Εκλογικές αβεβαιότητες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη στιγμή που ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις αρχές του θέρους, διεθνείς αναλυτές, Ευρωπαίοι και μη, αναλώθηκαν σε εκτιμήσεις για το πώς η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Αγγελα Μέρκελ, μόλις εκλεγεί καγκελάριος, θα πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών με προσανατολισμό την «από εκεί» όχθη του Ατλαντικού. Εκείνο τον καιρό ο Οσκαρ Λαφοντέν δεν είχε επισημοποιήσει τη σύμπραξη με τους πρώην κομμουνιστές της ανατολικής Γερμανίας, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) άγγιζαν το 50% και οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) σάρωναν το έδαφος με 26%. Τόσο δεδομένη θεωρούσαν κάποιοι, όχι εξ ορισμού φιλικοί προς την κ. Μέρκελ, τη νίκη αλλά και τη φιλοαμερικανική της στροφή, ώστε εφείσθησαν πικρόχολων σχολίων, θαμπωμένοι από τη βεβαιότητά τους.

Αργότερα, όμως, άρχισαν να κλονίζονται. O κ. Λαφοντέν, το απολωλός αυτό πρόβατο του αμαρτωλά νεοφιλελεύθερου SPD, ετέθη επικεφαλής της ιεράς αριστερής του συμμαχίας, συγκέντρωσε ποσοστό 12% σε ομοσπονδιακό επίπεδο και 33% στα ανατολικογερμανικά κρατίδια, και αυτοαναγορεύθηκε διάδοχος του Βίλι Μπραντ, με τον προφανή ανίερο στόχο να διαλύσει κάθε ελπίδα για «Μεγάλο Συνασπισμό» CDU-SPD – ή μήπως να συμπράξει με τον άσπονδο εχθρό του, Γκέρχαρντ Σρέντερ; Οπότε οι αναλυτές άρχισαν τις αθροίσεις: 12% του «Λάφο» συν το τωρινό 28% του SPD, συν 7% ή 8% των Πράσινων εταίρων μάς κάνει 47% ή 48%. Δηλαδή μια υπερκεράσιμη ποσοστιαία μονάδα χωρίζει έναν ευρύ αριστερό συνασπισμό από το CDU, που από 49% έπεσε στο 42% και μαζί με τους εταίρους του Ελεύθερους Δημοκράτες μαζεύει «μόνο» 49%.

Οπότε, οι «υπερβέβαιοι» ένθεν της Μάγχης ή του Ατλαντικού έκαναν αυτοί στροφή 180 μοιρών και πικρόχολοι δεν αποκλείουν τώρα ήττα της κ. Μέρκελ, διότι, λέει, μπέρδεψε οικονομικούς δείκτες και εξήγγειλε αύξηση φορολογίας. Δεν αναφέρονται βεβαίως στο ενδεχόμενο, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης να κρίνει στις 22 Αυγούστου αντισυνταγματική την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον κ. Σρέντερ. Ακύρωση αποκλείεται, όχι όμως αναβολή για μετά τις 18 Σεπτεμβρίου. Οπότε οι καχύποπτοι αναρωτιούνται μήπως κάτι έχει στον νου του ο καγκελάριος ή μήπως, τελικώς, ορισμένοι ένθεν του Ατλαντικού ερεθίζονται, όχι μόνον επειδή έπεσαν έξω στις βεβαιότητές τους, αλλά και επειδή η κ. Μέρκελ υπήρξε έως τώρα φειδωλή σε φιλοαμερικανικές διακηρύξεις. Τη νουθετούν, λοιπόν, αφ’ υψηλού πώς να αναστήσει τη γερμανική οικονομία, δεν υπενθυμίζουν όμως ότι αυτή είναι θύμα όχι μόνο της εποχής, αλλά και της εμβαλωματικής προχειρότητας των «ερυθροπράσινων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή