Θα προκάμουμε;

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει υπερβολές η έκθεση του Πενταγώνου για τις κλιματικές μεταβολές, που προβλέπει έναν αληθινό όλεθρο για την ανθρωπότητα μέχρι το 2020. Είναι ένα επαληθεύσιμο σενάριο, το οποίο από το 1992 (Διάσκεψη του Ρίο) φέρνουν στην επικαιρότητα οι επιστήμονες, χωρίς κανείς ιθύνων να εισακούει, χωρίς τα κεχηνότα πλήθη να αντιδρούν, παρηγορημένα ότι θα δικαιωθούν, ενώ έχουν απεμπολήσει το δίκιο τους. Επρεπε να αναλάβουν το θέμα οι γκουρού της στρατιωτικής άμυνας, οι προφήτες τρομοκρατικών χτυπημάτων και καθεστωτικών καταρρεύσεων, έπρεπε να ακουστούν οι λέξεις «πόλεμος», «αναρχία», «εκατομμύρια νεκροί», «ογκώδη κύματα πολιορκητών της Δύσεως» για να γίνει μεγαλύτερος θόρυβος και να τροποποιηθούν, πιθανόν, τα αμερικανικά προεκλογικά προγράμματα.

Κι όμως, δεν τα λέει όλα η έκθεση του Πενταγώνου. Τα πιο απαισιόδοξα, τα πιο ανεπίστρεπτα δεν τα αναφέρει, και ευλογως. Δεν είναι εύκολο να πεις ότι ακόμη κι αν μειώσουμε δραστικά -πράγμα δύσκολο- τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του αερίου που ευθύνεται κυρίως για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ώστε να σταθεροποιηθούν οι συγκεντρώσεις του στην ατμόσφαιρα, η θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά μερικά δέκατα του βαθμού ανά αιώνα, για μερικούς αιώνες, και η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει για μία χιλιετία. Δεν είναι εύκολο να πεις ότι ακόμη κι αν σταματούσαμε ολοκληρωτικά τις εκπομπές αερίων, οι κλιματικές αλλαγές πάλι θα έπλητταν πολλές επόμενες γενιές. Οτι ο αφανισμός μεγάλου μέρους της ανθρωπότητας δεν θα αποτρεπόταν ακόμη κι αν αρχίζαμε από αύριο να παράγουμε κομπιούτερ και μηχανές από καλαμποκάλευρο, ενέργεια μόνο από τον ήλιο, τον αέρα, τα ξερά φύλλα, το υδρογόνο.

Οχι ότι όλα έχουν χαθεί. Αν η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ (του υπ’ αριθμόν ένα παγκόσμιου ρυπαντή), της Αυστραλίας, της Ρωσίας, της Κίνας αποφάσιζαν εδώ και τώρα να υπογράψουν το Πρωτόκολλο του Κιότο θα γινόταν μια καλή αρχή ώστε να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν από την επερχόμενη λαίλαπα της κλιματικής μεταβολής.

Θα το κάνουν; Ή μήπως η πρόβλεψη ότι κάποιες χώρες θα πληγούν κατ’ αρχήν λιγότερο θα αυξήσει αντί να μειώσει την απληστία των ισχυρών; (Για παράδειγμα, η Βόρεια Αμερική και η Ρωσία εν πρώτοις θα κερδίσουν γεωργική γη με την κλιματική αλλαγή). H Αμερική τρέφει σήμερα 100 χώρες με τα δημητριακά της. Σε λίγο, με την αύξηση των λιμοκτονούντων, αυτές θα γίνουν 130, δηλαδή ο κόσμος θα εξαρτά όλο και περισσότερο την τροφή του από τις ΗΠΑ. Ομως για πόσο; Οι μικροκέφαλοι παχυδερμικοί ισχυροί δεν θα μπορούν για πολύ να αβγατίζουν τα πλούτη τους ρυπαίνοντας εν αταραξία. H ημερομηνία λήξης της ανθρώπινης ζωής στη Γη έχει πια γνωστοποιηθεί. Σε τι προσβλέπουν; Στον αποικισμό των αστεριών; Μάλλον δεν θα προκάμουν. Θα έρθει νωρίτερα ο Αρμαγεδδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή