Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE WASHINGTON POST

O κρισιμότερος μήνας του Μπους

Η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου του 2005 θα καταγραφεί ως μια από τις πιο ταραγμένες εβδομάδες της προεδρίας του Τζορτζ Μπους. Μια περίοδος κατά την οποία η φυσική καταστροφή σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία συνυπήρξαν με τέτοιο τρόπο, ώστε απείλησαν να εξοντώσουν μια κυβέρνηση ήδη σε κατάσταση αμύνης. Πριν καν ξεσπάσει ο τυφώνας «Κατρίνα» στον Κόλπο του Μεξικού, την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπους είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τη δημόσια δυσαρέσκεια για τον πόλεμο στο Ιράκ και για την αντίδραση του καταναλωτικού κοινού στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης. Αλλά το θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα μετά την τραγωδία της Νέας Ορλεάνης. H αλήθεια είναι ότι προτού ξεσπάσει ο φοβερός τυφώνας, ο πρόεδρος Μπους σκόπευε να χρησιμοποιήσει τον Αύγουστο για να ενισχύσει την πολιτική του στο Ιράκ και να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες για την αναδιάρθρωση του σκέλους της κοινωνικής ασφάλισης. Κι ενώ η Νέα Ορλεάνη βυθιζόταν, ο πρόεδρος κατευθυνόταν προς την Καλιφόρνια για την προώθηση των δύο πρώτων θεμάτων. Τώρα, μεταξύ όλων των άλλων, η κρίση στον Μισισιπί αναδεικνύει και το ρήγμα στις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αφροαμερικανική κοινότητα, με κατηγορίες για ρατσισμό εις βάρος του Λευκού Οίκου, τουλάχιστον ως προς τον τρόπο που οι επιτελείς του είδαν αρχικά το θέμα της Νέας Ορλεάνης. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που ο πρόεδρος Μπους έστειλε στη γενέτειρά της, Αλαμπάμα, την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, την υψηλότερη από πλευράς αξιώματος εκπρόσωπο των Αφροαμερικανών, με την ελπίδα ότι θα ανέτρεπε το ήδη βαρύ κλίμα εις βάρος της κυβέρνησής του.

DΙΕ ΤΑGΕSΖΕΙΤUΝG

Εκανε τους Αμερικανούς να ντρέπονται

Μία εβδομάδα μετά την καταστροφή ξεκαθαρίζεται ακόμη περισσότερο ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια ιστορική καμπή. H ημέρα που ξέσπασε ο τυφώνας «Κατρίνα» χαράχτηκε στη συνείδηση του αμερικανικού λαού τόσο έντονα όσο και οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ή η αποχώρηση των Αμερικανών από τη Σαϊγκόν, πριν από 30 χρόνια. O τυφώνας δεν κατέστρεψε μόνο την ψευδαίσθηση που είχαν οι Αμερικανοί για τη χώρα τους, αλλά δημιούργησε πολιτικό πρόβλημα στους συντηρητικούς και κυρίως έκανε τους Αμερικανούς να ντρέπονται. Ακόμη και τα βασανιστήρια του Αμπού Γκραΐμπ είχαν βρει υποστηρικτές, τώρα όμως κανείς δεν μπορεί να αρθρώσει καλά λόγια για τις αμερικανικές αρχές. H «Κατρίνα» συρρίκνωσε ακόμη πιο δραστικά τη δημοτικότητα του προέδρου Μπους, καθώς εμφανίστηκε την πιο ακατάλληλη στιγμή με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό καθηλωμένες και την κατάσταση στο Ιράκ από το κακό στο χειρότερο. Τώρα όλοι διαπιστώνουν γιατί λείπουν κάποια εκατομμύρια για σχολεία, για την πρόληψη καταστροφών. Μάλλον ο πόλεμος κατά του Ιράκ θα εξελιχθεί σε μοιραία απόφαση για τους συντηρητικούς και τον πρόεδρο Μπους.

DW WΟRLD.DΕ

Ξιφομαχίες με το γάντι

Η πρώτη αλλά και μοναδική τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και την υποψήφια της Χριστιανικής Ενωσης, Αγκελα Μέρκελ, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου, μεταδόθηκε ταυτόχρονα από τα δύο δημόσια και τα δύο μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα. Εστιάστηκε στα επίμαχα θέματα εσωτερικής πολιτικής. Σε μερικά σημεία καταγράφηκε μάλιστα και συναίνεση. Φάνηκαν όμως και οι διαφορές. O καγκελάριος Σρέντερ υπογράμμισε ότι εμμένει στη μεταρρυθμιστική του πολιτική, αλλά και στη γραμμή του στην εξωτερική πολιτική, αντιτίθεται δηλαδή στον πόλεμο στο Ιράκ. «Ζητώ την εμπιστοσύνη για μια πολιτική, την οποία ακολούθησα μέχρι τώρα και η οποία αποσκοπεί στην αναδιοργάνωση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας, η οποία παραμελήθηκε επικίνδυνα στη δεκαετία του ’90. Μια πολιτική, η οποία προστατεύει τις βάσεις της ποιότητας ζωής, επενδύοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μια πολιτική, η οποία στο εξωτερικό ανέδειξε τη Γερμανία σε μεσαία δύναμη της ειρήνης και διασφάλισε ότι η χώρα έμεινε έξω από τον πόλεμο στο Ιράκ. Γι’ αυτήν την πολιτική ζητώ την υποστήριξη και την ανανέωση της εμπιστοσύνης». H Αγκελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι ο Σρέντερ κατέφυγε σε πρόωρες εκλογές ακριβώς επειδή η πολιτική του δεν είχε διασφαλισμένη την υποστήριξη του «κοκκινοπράσινου» συνασπισμού. H ίδια, ως πρώτη γυναίκα υποψήφια για την καγκελαρία στη Γερμανία, έχει την πλήρη υποστήριξη των χριστιανικών κομμάτων. «Πέρασα στο CDU την εκσυγχρονιστική γραμμή που μας καθιστά έτοιμους για τον 21ο αιώνα και μας επιτρέπει να αναλάβουμε τον ρόλο μιας προωθητικής οικονομικής δύναμης. Αυτός είναι ο στόχος μου για τη Γερμανία», τόνισε η Μέρκελ.

LΕ ΜΟΝDΕ

Διαφάνεια και για τον Ζακ Σιράκ

Οσον αφορά στην υγεία των κρατικών ηγετών, το γαλλικό παράδειγμα αποτελεί εξαίρεση. Στις ΗΠΑ, όπου τα MME δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να σκαλίζουν την ιδιωτική ζωή των δημοσίων προσώπων, ο κανόνας που διέπει την υγεία του προέδρου είναι η απόλυτη διαφάνεια. Οι Αμερικανοί πολίτες γνώριζαν έως και την παραμικρή λεπτομέρεια σχετικά με τις αλλεπάλληλες εγχειρήσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο πρόεδρος Ρόλαντ Ρέιγκαν. Στη Γαλλία, καλλιεργούμε μια λατρεία του απορρήτου, η οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη στάση που κρατούσε κάποτε το Κρεμλίνο σε σχέση με την ιδιωτική ζωή των επικεφαλής της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Ετσι, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος στις 29 Νοεμβρίου θα συμπληρώσει τα 73 του χρόνια, μπήκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Βαλ-ντε-Γκρας λόγω «ελαφράς αγγειακής διαταραχής, η οποία του προκάλεσε ένα μικρό πρόβλημα στην όραση». Ενώ, μεταφέρθηκε πολύ διακριτικά στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε μια τυπική εξέταση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγκάστηκε να διανυκτερεύσει εκεί, προκειμένου να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις. Οι εξετάσεις, οι οποίες έγιναν το επόμενο πρωί, ανάγκασαν τους ιατρούς να αποφασίσουν να θέσουν τον πρόεδρο υπό ιατρική παρακολούθηση για μία εβδομάδα. Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός Εσωτερικών δεν έχουν ενημερωθεί για το συμβάν. Ομως για την προεδρία, το σημαντικότερο είναι να μειωθεί η σημασία ενός επεισοδίου, το οποίο έρχεται να υπογραμμίσει την ηλικία του αρχηγού, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο μιας τρίτης θητείας.

ΑRΑΒ NEWS

H σημασία των αιγυπτιακών εκλογών

Η προεκλογική εκστρατεία στην Αίγυπτο τερματίστηκε επισήμως. Ολοι οι μετέχοντες στον προεκλογικό αγώνα διέκοψαν τις ομιλίες και τις συγκεντρώσεις δύο ημέρες νωρίτερα πριν από τις εκλογές της Τετάρτης. Ωστόσο μια νέα δυναμική έχει αρχίσει. H διαδικασία της συμμετοχής έχει ανοίξει, όχι μόνον γι’ αυτές τις εκλογές, αλλά και για τις επόμενες. Ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ βρίσκεται σε θέση ισχύος, άρα μπορεί να διεκδικήσει και να κερδίσει μια ακόμη προεδρία, όλα δείχνουν ότι οι καιροί αλλάζουν. Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές στην αιγυπτιακή ιστορία με το στοιχείο του ανταγωνισμού. H εκστρατεία οδήγησε σε μια ζωντανή δημόσια συζήτηση χωρίς υπερβολικά πολιτικά ταμπού. Τηλεοπτικές συζητήσεις και πολιτικές συγκεντρώσεις διεξήχθησαν σε κλίμα ελευθερίας και έξαρσης που εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους τους Αιγύπτιους. Οι υποψήφιοι οι οποίοι απήλαυσαν αυτή την ελευθερία ξεπέρασαν τα όριά τους και σε ορισμένες περιπτώσεις προέβησαν σε ακραίες υποσχέσεις, που μπορεί να κρατήσουν μπορεί και όχι. Το νέο πολιτικό κλίμα τούς επέτρεψε να προχωρήσουν σε δεσμεύσεις, αλλά πολλές είναι μη ρεαλιστικές και πολλές εγείρουν σκεπτικισμό κατά πόσον οι λέξεις μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και εάν οι υποψήφιοι θα μπορέσουν να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή