Να υπάρξει και συνέχεια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερέβησαν κάθε προσδοκία εφέτος τόσο οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών όσο και τα συνολικά έσοδα της χώρας μας από την εδώ παραμονή τους, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τα επιμέρους στοιχεία. Επιβεβαιώθηκαν έτσι οι πλέον αισιόδοξες προσδοκίες και ανταμείφθηκαν αφ’ ενός η επιτυχής διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα και αφ’ ετέρου η έντονη προσπάθεια προβολής της Ελλάδος στο εξωτερικό που κατεβλήθη συστηματικά από πέρυσι μέχρι σήμερα.

Η επιτυχία είναι αναμφισβήτητη. Δικαιολογημένο το συναίσθημα ικανοποίησης των συντελεστών αυτής της μεγάλης προσφοράς στην εθνική μας οικονομία. Εχει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία καθώς συντελείται σε μια αρκετά δύσκολη οικονομική περίοδο για την Ευρώπη, ενώ κανείς δεν λησμονεί ότι τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν το πλεονέκτημα ότι κατανέμονται σε μεγάλο βαθμό επιχειρήσεων και μάλιστα σε πολλές μικρομεσαίες.

Δεν θα πρέπει όμως να αρκεστούμε στους πανηγυρισμούς και στα αλληλοσυγχαρητήρια. Πρωτεύει η ανάγκη διασφάλισης της συνέχειας αυτής της ανοδικής πορείας και τον επόμενο χρόνο. Πρέπει να υπάρξει και συνέχεια.

Συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις γι’ αυτό. Κατ’ αρχάς υπάρχουν πλέον σε ορισμένες πόλεις, και ιδίως στην Αθήνα, οι βελτιωμένες υποδομές που μας άφησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρωτεύουσα αναδεικνύεται στον προορισμό στον οποίον ο αλλοδαπός τουρίστας αφήνει τα περισσότερα χρήματα και έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη σε διάρκεια διαμονή με 13,3 ημέρες – πάνω δηλαδή από τον μέσο πανελλαδικό όρο, ο οποίος ανέρχεται σε 12 ημέρες.

Σημαντικός, επίσης, ο υπερδιπλασιασμός του αριθμού των ξένων τουριστικών σκαφών που αφίχθησαν σε ελληνικά λιμάνια και μαρίνες. Είναι προφανές ότι η βελτίωση των υποδομών σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της επικράτειας θα ενισχύσει αποφασιστικά την ελκυστικότητα της χώρας μας και θα αυξήσει τις αφίξεις.

Ας μην υποτιμήσουμε ότι μειώθηκε σημαντικά (κατά 13,8%) η κατά κεφαλήν δαπάνη του κάθε επισκέπτη της χώρας μας σε ό,τι αφορά τα χρήματα που ξοδεύει στην Ελλάδα -σε πραγματικές, αποπληθωρισμένες τιμές- ενώ αυξήθηκαν κατά 6,5% τα όσα ξοδεύει στην πατρίδα του για να τον φέρουν στη χώρα μας.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι απαιτείται η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που μπορεί να απολαύσει στην Ελλάδα ώστε να παρακινείται να ξοδεύει εδώ περισσότερα. Μαζί με τις υποδομές, αυτό απαιτεί και τη θεαματική βελτίωση της νοοτροπίας όλων όσοι εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία. Μόνον έτσι μπορεί η χώρα μας να διατηρήσει μιαν αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή