Καλό σινεμά κάτω από τα αστέρια σε Κρήτη και Κόρινθο

Καλό σινεμά κάτω από τα αστέρια σε Κρήτη και Κόρινθο

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινηματογράφος εκτός των συνόρων της Αθήνας, σε δύο πρωτότυπα αφιερώματα που πραγματοποιούνται στον Αγιο Νικόλαο και την Κόρινθο, αντίστοιχα. Τη σχέση μεταξύ κόμιξ και κινηματογράφου παρουσιάζει σε ένα διήμερο στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου της πόλης. Στον θερινό κινηματογράφο «Χριστίνα», την Κυριακή και τη Δευτέρα, πρόκειται να προβληθούν τρεις ταινίες μεγάλου μήκους της πρόσφατης διανομής και δέκα φιλμ μικρού μήκους, που έχουν μεταφερθεί ή εμπνευστεί από κόμιξ. Την Κυριακή θα προβληθεί το πρόγραμμα των ταινιών μικρού μήκους, καθώς και η «Γυναίκα παγίδα», που γυρίστηκε από τον δημιουργό κόμιξ Ενκι Μπιλάλ, ως κινηματογραφική μεταφορά των περιπετειών του ήρωά του Νικοπόλ. Τη Δευτέρα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ταινίες «Κόρτο Μαλτέζε» και «Το τρίο της Μπελβίλ». Ολες οι προβολές θα γίνουν με παρουσίαση των ταινιών από την επίκουρη καθηγήτρια του πανεπιστημίου Πατρών Χρυσάνθη Σωτηροπούλου.

Κινηματογραφική Κόρινθος

Το τέταρτο τριήμερο παρεμβατικού κινηματογράφου, που διοργανώνει η Κορινθιακή Εστία «Λέων Σγουρός» έχει θέμα «H διαχρονική Κόρινθος ως φυσικό ή νοητό ντεκόρ στον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο». Στο τριήμερο αφιέρωμα που ολοκληρώνεται την Κυριακή στη θερινή αίθουσα «Λαΐς», θα γίνει αναφορά σε κινηματογραφικές παραγωγές, που χρησιμοποίησαν την Κόρινθο είτε για τα γυρίσματά τους, είτε ως τόπο αναφοράς στην υπόθεσή τους. Σήμερα, παρουσιάζονται σε πρώτη δημόσια προβολή στην Ελλάδα η «Μήδεια» του Λαρς φον Τρίερ και η «Ωραία αιχμάλωτη» του Αλέν Ρομπ Γκριγιέ, ενώ την Κυριακή θα προβληθεί η «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Η στέγη του «Αλφα», μία από τις πιο χρωματιστές εκπλήξεις της Αθήνας!

Γράφαμε και τις προάλλες για τις πολυκατοικίες της Αθήνας μας, που η μία μετά την άλλη προβάλλουν σαν πινελιές από ζωηρό χρώμα σε μια θάλασσα από γκρίζο τσιμέντο. Βλέπουμε και χαιρόμαστε. Κομμάτια ολόκληρα του κέντρου αλλάζουν όψη, όπως η αρχή της οδού Κηφισίας, στους Αμπελοκήπους. Εκεί, αρχοντικές πολυκατοικίες του ’50, με τις ωραίες εξωτερικές σκάλες και τις καμάρες και τα ωραία μπαλκόνια, έχουν μεταμορφωθεί με συνδυασμούς ώχρας και τερακότας και ώχρας και βερικοκκί. Αλλά και η Πατησίων δεν πάει πίσω. Αφού, εκεί, στη γωνία με την οδό Στουρνάρη, μία από τις πολύ μεγάλες, αρκετά παλιές και πολύ γνωστές πολυκατοικίες, στέγη για πολλά χρόνια του θεάτρου «Αλφα», αναδύθηκε πίσω από τις σκαλωσιές σαν μια οπτασία του… γαλάζιου. Τολμηρή η χρωματική επιλογή, αφού το κτίριο είναι τεράστιο πράγματι και οι επιφάνειες χωρίς προεξοχές ή ρετιρέ. O συνδυασμός με το λευκό φώτισε ακόμη περισσότερο το γαλάζιο και η πολυκατοικία (γύρω στα τέλη του ’50 πρέπει να χτίστηκε) έδειξε όλη της την ομορφιά. Εκεί, ο Στέφανος Ληναίος και η Ελλη Φωτίου έδωσαν πολλές παραστάσεις και το «Αλφα», όπως και τόσα άλλα θέατρα της περιοχής, ήταν και είναι ένα σημείο αναφοράς.

Με νοσταλγία για τη Σύρα των σιγανών καιρών

«Οταν φτάσεις στο λιμάνι της Σύρας, νομίζεις ότι η ιστορία σε περιμένει με ένα μπουκέτο λουλούδια στο χέρι», γράφει ο Μάνος Ελευθερίου για το αγαπημένο του νησί. Το ραντεβού με το ένδοξο παρελθόν δεν αφορά μονάχα τη νεοκλασική πολιτεία της Ερμούπολης, αλλά και μερικά από τα θέρετρα που αναπτύχθηκαν λίγο αργότερα και διατηρούν αλώβητη την αίγλη, την αίσθηση της καλαισθησίας και της ευζωίας: τα Χρούσα, η Παρακοπή κυρίως όμως η Ντελλαγράτσια. Κοντά στη θάλασσα, πήρε το όνομά της από το ταπεινό καθολικό εκκλησάκι της Παναγίας της Χάριτος, είναι ο τόπος που χτίστηκαν μερικά από τα ομορφότερα αρχοντικά της Σύρου από καραβοκύρηδες, καπνοβιομηχάνους και βαμβακέμπορους που εκτίμησαν το ήπιο κλίμα της και το ανάγλυφο των λόφων της. Σήμερα είναι ένας μικρός παράδεισος με τα πετρόκτιστα σπίτια να ξεχωρίζουν μέσα από τους πευκώνες, τις επαύλεις Τσιροπινά, Βαλμά, Λαδόπουλου, Γεωργιάδη και τη λέσχη, όπου μαζεύονταν κάποτε οι παραθεριστές.

Σε ένα από τα αρχοντόσπιτα της Ντελλαγράτσιας, την οικία I. Πετροκοκκίνου πέρασε τα παιδικά της χρόνια η Διονυσία Ανδριτσάνου – Χρυσανθακοπούλου συγγραφέας του βιβλίου «Ντελλαγράτσια» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Το Ροδακιό»): στην σκιά των δένδρων, στα όμορφα βοτσαλωτά του, στη φιλοξενη αυλή και την απάνεμη βεράντα που αντικρίζει τη θάλασσα. H έκδοση -που κλείνει μέσα της τρυφερότητα, εικόνες εναργείς και αναλλοίωτες από τον χρόνο- είναι αφιερωμένη «στη Σύρα των σιγανών καιρών». Στις σελίδες του, ο αναγνώστης διαβάζει διηγήσεις με λέξεις διαλεγμένες μία μία, γεύεται τον παφλασμό των αναμνήσεων.

Αύριο, στις 8 μ.μ. ο Πολιτιστικός Σύλλογος «O Ποσειδών» διοργανώνει στο νέο δημαρχιακό μέγαρο Τσιροπινά μια εκδήλωση για την «Ντελλαγράτσια του Χθες και του Σήμερα», με αφορμή το βιβλίο, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και έκθεση με παλιές φωτογραφίες. Συμετέχουν ο Θάνος Θραψιάδης, δικηγόρος και συγγραφέας, η Λουκρητία Δούναβη, συγγραφέας και η ηθοποιός Ευαγγελία Ανδριτσάνου που διαβάσουν αποσπάσματα από την έκδοση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή