H ευκαιρία του πετρελαίου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H άνοδος του πετρελαίου είναι προφανώς αρνητική εξέλιξη. Αυξάνει το κόστος πολλών προϊόντων και συμπιέζει το βιοτικό επίπεδο. Ισως, όμως αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία. Είναι ευκαιρία να κάνουμε με καθυστέρηση δεκαπέντε ετών ό,τι έγινε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Να αναπτύξουμε την παραγωγή ηλεκτρισμού από ηλιακή και αιολική ενέργεια, να καθιερώσουμε την κατανάλωση βιοκαυσίμων, δηλαδή καυσίμων που παράγονται από φυτά, να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα τα εγχώρια αποθέματα του λιγνίτη, να λάβουμε μέτρα περιορισμού της μεγάλης σπατάλης ενέργειας.

Η χώρα έζησε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ανέμελα την περίοδο σχετικά χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Μεγάλωσε την εξάρτησή της από το εισαγόμενο πετρέλαιο και απλώς ξεκίνησαν οι επενδύσεις για το φυσικό αέριο. Και επειδή έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, είναι αναγκαία η ολοκλήρωση των σχετικών επενδύσεων. Το φυσικό αέριο, όμως, είναι χρήσιμο, αλλά δεν είναι η μοναδική λύση. Σε τελική ανάλυση, η τιμή του παρακολουθεί την τιμή του πετρελαίου σε ποσοστό 70%. Είναι φιλικότερο με το περιβάλλον, αλλά δεν αρκεί για την απαλλαγή της οικονομίας από το μεγάλο ενεργειακό κόστος.

Δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος για τον βαρύ ενεργειακό φόρο που πληρώνει η χώρα. Δεν είναι φυσιολογικό η Δανία, για παράδειγμα, να παράγει μεγαλύτερη από την Ελλάδα ποσότητα ρεύματος από αιολική ενέργεια. Ούτε η Γερμανία να παράγει περισσότερο ρεύμα από ηλιακή ενέργεια. O μόνος λόγος είναι η απουσία σχετικού προγραμματισμού, μαζί με την καθιερωμένη δόση μικρόψυχης αντίληψης. Ορισμένοι απορρίπτουν ως αντιαισθητικά τα αιολικά πάρκα αλλά δεν τους ενοχλεί η καύση πετρελαίου. Κι ας είναι «ορκισμένοι» προστάτες του περιβάλλοντος. Επίσης πολλοί είναι πρόθυμοι να αντιπαρατεθούν στη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ για παράδειγμα στην Κρήτη, αλλά δυσανασχετούν όταν η παραγόμενη ποσότητα δεν επαρκεί στην εποχή αιχμής…

Οσον αφορά τα βιοκαύσιμα, που ήδη καλύπτουν σημαντικό ποσοστό της κατανάλωσης βενζίνης σε πολλές χώρες, θα μπορούσε να αποτελέσει λύση και για τον αγροτικό τομέα που παραπαίει. H καλλιέργεια φυτών από τα οποία παράγονται καύσιμα, θα έδινε διέξοδο σε πολλές περιοχές στις οποίες το εισόδημα των αγροτών εξαρτάται από τις επιδοτήσεις.

Τα κενά, που παρουσιάζει το ενεργειακό τοπίο στη χώρα, είναι μια ακόμα ένδειξη καθυστέρησης της χώρας. Και η ραγδαία άνοδος του πετρελαίου είναι μια σημαντική ευκαιρία για να ξεπεράσουμε την υστέρηση αυτή. Βέβαια, ακόμα κι αν το πετρέλαιο ήταν χαμηλά θα έπρεπε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Ευτυχώς τώρα, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή