Πρωτοβουλία στα λάθη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχειρεί αυτόν τον καιρό το επιτελείο Παπανδρέου να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο νέος αρχηγός διατηρεί την πολιτική πρωτοβουλία και είναι μόνον αυτός που κάνει κινήσεις στη σκακιέρα. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι έχουν δίκιο σ’ αυτό, αλλά υπό μίαν άλλη έννοια. O Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έχουν την πρωτοβουλία στα λάθη σε τούτες τις εκλογές. Λάθη μεγάλα και μοιραία, τα οποία δεν καλύπτονται, παρ’ όλη την εύνοια που δείχνει η πλειοψηφία των Μέσων, με αποτέλεσμα να επιδρούν καταλυτικά στο εκλογικό σώμα.

Η τελευταία πραγματική πολιτική πρωτοβουλία προήλθε από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και ήταν η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μία κίνηση που μείωσε τη διαφορά από τη Ν.Δ. και έβαλε νέους όρους στο παιχνίδι. Ομως η επιλογή του προσώπου ήταν κατώτερη του ρόλου που του ανετέθη.

Εκτοτε ο «διάδοχος» επιχείρησε είτε με επικοινωνιακά τρικ κακής ποιότητας, όπως η «πορεία στο Καλέντζι», να εντυπωσιάσει είτε υπέπεσε σε σφάλματα, τα οποία αν είχε διαπράξει η Ν.Δ., τότε ο φιλικός προς το σύστημα ΠΑΣΟΚ Τύπος θα περιέγραφε ως πανωλεθρία της Δεξιάς και θα προέβλεπε άνετη νίκη των φίλιων δυνάμεων.

Ο χειρισμός της υπόθεσης Πάχτα ήταν το πρώτο δείγμα απειρίας της νέας ομάδας. H αποπομπή χωρίς το δικαίωμα απολογίας βουλευτών έδειξε πόσο υπολογίζει τις διαδικασίες και τους κανόνες που διέπουν μια κοινοβουλευτική ομάδα.

Η αφωνία των στελεχών στο «συνέδριο-εξπρές», η διά βοής επιβολή των θελήσεων του διαδόχου και η προχειρότητα με την οποία στήθηκε η κάλπη των «φίλων», με τα γνωστά προβλήματα περί προσωπικών δεδομένων, ήταν λάθη που φανέρωναν πόση σημασία δίνει η νέα ομάδα στην εσωκομματική δημοκρατία.

Η πρόσκληση στους «γκουρού» του εν Ελλάδι νεοφιλελευθερισμού Μάνο και Ανδριανόπουλο, άλλο ένα σφάλμα, ήταν επίσης ένδειξη, πόσο το επιτελείο Παπανδρέου απομακρύνεται από ιδεολογικές αρχές και σταθερές που αποτελούν την πεμπτουσία του δημοκρατικού παιχνιδιού τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό.

Τελευταίο σφάλμα, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ο τρόπος με τον οποίο ο Γ. Παπανδρέου και η μικρή παρέα που διοικεί πλέον το ΠΑΣΟΚ ακύρωσαν στο παραπέντε τη συζήτηση-αναμέτρηση με τον Καραμανλή, την οποία είχαν αποδεχθεί μερικές ημέρες ενωρίτερα. H κίνηση αυτή δείχνει ότι ο νέος αρχηγός όχι μόνον δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει, αλλά ούτε καν να επιχειρηματολογήσει σε πρόσωπο με πρόσωπο αναμέτρηση επί των προβλημάτων που απασχολούν τον τόπο. Φοβούμενος πλήγμα της εικόνας του, λόγω άγνοιας θεμάτων, επέλεξε μόνον τη συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, που τις προηγούμενες ημέρες για δικούς του ανεξήγητους λόγους είχε απορρίψει, παρά την αρχική πρόταση Καραμανλή.

Να δούμε πόσες ακόμα «πρωτοβουλίες» μας επιφυλάσσει μέχρι την 7η Μαρτίου η νέα παρέα του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή