Τι γραφει ο ξενος Τυπος

6' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE WASHINGTON ΡΟSΤ

Ουδείς προσήχθη

Παρά τις αμέτρητες διοικητικές εξετάσεις, ανακρίσεις και προβεβλημένες δίκες στρατεύσιμων και υπαξιωματικών, ουδείς αξιωματικός έχει τιμωρηθεί για τα πολυάριθμα καταγεγραμμένα κρούσματα κακοποίησης κρατουμένων στο Ιράκ, το Αφγανιστάν ή τη βάση του Γκουαντάναμο. Δύο από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση του Αμπού Γκραΐμπ δέχθηκαν επίπληξη, ένας καθαιρέθηκε, αλλά ουδείς προσήχθη ενώπιον στρατοδικείου. Αντίθετα, ο 55χρονος αντιστράτηγος Κέβιν Μπερνς, ο οποίος υπηρέτησε 36 χρόνια στον στρατό, καθαιρέθηκε αιφνιδιαστικά την Τρίτη. O στρατηγός Μπερνς, που σήμερα είναι διαζευγμένος, κατηγορείται ότι διατηρούσε ερωτικό δεσμό με γυναίκα, που δεν έχει καμία σχέση με το στράτευμα. Από το περιστατικό αυτό μπορούμε να εξαγάγουμε ένα και μόνο συμπέρασμα: Οι αξιωματικοί μπορούν άφοβα να διοικούν μονάδες, οι οποίες βασανίζουν αμάχους, αμαυρώνοντας τη φήμη των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, ενώ δεν μπορούν επ’ ουδενί να συνάπτουν ερωτικές σχέσεις με πολίτες, εφόσον θέλουν να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους στα όπλα.

ΕL ΡΑΙS

Διαφθορά και μεταρρύθμιση

Η τελευταία έκθεση της μακράς έρευνας για το πρόγραμμα του OHE στο Ιράκ, «πετρέλαιο αντί τροφίμων», δείχνει την πιο εύγλωττη απόδειξη έλλειψης ελέγχου και διαφθοράς στα υψηλά κλιμάκια των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με την έκθεση, ο επικεφαλής του προγράμματος, Μπένον Σεβάν, επωφελήθηκε από το πρόγραμμα την εποχή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. O Σεβάν, ο οποίος παραιτήθηκε, βρισκόταν στη δίνη του κυκλώνα ήδη από την εποχή της εισβολής στο Ιράκ, το 2003. Σήμερα, όπως και τότε, αρνείται τις κατηγορίες, γεγονός ωστόσο το οποίο δεν εμπόδισε τον Πολ Φόλκερ, επικεφαλής της επιτροπής που ερευνά την υπόθεση, να ζητήσει από τον Κόφι Ανάν να αρθεί η ασυλία του Σεβάν. Είναι κοινό μυστικό πως ο OHE έχει ανάγκη από ριζική μεταρρύθμιση η οποία θα καταστήσει διαφανή και αποτελεσματικό τον διεθνή οργανισμό. Παρότι ο γενικός γραμματέας του OHE βγαίνει αλώβητος από την έρευνα για το πρόγραμμα «πετρέλαιο αντί τροφίμων», είναι σαφές ότι το έργο της επιτροπής κατέδειξε ότι υπάρχουν σοβαρές παρατυπίες στο πρόγραμμα βοηθείας προς το Ιράκ, στο πλαίσιο του οποίου δαπανήθηκαν εκατομμύρια δολάρια.

CΟRRΙΕRΕ DELLA SΕRΑ

Το κουράγιο του Σαρόν

Μια κοινωνική οργάνωση δεν αλλάζει προσπαθώντας να αλλάξει τα μέλη που τη συγκροτούν αλλά ανανεώνοντας το καταστατικό της με την ελπίδα ότι όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους. Αυτό περίπου έγραφε η Χάνα Αρέντ στις σημειώσεις της, για ένα βιβλίο με θέμα την πολιτική, το οποίο ο θάνατος δεν της επέτρεψε να ολοκληρώσει. Το σπουδαίο πολιτικό ένστικτο και το μεγάλο θάρρος του Αριέλ Σαρόν τον βοήθησαν να διαλύσει, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, ένα ταμπού για τους Ισραηλινούς: το ζήτημα των εβραϊκών οικισμών στα εδάφη που κατέχει το Ισραήλ από τον πόλεμο του 1967. Ηρθε λοιπόν η ώρα, η Δύση να επανεξετάσει την άποψή της γι’ αυτόν τον ιδιαίτερο ηγέτη των Ισραηλινών, του οποίου το μεγαλύτερο μειονέκτημα -για το οποίο τον επέκρινε και ο Μπεν Γκουριόν- ήταν κυρίως ότι ήθελε να κάνει πάντα του κεφαλιού του, ακόμη και με κίνδυνο να κάνει λάθος. Στην πραγματικότητα ο Σαρόν έκανε αρκετά λάθη, όπως και αρκετά ήταν τα λάθη που του απέδωσαν. O Αριέλ Σαρόν είναι ένα δεξιός που κάνει πράγματα που θα έκανε η Αριστερά. Γι’ αυτό ίσως η Δύση δεν τον εκτιμά ως πολιτικό όπως θα του άξιζε.

LΕ ΜΟΝDΕ

Προάγγελος του αύριο

Πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, ο ανθρωπολόγος Ζαν-Ντιντιέ Ουρεμπέν εξέδωσε ένα δοκίμιο, το οποίο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επίκαιρο. Το έργο είχε τίτλο «O Ηλίθιος του ταξιδιού», ενώ έφερε τον υπότιτλο «Ιστορίες τουριστών». Επρόκειτο για έναν προάγγελο του αύριο, καθώς οι τουρίστες, στους οποίου αναφερόταν η συγκεκριμένη έρευνα, δεν έπαψαν να αυξάνονται. Το 2003 υπολογίζονταν σε 75 εκατομμύρια στη Γαλλία και 700 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα υπολογιζόμενα κέρδη από αυτές τις μετακινήσεις ανέρχονται, μόνο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε 213 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά συνέπεια πρόκειται για έναν κεφαλαιώδη τομέα της οικονομίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ο τουρίστας έχει κακή φήμη, ιδιαίτερα στους πολιτιστικούς κύκλους. Δεν ταξιδεύει, «αλλά απλώς περιφέρεται. Είναι ένας νομάδας με πλατυποδία», που μετακινείται κατά ορδές. Οι εις βάρος του μομφές δεν έχουν τέλος. Είναι καταστροφέας, φθείρει αλόγιστα τα μνημεία και τα αξιοθέατα που μετά βίας κοιτάζει, χωρίς να καταλαβαίνει την αξία τους. Εξαιτίας του οι χώρες υποδοχής κατασκευάζουν μια στερεότυπη ταυτότητα, καρικατούρα, η οποία απομακρύνει από «τον πραγματικό τους πολιτισμό». Εν ολίγοις, ο τουρίστας είναι ένας εισβολέας που πληρώνει, η πιο πρόσφατη αλλοίωση της παγκοσμιοποίησης.

VΟΙCΕ

Η δίκη του αντάρτη

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την αιματηρή πολιορκία του σχολείου στη Βόρεια Οσετία, στην οποία σκοτώθηκαν πάνω από 300 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους παιδιά, βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του μοναδικού αντάρτη που συνελήφθη ζωντανός. O 24χρονος Νουρπάσι Κουλάγιεφ, τσετσενικής καταγωγής, αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη με τις κατηγορίες της τρομοκρατίας, της δολοφονίας και της επίθεσης εναντίον δυνάμεων ασφαλείας. Οι εικόνες, που είχε μεταδώσει πέρυσι στις 3 Σεπτεμβρίου το CNN, την τρίτη ημέρα της πολιορκίας, δεν θα ξεχαστούν εύκολα: έκπληκτα, μισόγυμνα παιδιά να δραπετεύουν από το σχολείο τους, ορισμένα εξ αυτών στα χέρια Ρώσων στρατιωτών. H σύγκρουση μεταξύ Τσετσενίας και Ρωσίας υπεραπλουστεύθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, που την περιέγραψαν ως μία αντιπαράθεση Καλών και Κακών, του Κράτους εναντίον της Τρομοκρατίας. H ιστορία του Μπεσλάν, όμως, δεν είναι τόσο απλή και αυτό αποκαλύπτεται σταδιακά στη διάρκεια της δίκης του Κουλάγιεφ. Αυτή η πιο σύνθετη περιγραφή της κατάληψης του σχολείου, ευτυχώς για τη ρωσική κυβέρνηση δεν τυγχάνει ευρείας κάλυψης από τα διεθνή MME, καθώς εξετάζεται η πιθανότητα να είναι συνυπεύθυνος για την αιματοχυσία ο ρωσικός στρατός, ο οποίος με τη χρήση υπερβολικής βίας έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των ομήρων.

FRΑΝΚFURΤΕR ALLGEMEINE

H περίπτωση του Νίγηρα

Ο πρόεδρος του Νίγηρα, της αφρικανικής χώρας στην οποία εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με λιμό, λέει ότι οι ειδήσεις περί λιμού είναι «ψευδής προπαγάνδα» και ότι ο πληθυσμός της χώρας του φαίνεται να θρέφεται καλά. Ομως, ο πρόεδρος Τάντγια δεν είναι αξιόπιστος, καθώς η κυβέρνησή του κατηγορείται ότι δεν έδρασε εγκαίρως για να αποτρέψει τη σπάνι τροφίμων που προξένησε η ξηρασία. Ως αποδέκτης των κατηγοριών, ο Τάντγια έχει ένα κίνητρο να ωραιοποιεί τις καταστάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι ψεύδεται. Το πρόγραμμα τροφίμων του OHE και οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν κι αυτές ένα κίνητρο να δραματοποιούν τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ή, όπως στην περίπτωση του Νίγηρα, να παρουσιάζουν ένα επερχόμενο δράμα ως κάτι που ήδη εκτυλίσσεται. Αλλιώς, λόγω του ανταγωνισμού με άλλες έκτακτες ανάγκες, δεν θα μπορούσαν να συλλέξουν εγκαίρως επαρκή μέσα για τη συγκεκριμένη ανθρωπιστική καταστροφή. Ομως, ό,τι και να γίνει με τις επείγουσες εκκλήσεις, οι δομικές αιτίες του λιμού κάνουν την επανεμφάνισή του όλο και πιο πιθανή.

CUΜΗURΙΥΕΤ

Η επίθεση στον Γαλατά

Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων μια νέα κοπέλα, συνελήφθησαν ως ύποπτοι για την επίθεση πριν από δύο εβδομάδες σε καφέ κάτω από τη γέφυρα του Γαλατά. Ενόσω συνεχίζονται οι έρευνες για την έκρηξη σε διαμέρισμα στο Ζεϊτίνμπουρνου, που πραγματοποιήθηκε καθώς δύο μέλη του PKK προσπαθούσαν να παρασκευάσουν εκρηκτικό μηχανισμό, επιβεβαιώθηκε πως η επίθεση της 23ης Ιουλίου στον Γαλατά πρόκειται για χτύπημα της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK. H συλληφθείσα δεκαπεντάχρονη εργάτρια υφαντουργίας Σ.Α. θα δικασθεί από δικαστήριο ανηλίκων. Στην κατάθεσή της, η Σ.Α. δήλωσε πως ενώ έπινε κάτι μαζί με τους συγγενείς της στο καφέ όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, αντελήφθη συγγενικό της πρόσωπο να αφήνει ένα πακέτο στο πάτωμα. Οι άλλοι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή. O διευθυντής της αστυνομίας Κωνσταντινουπόλεως, Τζελαλεττίν Τζεράχ, δήλωσε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχισθεί, αλλά κάλεσε ταυτόχρονα τους κατοίκους της Πόλης να είναι προσεκτικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή