Απόπειρα δραπέτευσης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναισθήματα θλίψης προκάλεσε η αποτυχημένη απόπειρα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να αποδράσει προς τις σκοτεινές ατραπούς ενός κλίματος τεχνητής πολιτικής οξύτητας, προκειμένου να συσπειρώσει εικονικά το εν πλήρει αταξία ευρισκόμενο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ζήτημα δεν είναι ότι επιχαίρει η συμπολίτευση για την παιδαριώδη κίνηση υποβολής πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομίας εκ μέρους του κ. Γ. Παπανδρέου, η οποία εστράφη καταλυτικά εις βάρος του μετά την ευφυή κίνηση του πρωθυπουργού να τη μετατρέψει σε ψηφοφορία εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. H ουσία είναι, ότι την ώρα που χρειαζόταν μια σοβαρή και σε βάθος συζήτηση για την κατάσταση της οικονομίας, η Βουλή θα ασχοληθεί υποχρεωτικά με φραστικές αψιμαχίες που θα έχουν και προκαθορισμένο αποτέλεσμα.

Δεν είναι υποχρεωμένος όμως ο ελληνικός λαός να υφίσταται τις συνέπειες του γεγονότος ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου ηγείται «σώματος ατάκτων», εξαιτίας της μέχρι στιγμής αδυναμίας του να χαράξει μια έστω υποτυπώδη, αλλά συνεκτική, στρατηγική και πολιτική τακτική. Αποτέλεσμα αυτής της ανεπάρκειάς του είναι η φυσιολογική ενθάρρυνση παντός επίδοξου δελφίνου στο ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί αυτός την κάλυψη του κραυγαλέου κενού, προτείνοντας τη δική του στρατηγική και τακτική επί παντός αναφυομένου ζητήματος. Αναπότρεπτη συνέπεια αυτού είναι η επίταση της εικόνας ακυβέρνητου σκάφους για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντιληπτές είναι οι πολιτικές, ιδεολογικές και οργανωτικές δυσχέρειες που προκαλεί στον κ. Παπανδρέου η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Διέξοδο όμως από αυτήν την κινούμενη άμμο μπορεί να του δώσει μόνο η ανάδειξη ηγετικών και πολιτικών ικανοτήτων του, στον βαθμό που τις διαθέτει, και όχι η προσφυγή σε αναχρονιστικά, παλαιομοδίτικα τεχνάσματα πρόκλησης θορυβωδών συγκρούσεων εντός ή εκτός Βουλής.

Η «Καθημερινή» έχει επαινέσει τον κ. Γ. Παπανδρέου όταν αυτός υιοθετούσε σώφρονες θέσεις για τα μείζονα, διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας ή όταν αντιστεκόταν σε πιέσεις από τους κύκλους της διαπλοκής. Αυτήν τη φορά, όμως, η «K» οφείλει να του επισημάνει ότι με τη χθεσινή του στάση απογοήτευσε όλους εκείνους που θέλουν να τον αντιμετωπίζουν ως ηγέτη μιας δυνάμει μεταρρυθμιστικής -υπό προϋποθέσεις- πολιτικής παράταξης, η οποία βρίσκεται σε φάση αναμόρφωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή