Δίμηνο Αφιέρωμα στον Ελληνισμό της M. Ασίας και της Κωνσταντινούπολης

Δίμηνο Αφιέρωμα στον Ελληνισμό της M. Ασίας και της Κωνσταντινούπολης

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γιατί η πατρίδα ζει όσο τη θυμόμαστε…». Σήμερα, Κυριακή, ανοίγει ουσιαστικά η αυλαία του Αφιερώματος «O Ελληνισμός της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης», που οργανώνεται σε διάρκεια διμήνου, στο Πνευματικό Κέντρο της Κοινότητος Θρακομακεδόνων, το οποίο έχει όντως αναπτύξει αξιόλογη πολιτιστική δράση, καλεί για διαλέξεις πνευματικούς ανθρώπους και τους τιμά.

Ακριβώς όπως σήμερα, και ώρα 11 π.μ., που τιμά, με την τελετή επίδοσης του τίτλου της Επίτιμου Δημότη Θρακομακεδόνων την έγκριτη Βυζαντινολόγο, πρύτανη του Πανεπιστήμιου της Ευρώπης κ. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, και η οποία θα κηρύξει την έναρξη του Αφιερώματος, με πρώτη εκδήλωση, φορτωμένες μνήμες και μαρτυρίες, την Τετάρτη, 23 Μαρτίου, πάντα στον φιλόξενο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Θρακομακεδόνων. Τη σμυρναϊκής καταγωγής πανεπιστημιακό θα προσφωνήσει ο πρόεδρος της Κοινότητος Θρακομακεδόνων κ. Ευθύμιος Οικονόμου, η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Θρακομακεδόνων κ. Ελένη Τσόκλη, θα απευθύνει χαιρετισμό, τη δε παρουσίαση της τιμωμένης θα κάνει η ομότιμος καθηγήτρια πανεπιστημίου κ. Μαρία Πελεκίδου. H κ. Γλύκατζη – Αρβελέρ θα μιλήσει, με θέμα «H Βυζαντινή Μικρασία». Προς τιμήν της θα παρατεθεί γεύμα εκεί.

Για το Αφιέρωμα που ξεκινάει την Τετάρτη, και ώρα 19.30, στο Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων, ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων κ. Τάκης Βεζυργιάννης θα χαιρετίσει, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βλάσης Αγτζίδης θα δώσει τον ορισμό του ιστορικού περιγράμματος, με την ομιλία του «Από τους Ιωνες Φιλοσόφους στην καταστροφή της Σμύρνης». Το μέλος της Ενώσεως Σμυρναίων κ. Ελένη Μπίστικα – Κατραμοπούλου θα αναφερθεί στα τρία βιβλία – μαρτυρίες του αείμνηστου πατέρα της, πρόσφυγα πρώτης γενιάς, που έφυγε πριν από τρεις μήνες από τη ζωή, αφού με το τρίτο βιβλίο του «H Σμύρνη των Σμυρνιών» ολοκλήρωσε, σε ηλικία 100 ετών, τη δική του κατάθεση για τον χαμό της «Σμύρνης της χαράς και της προκοπής». Θα διαβάσει και αποσπάσματα που μιλούν για την ανάπτυξη της αστικής τάξης στα χρόνια πριν από το 1922. H αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ενώσεως Σμυρναίων θα παρουσιάσει έγχρωμες διαφάνειες, με θέμα τον Ελληνισμό της Σμύρνης. Στον χώρο λειτουργεί παράλληλα και Εκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων από τη ζωή στη Σμύρνη 1900-1922, προσφορά της Ενώσεως Σμυρναίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή