Ευρωπαϊκό τουλάχιστον προτεκτοράτο

Ευρωπαϊκό τουλάχιστον προτεκτοράτο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα πρώτα βήματα των διακοινοτικών συνομιλιών κατέστη σαφής η πρόθεση του P. Ντενκτάς να επαναφέρει τις γνωστές θέσεις του. Είναι μία σαφής ένδειξη ότι δεν πρόκειται να προκύψει σημαντική πρόοδος. Πλήρης συμφωνία δεν αναμένεται ούτε κι όταν στο τραπέζι θα καθήσουν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ολα δείχνουν ότι αυτό που θα τεθεί προς έγκριση στα χωριστά δημοψηφίσματα θα είναι το σχέδιο Ανάν, ενδεχομένως οριακά διαφοροποιημένο. Μετά τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, οι Ελληνοκύπριοι καλούνται να επιλέξουν ή μία προβληματική λύση ή την απόρριψη του σχεδίου, που πιθανότατα θα οδηγήσει στον ολοσχερή διαχωρισμό.

Το σχέδιο Ανάν εγκαθιδρύει μία μη λειτουργική και σε αρκετά σημεία αποκλίνουσα από το κοινοτικό κεκτημένο λύση. Μία λύση, που ενδέχεται να οδηγήσει σ’ ένα φαύλο κύκλο αδιεξόδων, τα οποία με τη σειρά τους ίσως να οδηγήσουν σε κρίση με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Ακόμα κι αν δεν συμβεί αυτό, όμως, είναι δεδομένο ότι εάν εφαρμοσθεί θα ανατρέψει τους όρους της πολιτικής ύπαρξης, της ευημερίας και της καθημερινότητας του ελληνικού στοιχείου.

Στην πραγματικότητα, με την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν η Κύπρος θα μετατραπεί σ’ ένα ιδιότυπο προτεκτοράτο. Τουλάχιστον, ας μετατραπεί σε ευρωπαϊκό προτεκτοράτο. Αυτό σημαίνει την προσαρμογή του σχεδίου στο κοινοτικό κεκτημένο και βεβαίως την πρόβλεψη ότι οι τρεις ξένοι του Ανωτάτου Δικαστηρίου (σε περίπτωση διαφωνίας θα λειτουργεί ως ύπατη πολιτική αρχή) θα ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ή την Κομισιόν.

Εάν δεν ικανοποιηθεί αυτή η προϋπόθεση, το σχέδιο πρέπει να τορπιλισθεί. Μόνο εάν ικανοποιηθεί θα υπάρχει η προσδοκία -όχι η βεβαιότητα- ότι η δυναμική της ευρωπαϊκής ενοποίησης ίσως καταφέρει σταδιακά αφενός να ανατρέψει τους φραγμούς που θέτει το σχέδιο Ανάν κι αφετέρου να αποσπάσει τους Τουρκοκύπριους από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Αγκυρας. Παρά τη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων και την παραμονή τουρκικού στρατού στη βόρεια Κύπρο, η ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι θα τους ωθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακόμα κι αν ο προβληματικός αυτός «γάμος» τελικώς οδηγηθεί σε «διαζύγιο», είναι προτιμότερο αυτό να συμβεί στο πλαίσιο της E.E. Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν κερδίσει αναγνώριση και οι Ελληνοκύπριοι έδαφος. Υπό την προϋπόθεση ότι τα εδάφη που θα τους επιστραφούν δεν θα παραμείνουν (κατά τη διάρκεια της τρίχρονης μεταβατικής περιόδου) υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, αλλά θα τεθούν υπό τη διοίκηση του OHE. Και εν πάση περιπτώσει, είναι προτιμότερο οι Ελληνοκύπριοι να έχουν δίπλα τους το μικρό τουρκοκυπριακό κρατίδιο, παρά την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή