Προλογικα

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Δρέσδη, η κομψή πρωτεύουσα του κρατιδίου της Σαξονίας, η οποία αναμορφώθηκε εντυπωσιακά μετά την επανένωση της Γερμανίας, πριν από 15 χρόνια, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας την ερχόμενη Κυριακή, με αφορμή μια επέτειο που σχεδόν όλα τα κύρια πολιτικά κόμματα της χώρας φοβούνται.

Την ερχόμενη Κυριακή, συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ημέρα που αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν για πρώτη φορά την πόλη που κάποτε αποκαλούνταν «Φλωρεντία του Ελβα» για τους κήπους της, τις πέτρινες σκάλες της και τις θαυμάσιες αλέες κοντά στις όχθες του ποταμού. H στρατηγική και στρατιωτική αξία της Δρέσδης για τους Συμμάχους ήταν ελάχιστη σε σχέση με τη σημασία των τεράστιων χημικών εργοστασίων της Γερμανίας, ορισμένα από τα οποία γλίτωσαν τους βομβαρδισμούς.

Συνθηκολόγηση

Οι επιθέσεις κατά των αμάχων της πόλης είχαν στόχο να αναγκάσουν τον Χίτλερ να παραδοθεί. Δώδεκα εβδομάδες αργότερα, στις 8 Μαΐου 1945, η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε ενώ οι επιζώντες στη Δρέσδη μάζευαν ό,τι είχε απομείνει από τους βομβαρδισμούς, που έγιναν αιτία να σκοτωθούν 25.000 άνθρωποι και να καταστραφεί ολοσχερώς η κοσμοπολίτικη μητρόπολη.

Τώρα, 60 χρόνια αργότερα, οι πολιτικοί φοβούνται πως εξτρεμιστές και ακραία στοιχεία θα χρησιμοποιήσουν την τελετή της ερχόμενης Κυριακής για να πραγματοποιήσουν μια άλλη εκδήλωση, για να δώσουν τη δική τους ερμηνεία στην ιστορική επέτειο.

Οι ανησυχίες αυτές εντείνονται από το γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα NPD εξελέγη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο τοπικό Κοινοβούλιο της Σαξονίας αποσπώντας το 9,2% των ψήφων. Συνέπεια αυτού ήταν ότι για πρώτη φορά μετά την επανένωση της Γερμανίας, το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη Σαξονία και να αναγκαστεί να σχηματίσει συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης. Εν τω μεταξύ, το NPD απέκτησε βήμα στο Κοινοβούλιο για να εφαρμόσει τις πολιτικές του θέσεις ταράσσοντας το πολιτικό κατεστημένο της Γερμανίας χάρις στην οργανωτική του δύναμη και εκμεταλλευόμενο το ζήτημα των ανέργων, οι οποίοι επισήμως ανέρχονται σε πέντε εκατομμύρια – ο μεγαλύτερος αριθμός από το 1932, λίγο πριν ανέλθει ο Χίτλερ στην εξουσία.

Ο Πέτερ Μαρξ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του NPD στη Σαξονία και εκ των κυρίων ιδεολόγων του κόμματος, παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί τη Σαξονία για να προετοιμαστεί για τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, τον ερχόμενο χρόνο. O Μαρξ είναι αισιόδοξος πως το κόμμα του θα κερδίσει στα τέλη του μηνός το 5% των ψήφων στις εκλογές στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χολστάιν, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ ελπίζουν να αποσπάσουν αρκετές ψήφους παρά την αυξανόμενη ανεργία.

Η άλλη μεγάλη ανησυχία των πολιτικών της Γερμανίας είναι ότι το NPD δεν έχει αναστολές να σπάσει τα ταμπού αναφορικά με τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που να εξισώνει τα θύματα του Ολοκαυτώματος με άλλα θύματα του πολέμου, όπως οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων στη Δρέσδη.

Οι Γερμανοί πολιτικοί, τουλάχιστον μετά την επανένωση, χρησιμοποίησαν τη 13η Φεβρουαρίου ως ημέρα μνήμης και υπενθύμισης για την τυραννία των ναζί και την καταστροφή που προκάλεσαν στη χώρα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της πρώην ανατολικής Γερμανίας χρησιμοποιούσε την επέτειο για να προβάλλει την ανατολική Γερμανία ως προμαχώνα κατά του φασισμού – παρότι η Δρέσδη την εποχή του πολέμου διοικήθηκε από τον Μάρτιν Μούτσμαν, έναν από τους πιο αδίστακτους ηγέτες των ναζί, όπως υποστηρίζει σε νέο του βιβλίο για τη Δρέσδη ο Βρετανός ιστορικός Φρέντρικ Τέιλορ.

Σύμφωνα με τον Μπούκαρτ Λουτζ, καθηγητή στο Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Μαρτίνος Λούθηρος στο Χάλε, μια πόλη της πρώην ανατολικής Γερμανίας, το NPD επιχείρησε να στρατολογήσει ανθρώπους διαφορετικών απόψεων, προκειμένου να δώσει τη δική του ερμηνεία στη 13η Φεβρουαρίου. «Εξαιτίας των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών στην πρώην ανατολική Γερμανία, το NPD εκμεταλλεύεται την ιδέα του να νιώθει κανείς θύμα», προσθέτει. Ορισμένοι πολιτικοί αντέδρασαν στην ερμηνεία των ακροδεξιών για τους βομβαρδισμούς στη Δρέσδη, ζητώντας την απαγόρευση του κόμματος, παρά το γεγονός ότι το 2003 το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε αναλογο αίτημα γιατί ο Οτο Σίλι, Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, είχε πληρώσει πληροφοριοδότες για να συλλέξουν στοιχεία εναντίον του ΝΡD.

Προειδοποίηση

Εν τω μεταξύ, ο Γκέοργκ Μίλμπραντ, ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας, αντιτάσσεται σε ανάλογη απαγόρευση και προειδοποιεί να μην υπάρξουν «μηχανικές» αντιδράσεις σε οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες του NPD μόνο και μόνο επειδή θα προέρχονται από αυτό. «Το NPD εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι κάποιοι ζητούν την απαγόρευσή του», τόνισε σε συνέντευξή του. «Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να έχουμε σαφή πολιτική για την καταπολέμηση της ανεργίας. Το NPD χρησιμοποιεί τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη Σαξονία και την απογοήτευση των πολιτών για τις απώλειες θέσεων εργασίας, οι οποίες μεταφέρονται στην ανατολική Ευρώπη, όπου το κόστος είναι χαμηλότερο», τονίζει.

Σχεδον όλα τα πολιτικά κόμματα στη Γερμανία αισθάνονται αμηχανία ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του ακροδεξιού κόμματος. Ειδικότερα οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Σύμφωνα με τον Λουτζ, το NPD έκλεψε ψήφους από τους Συντηρητικούς στις τοπικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Κύριος οίδε τι θα μπορούσε να συμβεί στην ανατολική Γερμανία στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή