Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Αθήνα – εγκαίνια με λαμπερές παρουσίες και προοπτικές συνέχεια ς…

Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Αθήνα – εγκαίνια με λαμπερές παρουσίες και προοπτικές συνέχεια ς…

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O περίφημος «αρ-ντεκό» πολυέλαιος, στην οροφή του «Αττικόν» έλαμψε, το βράδυ της 17ης Μαρτίου, επί επωνύμων και ανωνύμων που τα κοινά τους χαρακτηριστικά ήταν ότι: πιστεύουν στη γαλλική γλώσσα, με τη Franco-phonie να κερδίζει και πάλι το χαμένο έδαφος από την αγγλική γλώσσα, με τα γαλλικά να είναι και πάλι υποχρεωτική ξένη γλώσσα στα δημοτικά σχολεία, όπως παλιά και: ν’ αγαπούν τον κινηματογράφο, και όχι μόνο τον γαλλικό. Γιατί στο επίσημο πρόγραμμα συμμετέχει και η ταινία «H Νοσταλγός», της Ελένης Αλεξανδράκη, βασισμένη σε διήγημα του Παπαδιαμάντη. Πράγμα, που δεν εμπόδισε τα φώτα της δημοσιότητας να τα μοιραστεί η Ελένη Αλεξανδράκη με την πανύψηλη καλλονή, την Αντριάνα Σκλεναρίκοβα – Καρεμπέ και με τον νέο καλό ηθοποιό τον Jalil Lespert, που πρωταγωνιστεί στην ταινία του Robert Gudigia«O τελευταίος Μιτεράν», για την οποία μας έχει θερμά μιλήσει, για την πολιτική όσο και την ανθρώπινη διάσταση του θέματος, ο Γάλλος πρέσβης, και φίλος του πολιτισμού κ. Bruno Delay, που ήταν και ο αεικίνητος, οικοδεσπότης της βραδιάς των εγκαινίων, αγκαλιάζοντας και φιλώντας, με γαλλικό αυθορμητισμό, φίλους και γνωστούς, πριν οι ευγενικές κυρίες της πρεσβείας τούς υποδείξουν την κρατημένη θέση τους.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους όλοι οι πρέσβεις των γαλλόφωνων χωρών, που είναι και οι συνδιοργανωτές, μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Γαλλικό Ινστιτούτο, του Φεστιβάλ διαρκείας, από 17-24 Μαρτίου, στο «Αττικόν», στον «Απόλλωνα» και στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Επίσης, η διεθνής μας τραγουδίστρια Νανά Μούσχουρη, η οποία είναι και η «πρέσβειρα του πολιτισμού της Ελλάδος», όπως ειπώθηκε, με τον σύζυγό της Αντρέ Σαπέλ, ο επιστήθιος φίλος της σε παράλληλες τροχιές, ηθοποιός Ζαν Κλοντ Μπριαλί, που ανέτειλε από τον κήπο της «νουβέλ βαγκ», πέρασε από τα σαλόνια του Paris – Match, όπου παρουσίαζε προσωπικότητες και τώρα ειδικεύεται στις γεμάτες χιούμορ και ανθρωπιά παρλάτες, στα αχνάρια του Πίτερ Ουστίνοφ. Μπροστά στα μάτια μας, μεταμορφώνεται από έναν σοβαρό συνωφρυωμένο μεσήλικα, σε λαλίστατο σπινθηροβόλο «κοζέρ» μόλις βρεθεί μπροστά σε ένα μικρόφωνο (και φροντίζουν όλοι να μην του λείπει). Τόσο που ο δικός μας Νίκος Αλιάγας βρέθηκε σε ρόλο… μεταφραστή για τα όσα είπε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. AlaiFohr και η μορφωτική ακόλουθος της γαλλικής πρεσβείας κ. Fani Aubert Malaurie. Μόνον τον Μπριαλί δεν χρειάστηκε να μεταφράσει γιατί, ευφυώς, ο Γάλλος ηθοποιός είπε «μα τι τους θέλουμε τους μεταφαστές αφού, όπως δηλώσατε, εδώ είναι φεστιβάλ Francophone»!

Τη σημασία τής, για έκτη χρονιά, συνέχισης του Φεστιβάλ επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σκηνοθέτης κ. Διαγόρας Χρονόπουλος που αναφέρθηκε στην καλή συγκυρία, «γιατί στο Παρίσι, από 16-29 Μαρτίου, είναι το 4ο Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου, στο Cinma des Cinastec, με 9 ταινίες και πέντε μικρού μήκους». Από εκεί γύρισε και ήταν στις πρώτες σειρές η κ. Βούλα Γεωργακάκου, ευχαριστημένη από την υποδοχή των ελληνικών ταινιών. Τη δήμαρχο Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που έχει αθλοθετήσει το Βραβείο της Πόλεως των Αθηνών εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος, καθηγήτρια Πανεπιστημίου κ. Κέλλυ Μπουρδάρα. Στη γεμάτη πλατεία ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ πρέσβης Γιώργος Γεννηματάς, καθώς και ο πρώην υπουργός και πρέσβης μας στο Παρίσι κ. Χρήστος Ροκόφυλλος με τη σύζυγό του Ελσα, η κ. Λίλα ντε Τσάβες του Μουσείου Μπενάκη, η κ. Μάρθα Δερτιλή, του Δ.Σ. της «K» A.E., ενώ στις πίσω θέσεις (για να βλέπει καλύτερα) ο κ. Μισέλ Δημόπουλος, που είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γαλλόφωνου Φεστιβάλ και υπεύθυνος της επιλογής των ταινιών.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την ταινία «H τέχνη του να χωρίζεις» του Μισέλ Ντεβίλ που σατίριζε το θεατρικό γαλλικό «μπουλβάρ», πάνω σε έργο του Ζορζ Φεϊντό και μουσική Γκουνό, με καλούς ηθοποιούς στους κωμικούς ρόλους, όπου η Εμανουέλ Μπεάρ «μάδαγε τη μαργαρίτα», κάνοντας έρωτα σε άβολες στάσεις, σε γοργό ρυθμό. Παγκόσμια «πρώτη» ήταν αυτή, πού να ξέρουν οι άνθρωποι… H συνέχεια θα δείξει. H ταινία για τον Μιτεράν προεβλήθη χθες, με κοσμοσυρροή, τίτλος της «ο περιπατητής του Πεδίου Αρεως». Από ελληνικής πλευράς, «H Νοσταλγός» της Ελένης Αλεξανδράκη, θα προβληθεί αύριο Δευτέρα στον «Απόλλωνα» στις 8 μ.μ. Οσο για την Αντριάνα με τις ατελείωτες γάμπες, κάνει κι αυτή τη στροφή της στον κινηματογράφο μετά το «μόντελινγκ», μόνο που στα cinema δεν φθάνει μόνο το «όποιος έχει μάτια βλέπει»… Οι φωτογράφοι μαζεύτηκαν γύρω της, σαν τις μύγες στο μέλι, καλό σημάδι αυτό, etout cas.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή