Απόφαση για λύση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΠΑΣΟΚ εσωτερικά αποδιοργανωμένο μετά το σοκ της εκλογικής ήττας, επιχειρεί να προσαρμοσθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιζητεί να αναδείξει νέα πεδία αντιπαράθεσης. Από τις πρώτες επιλογές, περισσότερο του μηχανισμού και λιγότερο της ηγεσίας, είναι το ευαίσθητο θέμα των συμβασιούχων του Δημοσίου.

Το πρόβλημα γνωστό, αγγίζει μεγάλες λαϊκές μάζες και αφορά δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. H ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση, που μας έχει οδηγήσει στα πρόθυρα των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, βαρύνει αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ. Οι κυβερνήσεις του συστηματικά, εδώ και πολλά χρόνια, με καθαρά πελατειακή λογική, χρησιμοποιούν το πλήθος αυτών των ανθρώπων, προκειμένου να καλύψουν πάγιες ανάγκες του Δημοσίου, των οργανισμών αλλά και της αυτοδιοίκησης, χωρίς ποτέ να τους μονιμοποιούν. Τους στερούν έτσι όλα τα δικαιώματα των υπολοίπων συναδέλφων τους, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν στρατό «σκλάβων» του Δημοσίου.

Τώρα, λοιπόν, που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να λύσει αυτό το πρόβλημα, θυμήθηκαν ότι τόσα χρόνια τους είχαν ξεχάσει. Με όργανα, από τη μία τον φιλικό τους Τύπο, ο οποίος παρουσιάζει μισές αλήθειες και από την άλλη τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, που δρα περισσότερο κομματικά και λιγότερο συνδικαλιστικά, επιχειρούν να στήσουν σκηνικό αντιπαράθεσης. Ομως ο κόπος τους είναι μάλλον μάταιος, καθώς δεν υπάρχει αντίπαλος στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός είναι σαφείς. Στόχος τους είναι να βρουν τον σωστό τρόπο, ώστε η πλειοψηφία των συμβασιούχων να μονιμοποιηθεί στις θέσεις στις οποίες εργάζονται επί χρόνια. Τρεις είναι οι φάσεις υλοποίησης της εξαγγελίας: πρώτον, η δημοσίευση προεδρικού διατάγματος μέσα στον Μάιο, που θα καλύπτει νομικά τη διαδικασία, καθώς υπάρχουν κωλύματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ενστάσεις.

Δεύτερον, η καταγραφή των συμβασιούχων σε όλους τους φορείς και κυρίως στην αυτοδιοίκηση, που δεν έχει γίνει ποτέ και όπου φαίνεται ότι υπάρχει και σωρεία παρατυπιών. Μόνον έτσι θα μπορεί η κυβέρνηση να γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό αυτών που δικαιούνται να μονιμοποιηθούν.

Τρίτον, η μονιμοποίησή τους με γενναία και ειδική μοριοδότηση που θα προβλέπεται από το διάταγμα. Ενα σημείο που εξετάζεται ακόμα είναι, αν αυτή γίνει μέσα από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, όπως προβλέπει το Σύνταγμα ή αν υπάρχει άλλη ερμηνεία του Συντάγματος που δίνει δικαίωμα για διαφορετικές διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση έως το τέλος του χρόνου όλα θα έχουν αποσαφηνιστεί.

Οσα δε λέγονται για διόγκωση των κρατικών δαπανών, μικρή βάση έχουν, καθώς οι άνθρωποι αυτοί ήδη αμείβονται, άρα υπάρχει πρόβλεψη κονδυλίων. Βεβαίως, μόλις μονιμοποιηθούν θα δικαιούνται 14 μισθούς, αυξήσεις και επιδόματα. Ομως το οικονομικό κόστος είναι πολύ μικρό σε σχέση με την ηθική και κοινωνική αποκατάσταση μιας αδικίας εις βάρος χιλιάδων εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή