Πολιτισμός στα μέτρα μας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

α το έχετε παρατηρήσει. Αυτό τον κομπασμό, όλων μας λίγο πολύ, για τη διαφύλαξη της κληρονομιάς μας, το σεβασμό μας για τις αρχαιότητες και τα μνημεία. Μια αυτοδιαφήμιση για την πολιτισμένη μας πλευρά, η οποία αν σκοντάψει σε προσωπικά συμφέροντα, μεγάλα ή ανώδυνα, ξεχνιέται την ίδια ώρα.

Η ιστορία του Λευκού Πύργου και των αρχαίων που βρέθηκαν, έφερε πάλι στην επιφάνεια τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό. H αποκάλυψη -κατά τη διάρκεια εργασιών ανάπλασης και διαμόρφωσης της πλατείας από τον δήμο- του οχυρωματικού περίβολου που έχτισε τον 16ο αιώνα ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και κατεδαφίστηκε στις αρχές του 20ού αι., έγινε βάρος. Οικοδομικές φάσεις σώζονται, ο περίβολος σε όλο του το πλάτος, κατά διαστήματα κάποια βοηθητικά διαμερίσματα και προς την πλευρά της θάλασσας κανονιοθυρίδες. Ευρήματα σημαντικά που χρειάζονται όμως χρήματα για να αναδειχθούν.

Ο διευθυντής Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων είχε προειδοποιήσει από παλιά ότι εκεί, σύμφωνα με τις πηγές, υπήρχαν τα τείχη. H μελέτη παρ’ όλα αυτά εγκρίθηκε από το ΚΑΣ, με την προϋπόθεση οι εργασίες να μη φτάσουν πολύ κοντά στον Λευκό Πύργο. Εφτασαν ωστόσο στα θεμέλια. H λύση του ΚΑΣ ήταν σωτηρία διά της καταχώσεως.

Στην περίπτωση του Λευκού Πύργου κάποιοι φορείς ζήτησαν ακόμη και την παρέμβαση του πρωθυπουργού για τη διαφύλαξη της κληρονομιάς της πόλης τους. Το θέμα θα επανεξεταστεί με εντολή πια του υφυπουργού Π. Τατούλη, παρότι θα μπορούσε να είχε λυθεί εξ αρχής.

Ολοι ενδιαφέρονται αλλά πώς; Οταν οι πράξεις πολιτισμού έρχονται αντιμέτωπες με τα οικονομικά οφέλη ή ακόμη και την καθημερινότητά μας, τότε η αποκάλυψη ενός αρχαίου γίνεται εμπόδιο. H έκθεση αρχαίων στα μουσεία προκαλεί το θαυμασμό και την περηφάνιά μας, αλλά στο οικόπεδό μας ή το δρόμο που διασχίζουμε κάθε πρωί, θυμό και γκρίνια.

Συναισθήματα που συχνά χαρακτηρίζουν και τους τοπικούς άρχοντες. Αν στο δήμο τους αποκαλυφθεί λ. χ. ένα αρχαίο θέατρο, πριν προλάβει καλά καλά να μελετηθεί και να δημοσιευθεί, απαιτούν την αξιοποίησή του. Ονειρεύονται κόσμο, παραστάσεις, συναυλίες, εισιτήρια, φωτογραφίες σε κοσμικές στήλες, κύρος… Στην περίπτωση της αποκάλυψης μιας αρχαίας οδού, της οποίας η ανασκαφή εμποδίζει την κυκλοφορία της σύγχρονης λεωφόρου για λίγους μήνες, τότε συναισθήματα και συμπεριφορές αλλάζουν.

Στη Βέροια για παράδειγμα πριν από λίγα χρόνια είχε αποκαλυφθεί στο κέντρο της πόλης ένας ρωμαϊκός δρόμος, του οποίου η ανάδειξη κόστισε ακριβά για να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν έναν ωραίο βραδινό περίπατο. Εξίσου ακριβά κόστισε και η κατάχωσή του αφού κάποιοι άλλοι πολίτες, θεώρησαν ότι δημιουργεί πρόβλημα στην κίνηση των καταστημάτων τους και τη ζωή στην πόλη τους.

Εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν. Συνήθως όμως, ο πολιτισμένος μας εαυτός σκοντάφτει σε μια μεταλλαγμένη ευαισθησία.

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει την ευθύνη για τα μνημεία και ένας δήμος για τα σύμβολα της πόλης του. Συχνά τα πράγματα ανατρέπονται. Αντί ο δήμος να προστατεύει την πόλη, μοιάζει σαν το υπουργείο να θέλει να την προστατέψει από τους δήμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή