Εκφάνσεις αμηχανίας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενίοτε η Βουλή αναδεικνύεται σε κέντρον ιλαρότητος και αυτό ακριβώς συνέβη φαινομενικώς, χθες, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου επεχείρησε να αρθρώσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη και ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής άδραξε την ευκαιρία και ζήτησε τη διεξαγωγή συζητήσεως για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι ο αιφνιδιασμός του κ. Παπανδρέου είχε προεξαγγελθεί από δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες αντιμετωπίσθηκε ως πρόσθετος τραγέλαφος, αλλά ίσως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αναμένει ότι διά της τριημέρου συζητήσεως θα υπερκεράσει τα προβλήματα ταυτότητος και ιδεολογίας του κόμματός του.

Ανεξαρτήτως, όμως, των πρώτων εντυπώσεων, που ήσαν αρνητικότατες για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κατά την εκτίμηση πάσης φύσεως αντιπάλων αλλά και οπαδών του, οι γενικές συζητήσεις στην Βουλή -προ ημερησίας διατάξεως, δυσπιστίας ή ψήφου εμπιστοσύνης- δημιουργούν συσπείρωση και έχουν ως αποτέλεσμα τη στήριξη των ηγετών των δύο κομμάτων εξουσίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Παπανδρέου είχε περιέλθει σε θέση δυσχερέστατη, λόγω εσωτερικής δυσαρμονίας και αντικρουομένων απόψεων που διατυπώνουν προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αλλά επί ένα τριήμερο στόχος των αγορητών της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως θα είναι η κυβέρνηση, θα υπάρξει αναστολή των τάσεων εσωστρέφειας που κυριαρχούν στην ούτως ειπείν προοδευτική παράταξη, ο κ. Παπανδρέου θα χειροκροτηθεί θερμώς και θα αποκατασταθεί μία φαινομένη ενότης.

Από την πλευρά του πάλι, ο κ. Καραμανλής είχε ανάγκη με την εξαγγελία των «μεταρρυθμίσεών», που προεκάλεσαν τις αναμενόμενες αντιδράσεις των συνδικάτων, να εμφανίσει το χάος το οποίο παρέλαβε από τις κυβερνήσεις του κ. K. Σημίτη. Ούτως ή άλλως, η χθεσινή συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την κατάσταση της Οικονομίας είχε προκληθεί από την κυβέρνηση και ένα επί πλέον τριήμερο γενικευμένης συζητήσεως ήταν προφανώς ευπρόσδεκτο από τον πρωθυπουργό.

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, η κυβέρνηση θα λάβει πανηγυρικώς ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές της συμπολιτεύσεως και φυσικά το θέμα του ανασχηματισμού που κάποιοι καλλιεργούσαν μετ’ επιτάσεως, προσφάτως, θα έχει μετατεθεί σε άγνωστο βάθος χρόνου.

Με αυτόν τον τρόπο, οι αμφισβητίες και οι δυσαρεστημένοι βουλευτές θα μετατραπούν σε ένθερμους χειροκροτητές των αρχηγών τους, γεγονός που αν και πρόσκαιρο είναι άκρως εξυπηρετικό στην παρούσα συγκυρία για τον κ. Γ. Παπανδρέου και φυσικά ευπρόσδεκτο και από τον κ. Καραμανλή. Τα κόμματα της Αριστεράς, το KKE και ο Συνασπισμός κατήγγειλαν «συμπαιγνία» και προσπαθούν να αυξήσουν τα ερείσματά τους στις τάξεις των εργαζομένων, αλλά το εκτόπισμά τους στην κοινωνία είναι και θα παραμείνει σαφώς περιορισμένο.

Πέραν των εντυπώσεων όμως είναι σαφές ότι το πολιτικό σύστημα διέρχεται φάση αμηχανίας, οι συνδικαλιστές έχουν απαξιωθεί και όλοι επιμένουν να ομιλούν εν ονόματι της κοινωνίας, που προσπαθούν να διαμορφώσουν κατά τις αντιλήψεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή