Ανακαλύπτοντας την Αθήνα, βρεθήκαμε στο Θησείο…

Ανακαλύπτοντας την Αθήνα, βρεθήκαμε στο Θησείο…

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορεξη να ‘χει κανείς, χρόνο και καλή διάθεση απέναντι στην πόλη (και κυρίως απέναντι στον εαυτό του) και βρίσκει ερεθίσματα για να περάσει μία όμορφη και γεμάτη μέρα. Τώρα που οι μέρες δρόσισαν κάπως, η Αθήνα αναδύεται λαμπικαρισμένη από το βοριαδάκι και οι νύχτες ζητούν βαμβακερές ενισχύσεις στους ώμους… Ωραία και αγαπημένα είναι τα θερινά τα σινεμά, που η στήλη υποστηρίζει πολύ, ωραία και η ελληνική συνήθεια για υπαίθρια ταβερνάκια, αλλά χρειαζόμαστε πνευματικό αντίβαρο σε αυτήν τη ζωή που συχνά μας πιέζει υπερβολικά. Τα βήματα μας οδηγούν στο Θησείο, σε αυτήν την παλιά γειτονιά της Αθήνας, που τα τελευταία χρόνια η νεολαία έχει συνδέσει με τη νυχτερινή διασκέδαση. Το Θησείο όμως έχει τη δική του πνευματική ατμόσφαιρα, το δικό του γοητευτικό αστικό παρελθόν, που επιζεί σε κάποιες προσόψεις παλιών σπιτιών που είτε ερειπωμένα είτε ανακαινισμένα αποτελούν διαβατήρια για ένα μέλλον πιο όμορφο. Σε ένα από αυτά τα αρχοντικά σπίτια του Θησείου, στην οδό Ηρακλειδών 16, επιβραδύναμε το βήμα. Μας τράβηξε την προσοχή η αριστοτεχνική φροντίδα με την οποία το παλιό σπίτι (χτισμένο το 1898 όπως μάθαμε) φώτιζε τον δρόμο σαν ένας φανός πολιτισμού. Εκεί βρήκαμε έναν από τους σχετικά νέους χώρους πολιτισμού της Αθήνας, το ιδιωτικό μουσείο «Herakleidon», που γοργά κερδίζει κοινό. Και όχι άδικα. Γιατί εκεί, πέρα από το πολύ όμορφο και γαλήνιο περιβάλλον, στεγάζεται μόνιμη έκθεση των χαρακτικών του μεγάλου Ολλανδού καλλιτέχνη M. C. Escher (1898 – 1972). Από την 1η του Σεπτέμβρη έχει αρχίσει η ανανεωμένη έκθεση «Beyond Infinity – The Art of M. C. Escher» με την παρουσίαση 27 έργων από τη συλλογή του Μουσείου. Από πέρυσι έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται σταδιακά τα έργα του μεγάλου χαράκτη και όταν ολοκληρωθεί η έκθεση στις 30 Οκτωβρίου, όλα αυτά τα έργα θα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου και θα συνεχίσουν να εκτίθενται εναλλασσόμενα, ενώ από τον Νοέμβριο θα αρχίσει μια άλλη μεγάλη έκθεση, αυτή των έργων του Victor Vasarely.

Αλλά είναι και ο χώρος που τραβάει τον επισκέπτη. Το αίθριο με το παλιό πηγάδι, η ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας (που μας υπενθυμίζει πόσα πολλά μπορούν να γίνουν σε αυτήν την πόλη αν υπάρχουν σωστές επενδύσεις), η αρχοντιά, η μοντέρνα αισθητική στους εκθεσιακούς χώρους και στο πωλητήριο. Οπως λένε στο Μουσείο Hera-kleidon, ο αθηναϊκός αυτός χώρος είναι σε παγκόσμια κλίμακα ένας από τους τρεις κατόχους όλων των χαλκογραφιών του Escher, αλλά ο μοναδικός που τις εκθέτει για το ευρύ κοινό. Και είναι σημαντικό να αναλογισθούμε πόσο μεγάλη βοήθεια είναι για την Αθήνα, που θέλει να γίνει διεθνής προορισμός, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που προσφέρουν πνευματικές διεξόδους σε μία ζωή που ορίζεται από οικονομικό άγχος, έλλειψη χρόνου και ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης. Μία φθινοπωρινή βόλτα ώς το Θησείο, που μπορεί να συνδυασθεί με χίλια δυο άλλα πράγματα, είναι ένα πειστήριο για την αλλαγή που σημειώνεται στη μεγάλη μας πόλη. Το Μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά από τη 1 το μεσημέρι ώς τις 9 το βράδυ, οπότε υπάρχει χρόνος για όλους. Φέρτε και τους ξένους φίλους σας, επισκέπτες στην Αθήνα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή