Κίνδυνος «ακίνητα»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει ότι δεν υπάρχει «φούσκα» με τα ακίνητα στη χώρα μας. Το συμπέρασμα έχει ιδιαίτερη αξία, ειδικότερα επειδή έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ζωηρεύει η συζήτηση για την επικείμενη αλλαγή της φορολογίας ακινήτων. Τόσο με την επιβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας, όσο και με τις νέες αντικειμενικές ή τις αλλαγές στον φόρο μεταβίβασης ή τα αφορολόγητα της γονικής παροχής.

Να διευκρινίσουμε, πάντως, ότι η απουσία «φούσκας» δεν σημαίνει πως τα ακίνητα δεν ακρίβυναν. Στο διάστημα των τελευταίων δέκα ετών, το οποίο χρησιμοποιείται στην έρευνα, υπήρξε σημαντική άνοδος των τιμών στα ακίνητα: κατά 172% σε ονομαστικές τιμές και κατά 58% σε πραγματικές, μετά δηλαδή την αφαίρεση του πληθωρισμού. Ακόμη, το συμπέρασμα προκύπτει από τη σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και ορισμένων άλλων χωρών, στις οποίες έχει σημειωθεί πραγματική έκρηξη των τιμών στα ακίνητα.

Να διευκρινίσουμε ακόμη ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι τα ακίνητα δεν είναι ακριβά ή ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών τους. Οπως παρατηρούν οι αναλυτές, η πολύ μεγάλη μείωση του πραγματικού κόστους χρήματος, που συνέβη από τη στιγμή που σταθεροποιήθηκε η δραχμή και έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν μπήκαμε στο ευρώ, δηλαδή τα χαμηλά επιτόκια των δανείων είναι ο ένας από τους δύο βασικούς λόγους που εξηγούν τη ζήτηση ακινήτων και δικαιολογούν την αύξηση που παρατηρείται. O άλλος παράγοντας είναι ο ταχύτερος ρυθμός ανόδου του εγχώριου προϊόντος και, επομένως, του διαθέσιμου εισοδήματος. Τέλος, ένας τρίτος, αλλά σημαντικός συντελεστής είναι η μετατροπή της υπάρχουσας περιουσίας ακινήτων με την πώληση μικρών διαμερισμάτων και την απόκτηση μεγαλύτερων.

Η αξία του συμπεράσματος της μελέτης δεν είναι τόσο ότι οι τιμές ακινήτων θα αυξηθούν κατά 5% εφέτος και θα παραμείνουν σταθερές του χρόνου. Πιο σημαντικό είναι ότι οι κάτοχοι ακινήτων δεν έχουν να φοβούνται κάποια ξαφνική πτώση της αξίας των ακινήτων. Σημαντικό επιπλέον γιατί το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας και, επομένως, της αποταμίευσης των Ελλήνων είναι τοποθετημένο στα ακίνητα.

Το τελευταίο αυτό μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσα νοικοκυριά αντιμετωπίσουν προβλήματα αναδιοργάνωσης των οικονομικών τους. H εξαιρετικά ταχεία άνοδος των δαπανών είναι πολύ πιθανόν να ακολουθηθεί από πιεστικές ανάγκες. Που θα εξυπηρετηθούν ευκολότερα αν υπάρχει ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας παρακολουθεί το επίπεδο των τιμών. O κίνδυνος αυτός υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις νοικοκυριών που έχουν «ανοιχτεί» σε δάνεια για την απόκτηση πρόσθετης κατοικίας, είτε αστικής είτε, συχνότερα, εξοχικής.

Ο άλλος κίνδυνος αφορά τον συνδυασμό οικονομικής ύφεσης και πληθωρισμού και, επομένως, αύξησης των επιτοκίων. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει το κόστος αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων και, ταυτόχρονα, θα μειώσει την πραγματική αξία των ακινήτων. Παρόμοια εξέλιξη θα σπρώξει σε ύφεση την αγορά ακινήτων και θα εξανεμίσει μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή