους τους, προκειμένου να βγει «καβγάς» ακόμη και αξιοθρήνητη «κατινιά», μπας και… πάρουν δρόμο τα μηχανάκια της AGB!

A υτή η πολυσυζητημένη «αμφίπλευρη διεύρυνση» του Γιώργου Παπανδρέου, φάνηκε πως θα «ανάψει τα αίματα», έστω για λίγο, αλλά όταν φάνηκε από τις δημοσκοπήσεις πως όχι μόνο δεν συνέβαλε στο να κλείσει η ψαλίδα ουσιαστικά, αλλά «υποδόροια» στο «σώμα» του ΠΑΣΟΚ μάλλον αρνητικές επιπτώσεις θα έχει κι όταν οι «πρωταγωνιστές» της έδωσαν τις «εξηγήσεις» τους (έτσι νομίζουν, τουλάχιστον…) κι από κει και πέρα απλώς… επαναλαμβάνονται κι αυτό το προεκλογικό «χάπενινγκ» έπαψε να «πουλάει»! Και αρχίζουμε να βλέπουμε στα κανάλια άλλα πρόσωπα (λόγω διακομματικών ρυθμίσεων…) από αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ως καθημερινούς… «μαϊντανούς», αλλά τα όσα ακούμε να είναι… πανομοιότυπα, βασισμένα πάνω σε κομματικές «ρετσέτες» και… κασέτες, χωρίς καμιά ιδιαιτερότητα λόγω προσωπικότητας του εμφανιζομένου (ελάχιστες οι εξαιρέσεις) – κι όσοι είναι πελάτες συνδρομητικών καναλιών, με ένα απλό «τσακ» εξαφανίζουν από τις οθόνες τους τα διάφορα πρόσωπα με τις… ίδιες «φωνές» κι απολαμβάνουν καμιά ταινία! Οι υπόλοιποι, κοντεύουν να γίνουν… ολυμπιονίκες στο «ζάπινγκ» στην προσπάθειά τους να βρουν το κανάλι και τη σύνθεση του «πάνελ» που γίνεται ο… μεγαλύτερος χαβαλές! Τι τιμή και δόξα για τους πολιτικούς μας!

Κι ομωσ… «λαμβανεισ παρα του μη εχοντοσ»!

Ο Κώστας Σημίτης (τον… θυμάστε φανταζόμαστε, είναι ο πρωθυπουργός!) επέμενε μετά πάθους από τον περασμένο Σεπτέμβριο πως «δεν υπάρχει περίπτωση να ανακοινωθούν παροχές που δεν τις αντέχει η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας!» -και μετ’ ου πολύ, εξήγγειλε κάποια «πακέτα» η υλοποίηση των οποίων (κατά τις εκτιμήσεις των τεχνοκρατών!) προϋπέθετε την αύξηση του δημοσίου χρέους κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα- σε… πραγματικά χρήματα, κολοσσιαίο το ποσόν! O διάδοχός του, με το που ανέλαβε (ουσιαστικά – πριν ακόμη από το «δημοψήφισμα»!) υιοθέτησε τμήμα μόνο της κυβερνητικής «γραμμής», και στη συνέχεια (και δη με επιταχυνόμενους ρυθμούς, όσο εξαντλείται ο προεκλογικός χρόνος και η άτιμη η «ψαλίδα» δεν λέει να κλείσει «αποφασιστικά»!) άρχισε να υπόσχεται, να «παρέχει» να «αυξάνει» συντάξεις, μισθούς, κοινωνικά κονδύλια, δαπάνες για την παιδεία και υγεία!

Πιο συγκρατημένος ο Κώστας Καραμανλής, αλλά κι αυτός καταθέτει την προγραμματική πολιτική του για ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων, κρατώντας πάντως και μια «πισινή», υπό την έννοια ότι το τι θα πράξει αν ο λαός τον εκλέξει ως ηγέτη του στις 7 Μαρτίου, θα εξαρτηθεί από την «απογραφή των δημόσιων οικονομικών» και από τον βαθμό μείωσης του «σπάταλου κράτους». Πιο καθαρά και σταράτα (όπως το συνηθίζει – και συχνά το έχει πληρώσει!) ο επίτιμος της Ν.Δ. από καιρό έχει διατυπώσει την άποψη πως «όποιος κι αν είναι στην εξουσία μετά τις εκλογές, θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να ασκήσει σφιχτή, περιοριστική πολιτική…».

Και τα «ψυχρά» νούμερα, μάλλον τείνουν να τον επιβεβαιώσουν – κι ας μην είναι (για τον πολιτικό κόσμο που δίνει μάχη για ψήφους και νίκη!) η προεκλογική περίοδος «πρόσφορη» για να «εμπιστεύεται» κανείς τα ψυχρά νούμερα, ή και να μιλάει ρεαλιστικά με βάση τα όσα αυτά «δείχνουν»! Τεχνοκράτες του οικονομικού επιτελείου αλλά και τραπεζίτες λένε ξεκάθαρα πως με το που θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, το πρώτο και άμεσο πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει είναι η ανάγκη ΑΜΕΣΗΣ μείωσης των ελλειμμάτων, τουλάχιστον κατά περίπου 7 δισ. «ευρώ» -κάτι που δεν μπορεί να προκύψει παρά μόνο είτε με αύξηση της φορολογίας (που τα κόμματα εξουσίας υπόσχονται να μειώσουν- έστω «σταδιακά»!) είτε με δραστική περικοπή των δαπανών του δημοσίου, μεγάλο μέρος των οποίων όμως είναι… δραματικά ανελαστικές!

Την ίδια ώρα, μάλιστα, που από τα κομματικά επιτελεία ακούμε «διαβεβαιώσεις» για «σίγουρους» ρυθμούς ανάπτυξης στα επίπεδα του 5% του ΑΕΠ (σημειώστε ότι με τον οργασμό που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στα μεγάλα δημόσια έργα, τα «ολυμπιακά» και τα παραολυμπιακά, ο ρυθμός ανάπτυξης -για τον οποίο μάλιστα οι κυβερνώντες επαίρονται- δεν ξεπέρασε το 4%…), παράγοντες της αγοράς εκφράζουν πολύ συγκεκριμένους φόβους πως «μετά τους Ολυμπιακούς», θα σημειωθεί μια δραματική ύφεση σε πολλούς τομείς και επίπεδα της οικονομίας, που θα επιφέρει πραγματικό «σοκ»! Πόσες… «αλήθειες» υπάρχουν, επιτέλους; Και ποια να πιστέψει ο κόσμος, αυτή των πολιτικών ή εκείνη των ειδικών και των τεχνοκρατών;

Μια… αλλη «καθημερινοτητα»!

Η τελευταία κακοκαιρία και το «καθάρισμα» των δρόμων και των παράδρομων εξαιτίας των άφθονων νερών που ακολούθησαν λόγω λιωσίματος των χιονιών, «αποκάλυψαν» ακόμη πιο έντονα μια «καθημερινότητα» που όλοι βιώνουμε είτε ως πεζοί είτε ως οδηγοί των I.X. μας, η οποία έχει προ πολλού να μας κάνει εντύπωση λόγω… συνήθειας: τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι (ακόμη και οι «κεντρικοί» με τις ασύλληπτες κυκλοφορίες!) δρόμοι της πρωτεύουσας αλλά και τα πεζοδρόμια!

Χωρίς αμφιβολία, σε αυτόν τον τομέα η Αθήνα είναι η πλέον… τριτοκοσμική πρωτεύουσα της Ευρώπης! Αν εξαιρέσει κανείς την… «Αττική Οδό» (αν και σε αυτήν ακόμη κατά καιρούς βλέπεις «παρατράγουδα»!) και ορισμένα τμήματα κεντρικών λεωφόρων που ανανεώνονται τα στρώματα ασφαλτόστρωσης (κι αυτό… τις ώρες της κυκλοφοριακής αιχμής – αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα), το ΣΥΝΟΛΟ σχεδόν των αθηναϊκών δρόμων, χαρακτηρίζεται από τις… τεράστιες και άκρως επικίνδυνες λακκούβες τους! Τα φιλόδοξα σχέδια (έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που βαρύγδουπα ανακοινώθηκαν;) του ΥΠΕΧΩΔΕ «σε συνεργασία» με τους Δήμους, για να καλύψουν «άμεσα» τις λακκούβες και να αποκαταστήσουν τα οδοστρώματα, είναι ζήτημα αν υλοποιήθηκαν κατά το 10% τους – και πάλι πολύ αισιόδοξοι είμαστε!

Βρισκόμαστε 170 μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών – αλήθεια με τέτοια χάλια φιλοδοξούμε να υποδεχθούμε τις εκατοντάδες χιλιάδες ξένους που θα φιλοξενήσουμε επ’ ευκαιρία των αγώνων και που ευελπιστούμε να γίνουν «άγγελοι» διαφήμισης και προαγωγής του τουρισμού μας; Κι αν μέσα σε έναν χρόνο, και παρά τις «δεσμεύσεις» και τα «στοχοχρονοδιαγράμματα» δεν καταφέραμε να… μπαλώσουμε (έστω με τον συνήθη ημιτελή τρόπο που γίνεται -τουλάχιστον να μην «τσακίσουμε» τα αυτοκίνητά μας στις τρύπες!) τις λακκούβες, υπάρχει περίπτωση στον ελάχιστο χρόνο που απομένει μέχρι την 13η Αυγούστου να συμβεί κάτι τέτοιο;

Για τους κεντρικούς δρόμους, την «υπευθυνότητα» την έχει το ΥΠΕΧΩΔΕ για τους «παράδρομους» που βρίσκονται στη δικαιοδοσία των επιμέρους Δήμων, η αρμοδιότητα ανήκει στους τελευταίους, οι οποίοι όμως από τη μια «σκίζονται» για την αυτοτέλεια και την «αυτονομία» τους κι από την άλλη τις δικές τους ολιγωρίες και αναποτελεσματικότητες πολύ… βολικά τις «ρίχνουν» στην κεντρική διοίκηση! Τι διάολο, 5 φορτηγά με άσφαλτο και κάποια συνεργεία να βουλώνουν τρύπες, τόσο… γιγαντιαίο και πολυδάπανο έργο είναι;

Καλό τριήμερο, καλά «κούλουμα», ευχές για «μη βροχή» και αεράκι μπας και καταφέρουμε «να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα» (έστω μέσω… των χαρταετών της Καθαρής Δευτέρας! – και προσοχή στην υπερκατανάλωση «νηστήσιμων»!