Εντος Των Τειχων

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από βήματος ΔΕΘ

Στη Θεσσαλονίκη, από το βήμα της ΔΕΘ, θα ακούσουμε τα εφετινά «μαντάτα» περί της οικονομικής πολιτικής. Εκεί θα είναι και ο κ. Πολυζωγόπουλος και οι λοιποί συνδικαλιστές, που θα διαμαρτυρηθούν για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Καραμανλή. Θα μου πείτε «καθήκον του συνδικαλιστή είναι η διαμαρτυρία». Ουδεμία αντίρρηση. Διότι μια κυβέρνηση, που έχει ενάμιση χρόνο στην εξουσία και δεν φρόντισε να «ξεδοντιάσει» όσους έφαγαν με τριάντα οδοντοστοιχίες, δεν είπε ακόμη στον κόσμο ποιοι, πώς και με ποιους τρόπους πλούτισαν αδιάντροπα, αφήνει τα ίδια πρόσωπα στα ίδια πόστα να κάνουν τα ίδια «πάρτι» και δεν έστειλε ακόμη κανέναν στον Κορυδαλλό, είναι φυσικό να προκαλεί αντιδράσεις. Δεν θέλει να λάβει παρά του μη έχοντος ο πολίτης. Να μάθει πού πήγαν τα χρήματά του θέλει! Και δεν του το λέει κανείς!

Αϋπνίες…

Για να λέμε την αλήθεια, είναι άξιο μελέτης το «φαινόμενο» Σιούφας! Με το πετρέλαιο να «χτυπάει κόκκινο» καθημερινά, με τους κερδοσκόπους να εκμεταλλεύονται την παραμικρή χαραμάδα, με την οικονομία να καρκινοβατεί, εκείνος βρίσκει τρόπους και εξοικονομεί κονδύλια. Μα εκατό απ’ εδώ, μα διακόσια απ’ εκεί, μα άλλα διακόσια από την άλλη (περί εκατομμυρίων ευρώ ομιλούμε), περνάει επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες και πιστεύει αλλά και θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας. «Κι όπου να’ ναι τελειώνει και η διαδικασία για τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», μας είπε στέλεχος του γραφείου του Θετταλού, ο οποίος, πάντως, τελευταία θα πρέπει να έχει… τσακωθεί με το κρεβάτι, αφού δείχνει ιδιαίτερα κουρασμένος και μάλλον του λείπει ύπνος! «Πώς να κοιμηθείς κανονικά με το πετρέλαιο στα 70 δολάρια;», λέει συνεργάτης του. Δεν τον βλέπω να κοιμάται σύντομα τον «Πίκατσου»!

Θετικό πρόσημο

Ξαναγέμισε η Αθήνα με τουρίστες! Λες και βρισκόμαστε τριάντα χρόνια πριν, που, συνήθως μετά τον Αύγουστο, άρχιζε να κινείται ο τουρισμός εντός των τειχών. Ξένοι πολλοί πλέον στην Πλάκα, επισκέπτες καθημερινοί στους αρχαιολογικούς χώρους, γεμάτα τα «ημερόπλοια», που κάνουν το δρομολόγιο Πειραιάς-Αίγινα-Πόρος- Υδρα-Πειραιάς. Γεμάτα τα ξενοδοχεία, που μέχρι πέρυσι τέτοιο καιρό μελαγχολούσαν. Και, φυσικά, τρίβει τα χέρια του ο Δ. Αβραμόπουλος, που την περασμένη Δευτέρα έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου περιχαρής, αφού τα στοιχεία που προσεκόμισε στον πρωθυπουργό έδειξαν σημαντικότατη αύξηση. Φυσικά, τίποτε δεν έγινε τυχαία. Και ήδη ετοιμάζονται δομικές αλλαγές, ώστε να γίνει και πάλι ενδιαφέρουσα τουριστικά η Αθήνα, να έχει κάπου να πάει και κάτι να δει εκτός των τετριμμένων ο περιηγητής. Μέσα στο φθινόπωρο αναμένονται ανακοινώσεις και οριοθέτηση των νέων στόχων. Δεν ανεβαίνουν μόνο οι μετοχές του υπουργού. Ανεβαίνει και ο πήχυς!

Τα είδαμε όλα!

Ποιος είπε ότι μπορεί να πλήξει κανείς στην Ελλάδα; Ακόμη και το «άβατον» του Αυγούστου παρεβιάσθη και είχαμε (και τι δεν είχαμε) καταμεσής του! Εκείνο, όμως, που υπερβαίνει κάθε φαντασία, είναι να βλέπεις πρωί πρωί τον Νάσο Αλευρά να κατηγορεί την κυβέρνηση για αβελτηρία στην μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση των έργων. Και μάλιστα από την τηλεόραση που πληρώνει οι φορολογούμενος (και εκτάκτως) πολίτης. Και δεν βρίσκεται ένας από τους δύο που παρουσιάζουν την εκπομπή (παλιές καραβάνες) να υποβάλει το απλούστερο των ερωτημάτων στον κομψευόμενο τ. υφυπουργό. «Μπορείτε να μας κατονομάσετε έναν (αριθμός:1) επενδυτή που σας είχε προσεγγίσει για την περιλάλητη «αξιοποίηση»; Μπορείτε να μας πείτε τι άφησε πίσω της η απελθούσα διοίκηση της Α.Ε. Ολυμπιακά Ακίνητα»; Διότι, εξ όσων ενθυμούμεθα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το μοναδικό «ολυμπιακό» έργο που «αξιοποίησε» ήταν το «Καραϊσκάκη», που εδώρισε χωρίς ντροπή στον κ. Κόκκαλη, πετώντας στον δρόμο μια άλλη ιστορική ομάδα, τον Εθνικό. Αλλά ποιος τολμά να «στριμώξει» στην (όποια) τηλεόραση εκείνους που τον «εβόλεψαν»;

Φθηνός λαϊκισμός

Είδαμε, όμως και το άλλο φρικτό στην τηλεόραση. Ενα φρικαλέο παιγνίδι, που σκαρφίστηκε η «νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση» των Αθηνών και που έχει να κάνει με τους ελέγχους στους οίκους ευγηρίας. Ασφαλώς, η κ. Γεννηματά (έργο του πατρός της είναι το καταρρεύσαν ΕΣΥ) όσο και οι κ. Σγουρός και Μίχας, γνωρίζουν ότι τα γηροκομεία αλλά και τα νοσηλευτικά ιδρύματα, δεν «χάλασαν» τώρα, ξαφνικά. Τα είχαν «ξεχάσει» επί κυβερνήσεως Σημίτη και τα «θυμήθηκαν» τώρα, προεκλογικώς. Ανεκάλυψε, λοιπόν, η κυρία της πρωινής ζώνης της ΝΕΤ το «θέμα» και βρήκε την ευκαιρία να «τσακίσει» τον υφυπουργό Υγείας, που προσπαθούσε να εξηγήσει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πού να πάρει, όμως, χαμπάρι το «ταλέντο»! «Οχι, να μας πείτε κυριε υπουργέ τι θα κάνετε! Τι θα γίνει την επόμενη μέρα!», φώναζε η κυρία. Και ο υφυπουργός, πολύ απλά: «Μπορείτε να καταλάβετε τι θα γίνει αν αύριο κλείσουμε όσα γηροκομεία δεν πληρούν όλους τους όρους που απαιτούνται για τη λειτουργία τους;»! Ασφαλώς και μπορεί, αλλά δεν θέλει! Τι την ενδιαφέρει την κυρία αν οι υπερήλικες «παρκάρονται» πλέον από τα ίδια τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της «προόδου» και της «εξελίξεως»; Ποιο είναι, λοιπόν, το «θέμα»; Ο λαϊκισμός των νομαρχών που, αίφνης, «ανακάλυψαν» τους ελέγχους (σωστά τους κάνουν, αλλά γιατί είχαν «κολλήσει» τα χεράκια τους επί εκσυγχρονιστών;) ή η βελτίωση της ζωής των ατυχών υπερηλίκων χωρίς να κινδυνεύσουν να βρεθούν στον δρόμο; Καλή η δημοσιογραφία, αλλά θέλει μυαλό, ανεξαρτησία και όχι παρωπίδες.

Γιώργος Μουζάκης

Κάποια στιγμή, όταν οι συνένοχοι των εταιρειαρχών τραγουδιστές, συνθέτες, στιχουργοί και τραγουδοποιοί βρεθούν χωρίς δουλειά, όταν ο κόσμος καταλάβει (θα καταλάβει κάποια ώρα) το έγκλημα που έχει διαπραχθεί τελευταία (με τη βοήθεια και των κρατικών φορέων, δυστυχώς) εις βάρος του ελληνικού τραγουδιού, τότε, μπορεί να θυμηθούν τα ΜΜΕ τον Γιώργο Μουζάκη! Εναν συνθέτη-ποταμό, έναν άνθρωπο-ορχήστρα, έναν Ελληνα Χαβιέ Κούγκατ, έναν μουσικό με τέτοιο ταλέντο, όσο δεν υπάρχει σε όλους τους σημερινούς εταιρειοψοφοδεείς «καλλιτέχνες»! Πέθανε ο Μουζάκης και το θέμα «πέρασε» λες και δεν έγινε τίποτε! Και δεν άκουσα ούτε είδα κανέναν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να ασχοληθεί με τον ογκόλιθο αυτό του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Ακόμη και στη δημόσια τηλεόραση, που υπηρέτησε ο Μουζάκης από τους πρώτους, είδα ένα «λιμό» ρεπορτάζ με έναν άσχετο νεαρό να ψελλίζει κάποιες κακοφτιαγμένες προτάσεις. Από την ΕΡΤ, τουλάχιστον, άλλα περιμένουμε. Και κάτι ακόμη. Ποιος είπε στους υπευθύνους των video-clip του (να το δούμε πρώτα κι ύστερα τα λέμε) «Φεστιβάλ Τραγουδιού» ότι το ελληνικό μουσικό είδος έχει να κάνει τόσο πολύ με το «γύφτικο»; Χωρίς να υποτιμούμε το εν λόγω είδος, καλό θα είναι να αποσύρει η ΕΡΤ το clip που μάλλον σε γειτονικό κρατίδιο ταιριάζει παρά στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή