Διεθνες Βημα

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρόεδρος Μπους δεν μπορεί να λάβει καμία ικανοποίηση από το Ιράκ. H κ. Σίναν, εξαγριωμένη μητέρα νεκρού στρατιώτη, κατασκήνωσε έξω από το ράντσο του στο Κρόφορντ του Τέξας, ζητώντας να συναντήσει τον πρόεδρο, ο οποίος επιλέγει να προσφέρει αφειδώς τη συμπάθειά του μόνον όταν αυτή είναι άψογα σκηνοθετημένη.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των CNN – USA Today, η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν μια λάθος επιλογή, η οποία κατέστησε τη χώρα εξαιρετικά ευάλωτη στην τρομοκρατία. Συνεπώς το να μάχεται κανείς τους τρομοκράτες στο Ιράκ, ενδέχεται να αυξάνει τις πιθανότητες να πρέπει, οι ίδιοι οι Αμερικανοί, να τους αντιμετωπίσουν στην ίδια τους τη χώρα;

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ παραδέχθηκε την περασμένη Τρίτη ότι το Ιράν προμηθεύει με εξελιγμένες βόμβες το Ιράκ. Και οι Ρόλινγκ Στόουνς πραγματοποίησαν στροφή, ηχογραφώντας ένα αντιπολεμικό τραγούδι με τίτλο «Γλυκέ νεοσυντηρητικέ μου», το οποίο βάζει στο στόχαστρο την Κοντολίζα Ράις και τον πρόεδρο Μπους. «Αποκαλείσαι Χριστιανός, εγώ σου λέω ότι είσαι υποκριτής», τραγουδά ο Μικ Τζάγκερ.

Ολα δείχνουν ότι η διάθεση του κόσμου έχει αλλάξει σε σχέση με το 2003, τότε που η Μαντόνα δεν τόλμησε να προβάλει αντιπολεμικό βίντεο κλιπ. O Λευκός Οίκος εθίστηκε στην πυγμή, που τού επέτρεπε να καταπνίγει κάθε κριτική, με το ακλόνητο επιχείρημα ότι αυτή πληγώνει το ηθικό των στρατευμάτων. Σήμερα όμως πληθαίνουν εκείνοι που ζητούν από το Λευκό Οίκο να τους εξηγήσει με ποιο τρόπο σχεδιάζει να περιορίσει τα πλήγματα που δέχεται το στράτευμα.

Ομως ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος πέρασε το 20% της προεδρικής του θητείας στο ράντσο του, περνά τις πέντε εβδομάδες των διακοπών του σκάβοντας και κάνοντας γυμναστική δύο ώρες ημερησίως. Σίγουρα θα βρίσκεται σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, κάτι το οποίο οπωσδήποτε δεν ισχύει για το Ιράκ.

Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς έναν πρόεδρο τόσο απομονωμένο. Το αυστηρά ελεγχόμενο περιβάλλον του δεν αφήνει περιθώριο για κανενός είδους ξαφνική συνάντηση με οποιονδήποτε διαφωνούντα. Δεν βρίσκεται ποτέ στη θέση του απολογούμενου προς οιονδήποτε, γεγονός το οποίο είναι βλαβερό για τον ίδιο. Είναι ένας λαϊκιστής, ο οποίος ποτέ δεν συναντιέται με ανθρώπους· ένας συνηθισμένος άνθρωπος, ο οποίος κλαδεύει θάμνους και ο οποίος συζητά αποκλειστικά για κλάδεμα. Ο Τζορτζ Μπους εκθειάζει το Τέξας, τον τόπο που τού επιτρέπει να επιστρέφει στις ρίζες του. Ομως συναντά ποτέ του εκεί, άλλους ανθρώπους εκτός από σκαφτιάδες και έφιππους αστυνομικούς;

Ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Μπους αντιλαμβάνεται την παρηγοριά, συνίσταται στο να αναθέτει στον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Στέφεν Χάντλεϊ να συναντηθεί με την κ. Σίναν, υπογραμμίζοντας τον απάνθρωπο ανθρωπισμό της εξωτερικής του πολιτικής. Ο Χάντλεϊ είναι απλώς ένα κοστούμι, ένας από τους σκληροπυρηνικούς νεοσυντηρητικούς, οι οποίοι έσπρωξαν τις ΗΠΑ στον πόλεμο.

Ομως γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τον πρόεδρο να ξεγλιστρά από τις συνέπειες των πράξεών του. Δύσκολα επίσης ελέγχει τα ανθρώπινα συναισθήματα για τον πόλεμο, έστω και αν αποφεύγει επιμελώς να μιλήσει για τους 1.835 Αμερικανούς στρατιώτες, που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ ή για τους τουλάχιστον 13.000 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους ακρωτηριάστηκαν. Ούτε και για τον αριθμό των σφαγιασθέντων Ιρακινών πολιτών μιλά -περίπου 25.000, ενδεχομένως όμως ο αριθμός να είναι διπλάσιος ή τριπλάσιος. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι με εξαιρετικά διαπιστευτήρια, συρρέουν, προκειμένου να αποτελέσουν ηθικό αντίβαρο στον Τζορτζ Μπους.

Ο Νιουτ Γκίνγκριτς προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι η προεκλογική κούρσα θα πρέπει να έχει ως στόχο «το ξύπνημα των Ρεπουμπλικανών» το 2006. Επιλεκτικά ανθρωπιστής, ο Τζορτζ Μπους δικαιολόγησε τον πόλεμο στο Ιράκ, υπογραμμίζοντας τις απώλειες της 11ης Σεπτεμβρίου. Μίλησε με έμφαση για το ανθρώπινο αίτημα των Ιρακινών για ελευθερία, παρακάμπτοντας το ζήτημα του περιορισμού των όπλων μαζικής καταστροφής, το οποίο υπήρξε το βασικότερο επιχείρημα υπέρ της εισβολής.

Ομως ο ανθρωπισμός του θα παραμείνει απάνθρωπος όσο ο πρόεδρος θα αδυνατεί να συλλάβει ότι για λόγους ηθικής τάξεως το κύρος των γονιών, οι οποίοι θάβουν τα σκοτωμένα στο Ιράκ παιδιά τους, είναι απόλυτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή