Βουτιά στα δύσκολα, μετά τα εθνικώς υπερήφανα…

Βουτιά στα δύσκολα, μετά τα εθνικώς υπερήφανα…

5' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ασχολήθηκε με λίγα δύσκολα θέματα η κυβέρνηση του κ. K. Καραμανλή από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα. Θα μπορούσε, όμως, να ειπωθεί, ότι από αύριο, οι νικητές των περασμένων εκλογών μπαίνουν για τα καλά στα «βαθιά νερά» των ευθυνών της διακυβέρνησης της χώρας. Απόψε τα μεσάνυχτα η «ολυμπιακή» περίοδος της κυβέρνησης παίρνει επισήμως τέλος, το μεγάλο «διάλειμμα» τελειώνει και όλοι, κυβερνώντες και κυβερνώμενοι, θα βρεθούν αύριο το πρωί της 30ής Αυγούστου προσγειωμένοι εκεί όπου καμία μεγάλη γιορτή δεν περιμένει κανέναν Ελληνα πλέον.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν μακρύ ανηφορικό δρόμο, τον οποίο καλείται να ανεβεί φέροντας το βάρος μεγάλων προβλημάτων, με πρώτο τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας. Πέραν άλλων αδυναμιών και πέραν εθνικών καθυστερήσεων σε κρίσιμους τομείς, η Ελλάδα πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά την ιδέα των πολιτικών ηγεσιών της για την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ετσι τώρα, η κυβέρνηση το κ. K. Καραμανλή είναι υποχρεωμένη να εργασθεί για την επίλυση των εθνικών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της χώρας μέσα σε ένα δημοσιονομικό τοπίο «καυτό». O πρωθυπουργός και «το επιτελείο των συνεργατών του είναι αναγκασμένοι να πέσουν στη «φωτιά» φορτωμένοι με ένα ογκώδες δημόσιο χρέος και να δώσουν τη μάχη για ένα πρώτο νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, για εκσυγχρονισμό της διοίκησης και πάταξη των κυκλωμάτων της διαφθοράς στους κόλπους της, για «παρεμβάσεις» σε ένα πάσχον εκπαιδευτικό σύστημα και για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων που βεβαίως απαιτούν τη διάθεση πόρων για την επίλυσή τους.

Το στοίχημα είναι δύσκολο πολύ για την ηγεσία. H δουλειά υποδομής που θέλει να κάνει ο κ. Καραμανλής στον δημόσιο τομέα, με στόχο τη δημιουργία σταθερών προϋποθέσεων για αύξηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Οπως είναι δύσκολο πολύ επίσης και απαιτεί εξαιρετικά καλά υπολογισμένες και επιδέξιες κινήσεις το να αποδώσει η επιλογή του κ. Καραμανλή για το ξεπέρασμα των οικονομικών δυσκολιών, χωρίς την καταφυγή σε γρήγορα, «άγρια» μέτρα και σε νεοφιλελεύθερες «συνταγές».

Σε αυτά όλα θα πρέπει να προστεθεί ως καθόλου εύκολη υπόθεση η υποχρέωση της κυβέρνησης για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της μεγάλης κτιριακής και τεχνολογικής δημόσιας περιουσίας που άφησαν πίσω τους οι Ολυμπιακοί Αγώνες (πολλοί και διάφοροι είναι ως γνωστόν έτοιμοι να «ροκανίσουν» ολυμπιακά «φιλέτα»…).

Ενδιαφέρον ιδιαίτερο έχει επίσης να διαπιστωθεί η ποιότητα των αποφάσεων και των δράσεων της πολιτικής ηγεσίας στον τομέα του πολιτισμού, όπου ακόμη δεν υπάρχουν άξια λόγου δείγματα δουλειάς. Από εδώ και στο εξής, εννοείται ότι δεν είναι δυνατόν πλέον να αιτιολογείται καθυστέρηση από την ηγεσία αυτού του υπουργείου λόγω… αθλητικών υποχρεώσεών του. Ας μη λησμονείται, δε, ότι την ευθύνη αυτού του σημαντικού τομέα έχει προσωπικώς αναλάβει ο πρωθυπουργός.

Στα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει προσεχώς η κυβέρνηση θα πρέπει να προστεθεί και το ότι θα έχει απέναντί της ένα πάσχον κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λόγω της άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκεται, το ΠΑΣΟΚ θα είναι αναγκαστικώς «επιθετικό» στο εξής. Οσο και αν ο πρόεδρος του κ. Γ. Ανδρ. Παπανδρέου θα ήθελε να είναι σε ορισμένα ζητήματα κυβερνητικών χειρισμών «συναινετικός» και κατ’ ουσίαν «κεντροδεξιός», είναι (για τους επόμενους μήνες τουλάχιστον και εν όψει συνεδρίου του) αναγκασμένος να υποταγεί στις πιέσεις του ηττημένου και άκρως ανήσυχου κόμματος για «δυναμική αντιπολίτευση» (τα ίδια «άκουγε», ας θυμηθούμε, και ο κ. Καραμανλής μέσα από το κόμμα του προ ολίγων ετών, μετά την εκλογική ήττα του 2000…).

Αθήνα – Αγκυρα εκτός «Ελσίνκι»…

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση K. Καραμανλή εκτιμά ότι δεν έχει ενώπιόν της προβλήματα που τώρα ζητούν άμεση αντιμετώπιση. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι, εκτός «απρόοπτων» εξελίξεων, η χρονιά 2004 θα κλείσει χωρίς η Αθήνα να έχει εξαναγκασθεί στη λήψη «μεγάλων» αποφάσεων στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.

Στο πρώτο θέμα έχει επικρατήσει η άποψη της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, κατά την οποία οι έως τώρα ελληνικές θέσεις απέναντι στην Αγκυρα και ειδικότερα η στάση της Ελλάδας στην υπόθεση της τουρκικής ένταξης στην E.E. την «απαλλάσσουν» σε αυτήν τη φάση από την ανάγκη να κάνει και άλλα βήματα «προσέγγισης» με την Αγκυρα. Τα πράγματα μπορούν να μείνουν όπως έχουν, με τον «διευρευνητικό» διάλογο για το Αιγαίο να εξελίσσεται χωρίς… βιασύνες. H θέση αυτή του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών δεν δυσαρεστεί άλλωστε τον Τούρκο πρωθυπουργό. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Ερντογάν δηλώνει στον κ. K. Καραμανλή, ότι παραμένει πρόθυμος για ειρηνική επίλυση των ζητημάτων που συνιστούν το «πακέτο» Αιγαίου, αλλά προφανώς εκτιμά ότι δεν είναι γι’ αυτόν οι αμέσως επόμενοι μήνες ο κατάλληλος χρόνος για σημαντικές «εξελίξεις» στην υπόθεση του Αιγαίου. Και βέβαια, στην πράξη, δεν δεσμεύει το «Ελσίνκι» τα δύο μέρη για επίλυση των ελληνοτουρκικών «διαφορών» έως το τέλος του 2004, από τη στιγμή που και η Αθήνα και η Αγκυρα δηλώνουν ότι ο διάλογός τους συνεχίζεται και ότι η οδός προς τη Χάγη παραμένει ανοικτή.

Η ελληνική πλευρά «κρατάει» αυτό το τελευταίο και θεωρεί επίσης πως είναι ιδιαιτέρως θετικό για τη συνέχεια το ότι η Αγκυρα έχει δεχθεί «έστω και μόνον» επί της αρχής την ελληνική πρόταση για «επιλεκτική» επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. O κ. K. Καραμανλής εκτιμά ακόμη ως θετικό το γεγονός ότι με τον Τούρκο πρωθυπουργό έχει μια πολύ καλή προσωπική σχέση, που βοηθάει στην ανάπτυξη μιας καλής μεταξύ τους «συνεννόησης» αυτήν την περίοδο. Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι, εξάλλου, πως αν δεν συμβεί κάτι το «έκτακτο» στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα πολιτικά ισχυρός, χωρίς σοβαρούς αντιπάλους στην πολιτική σκηνή τη χώρας του.

Η συνεργασία Αθήνας – Λευκωσίας

Στο θέμα της Κύπρου ο κ. K. Καραμανλής δεν φαίνεται να περιμένει να συμβεί κάτι το ιδιαιτέρως δυσάρεστο στο επόμενο διάστημα, παρ’ ότι η εκκρεμότητα της λύσης του πολιτικού προβλήματος έχει φορτώσει με πολλή «δουλειά» την ελληνοκυπριακή ηγεσία και παραλλήλως υποχρεώνει την Αθήνα σε συνεχή προσπάθεια στήριξης της Λευκωσίας και σε μια προσεκτική, συστηματική παρακολούθηση των πολιτικών ευρω-κυπριακών σχέσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος παραμένει σταθερός στη θέση του για άρνηση νέας συζήτησης του Σχεδίου Ανάν ως έχει. Γι’ αυτό θεωρεί ότι εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει περιθώριο «διαλόγου» του με τις ΗΠΑ στη φάση αυτήν, αφού η Ουάσιγκτον σταθερά αρνείται την ανάγκη αλλαγών στο επίμαχο κείμενο. Με δεδομένη αυτήν τη θέση του κ. Παπαδόπουλου, η Αθήνα δεν έχει και αυτή, από τη δική της πλευρά, να «πει» πολλά στην Ουάσιγκτον για τούτο το θέμα. O κ. K. Καραμανλής εξακολουθεί να υποστηρίζει διεθνώς ότι θα είναι για την Ελλάδα καλοδεχούμενη οποιαδήποτε νέα «πρωτοβουλία», η οποία θα έθετε πάλι σε «κίνηση το Κυπριακό». Ας σημειωθεί, ότι ο Ελληνοκύπριος προεδος -που δίνει πλέον σκληρές πολιτικο-νομικές μάχες στην E.E. για την υπόθεση του καθορισμού των σχέσεων της Ενωσης με τον τουρκοκυπριακό τομέα- εκτιμά ως «εξαιρετική» τη συνομιλία που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον κ. Καραμανλή στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή