H ώρα της περισυλλογής…

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κατάρρευση, μέσα σε ελάχιστες ώρες, του πολυδιαφημισμένου «αμερικανικού ονείρου» έρχεται να βεβαιώσει τη ρευστότητα μέσα στην οποία κινείται η σημερινή διεθνής πραγματικότητα. O αμερικανικός γίγας βρίσκεται ξαφνικά γυμνός, όπως ο αυτοκράτορας του παραμυθιού του Αντερσεν. H γενική κατακραυγή κατά του Μπους, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία κομπάζει και απειλεί, χωρίς να υπολογίζει τη διεθνή κοινότητα, δείχνει πως ούτε η ελεγχόμενη αμερικανική κοινή γνώμη είναι διατεθειμένη πλέον να ανεχθεί «από μηχανής θεούς». Χωρίς αμφιβολία κανείς δεν μπορεί να χαρεί, αντικρίζοντας την πρωτοφανή συμφορά που έπληξε τη γαλλοτραφή Νέα Ορλεάνη. H περιπέτεια στην οποία έχει εισέλθει η πατρίδα των «μπλουζ» έχει συγκινήσει την ανθρωπότητα και έχει δείξει πλέον πόσο απαιραίτητη είναι για το κάθε έθνος η σωστή συμπεριφορά απέναντι στα υπόλοιπα. Μπορεί να έσπευσαν από την πρώτη στιγμή όλα τα κράτη να προσφέρουν βοήθεια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι πολίτες των χωρών που αποστέλλουν βοήθεια εσωκλείουν στα δέματα ανθρωπιστικής προσφοράς και «συγχωροχάρτι» προς την ηγεσία του αμερικανικού έθνους. O Μπους και οι επιτελείς του οφείλουν να διδαχθούν από την τραγωδία και να αναθεωρήσουν τις μέχρι τώρα διατυπωθείσες απόψεις τους. H εισβολή στο Ιράκ, η αυταρχική συμπεριφορά στο Αφγανιστάν, αλλά και οι εκτοξευόμενες απειλές εναντίον «τρομοκρατών» έχουν προκαλέσει τη δυσφορία ακόμη και των καθαρά φιλοαμερικανών πολιτών. Και ίσως είναι μία ευκαιρία για τους πολίτες αυτούς να σκεφθούν και να ενισχύσουν την προσπάθεια της E.E. να αποτελέσει τη δύναμη πυρός για την πρόοδο του σημερινού κόσμου. Δεν είναι εύκολο να δεχθεί κανείς ότι η τραγωδία του αμερικανικού Νότου οφείλεται μόνο σε απρονοησία και ολιγωρία των αρχών. H περιπέτεια της Νέας Ορλεάνης είναι αποτέλεσμα μιας σειράς ενεργειών και λαθών που αντί να οδηγήσουν την αμερικανική ηγεσία σε περισυλλογή και σύνεση, την κατέστησαν υπερφίαλη και υπεροπτική. Είναι η στιγμή κατά την οποία ο κομπορρημονών ισχυρός περιέρχεται στην δυσχερέστατη θέση να αποδεχθεί τη βοήθεια του πλησίον του. Κατανοούμε ότι δεν ήταν εύκολο στον γίγαντα με τα πήλινα, όπως αποδεικνύεται, πόδια, να αποδεχθεί την ως άνω προσφορά. Είναι, όμως, πολύ εύκολο να αρπάξει την ευκαιρία και να αρχίσει να σκέφτεται πλέον τους τρόπους με τους οποίους θα ξαναγίνει αγαπητός και σε εκείνους οι οποίοι με προθυμία, λησμονώντας τα λάθη του, σπεύδουν τώρα να βοηθήσουν. Και θα ήταν ευχής έργον να είχε σπεύσει ο ίδιος ο Μπους να αποδεχθεί τη βοήθεια του Κάστρο.

Σε αυτή, λοιπόν, την κρίσιμη συγκυρία, η E.E. οφείλει να αναδιπλωθεί και να πείσει τον εαυτό της πρώτα, ότι μπορεί να διαδραματίσει σοβαρότερο ρόλο από τον σημερινό. Οι Ευρωπαίοι οφείλουμε αυτή τη φορά να προσεγγίσουμε διαφορετικά τους συμμάχους μας και με τον τρόπο μας να τους δείξουμε ότι τα μεγάλα λόγια και η προσπάθεια επιβολής δεν έχουν θέση στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Εμείς, εμπράκτως, αποδεχόμεθα ότι αυτό που συνέβη στη Νέα Ορλεάνη είναι ένα πλήγμα σε ένα σημείο του «παγκόσμιου χωριού». Το θέμα είναι να δεχθεί και η ηγεσία των ΗΠΑ ότι διοικεί ένα σημαντικό κομμάτι του χωριού αυτού και τίποτε άλλο. Από εκεί και πέρα όλα θα γίνουν ευκολότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή