Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

FRANKFURTER ΑLLGΕΜΕΙΝΕ

Απροσδόκητη αύξηση των ποσοστών

Παρά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν μια μικρή ανάσα στους Σοσιαλδημοκράτες, ενισχύοντας κατά τι τα ποσοστά τους, η Αγκελα Μέρκελ και οι επιτελείς της έχουν σίγουρη τη νίκη. Γιατί δεν υπολογίζουν όμως και άλλες παραμέτρους; Πώς θα αντιμετωπίσουν μετά την εκλογική τους νίκη στο Κοινοβούλιο τον Φίσερ, τον Γκίζι και τον Λαφοντέν; Ή τον καθηγητή Κίρχοφ, τον πιο επικίνδυνο παράγοντα για την καγκελάριο, ο οποίος ανοίγει τον ασκό του Αιόλου μιλώντας για εκτεταμένη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος; H αποδοχή της κ. Μέρκελ ερμηνεύεται μόνο με ένα γεγονός: Το 70% των πολιτών της Γερμανίας απορρίπτει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. H κ. Μέρκελ υπόσχεται μια προνομιακή εταιρική σχέση. Γι’ αυτό λοιπόν θα ψηφιστεί και όχι από θαυμασμό για τα φορολογικά μοντέλα και τις προτάσεις της στο σύστημα υγείας.

DΙΕ ΤΑGΕSΖΕΙΤUΝG

Αξιοπρεπής ήττα

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μπορεί τώρα να ελπίζει ότι θα χάσει τις εκλογές μ’ ένα αξιοπρεπές και όχι καταστροφικό ποσοστό κάτω του 30%. Γιατί; Διότι ο Πάουλ Κίρχοφ, ο καθηγητής με τη ρηξικέλευθη πρόταση για 25% ενιαία φορολογία είναι ο σωτήρας των Σοσιαλδημοκρατών. H «ερυθροπράσινη» συμμαχία θα χάσει τις εκλογές, αλλά το νέο στοιχείο είναι ότι τα συντηρητικά κόμματα δεν τις έχουν ακόμη κερδίσει.

FΙΝΑΝCΙΑL TIMES

O αξιότιμος κύριος Ντε Βιλπέν

Οταν διορίστηκε πρωθυπουργός της Γαλλίας μετά την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από τους Γάλλους ψηφοφόρους, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν έδωσε στον εαυτό του και στην κυβέρνησή του περιθώριο εκατό ημερών για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Τώρα που οι εκατό ημέρες πέρασαν, ποιο είναι το συμπέρασμα; Οπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, οι Γάλλοι συμπαθούν τον Βιλπέν. O πρωθυπουργός ανέβηκε τις τελευταίες ημέρες αρκετά ψηλά στην εκτίμηση των Γάλλων ψηφοφόρων, φτάνοντας τον υπουργό Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, τον αντίπαλό του στη Δεξιά για τη διαδοχή του προέδρου Σιράκ. Πολλοί Γάλλοι εκτιμούν τον σοβαρό του χαρακτήρα και την προσωπικότητά του, αλλά και τον ανοικτό τρόπο διακυβέρνησης δεχόμενος και συμβουλές, εν αντιθέσει με τον προηγούμενο πρωθυπουργό Ζαν Πιερ Ραφαρέν. Αλλά ως προς το σκέλος του να βγάλει τη Γαλλία από τα μεγάλα αδιέξοδα, ο νέος πρωθυπουργός έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμη, ειδικότερα στον τομέα της μείωσης της ανεργίας και στο να δώσει στους συμπατριώτες του την αυτοπεποίθηση που τους λείπει, προκειμένου να μη βλέπουν απειλές πίσω από κάθε απόφαση των Βρυξελλών και πίσω από την παγκόσμια οικονομία.

ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ

Οι φτωχοί, φτωχότεροι

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η τελευταία έκθεση για την ανθρώπινη ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών διαβάζεται ευχάριστα. Το αντίθετο συμβαίνει. Δίδεται στη δημοσιότητα σχεδόν αμέσως μετά τα κοντσέρτα στο Λονδίνο και τη σύνοδο των G8 στη Σκωτία και μετά τα χαμόγελα και τις αμυδρές ελπίδες. Μόνο που δεν συμφωνεί με εκείνο το πνεύμα. Αντιθέτως, δείχνει ότι οι φτωχότερες χώρες στον κόσμο βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που βρίσκονταν το 1990, όταν οι δείκτες αυτής της έρευνας έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους. Οι Νορβηγοί -πρώτοι στη λίστα της ευημερίας- δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, αλλά η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον Νίγηρα και σε 11 άλλες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής συνθλίβεται ανάμεσα στις συμπληγάδες της φτώχειας, της πείνας, των εμφύλιων συγκρούσεων και του έιτζ. H Ρωσία και οι έξι σοβιετικές χώρες δορυφόροι της εμφανίζουν μείωση στο προσδόκιμο ζωής. Αλλά η χρονική επιλογή της δημοσιοποίησης της συγκεκριμένης έκθεσης, δηλαδή μια εβδομάδα πριν από τη συνδιάσκεψη του OHE στη Νέα Υόρκη, σημαίνει ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών θα πρέπει να στύψουν το μυαλό τους και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του κόσμου, αλλά και αυτά του Οργανισμού. Δυστυχώς η συνδιάσκεψη του OHE πραγματοποιείται υπό τη σκιά των νέων στοιχείων γύρω από τα σκάνδαλα του Οργανισμού σε σχέση με την υπόθεση «πετρέλαιο αντί τροφίμων», που «έδειξε» τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα και την ισχνή ηγεσία του Κόφι Ανάν. Σκληρές κουβέντες, όπως «παράνομο», «ανήθικο», διεφθαρμένο, λέξεις οι οποίες υπάρχουν στο κείμενο της έκθεσης του Πολ Φόλκερ, αναφορικά με τα εκατομμύρια δολάρια του επίμαχου προγράμματος που χάθηκαν ή διοχετεύτηκαν αλλού. Το θέμα είναι όμως ότι τέτοιες λέξεις, τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν βοηθούν τον Οργανισμό να ξαναβρεί την αξιοπιστία του.

ΙΝΑ DAILY.COM/ THE DAILY SΤΑR

Θανάσιμη αναρχία

Η δολοφονία του πρώην επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας των Παλαιστινίων, Μούσα Αραφάτ, αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της θανατηφόρου αναρχίας που επικρατεί σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας. Τους τελευταίους μήνες, παλαιστινιακές και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, δικηγόροι, δικαστές και ακτιβιστές έκρουαν κατ’ επανάληψιν τον κώδωνα του κινδύνου για το κλίμα του χάους που επικρατούσε στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη υπονομεύει οποιαδήποτε προσπάθεια ειρήνευσης, αλλά και δημιουργίας κράτους. Προειδοποιούσαν επίσης ότι, ενώ το Ισραήλ προετοιμαζόταν για την ιστορική αποχώρηση από τα κατεχόμενα εδάφη, διάφοροι μαχητές προετοίμαζαν το έδαφος για πράξεις βίας μέσα από μια εκστρατεία βίας. Οι δρόμοι της Γάζας έζησαν σκηνές απαγωγών και θανατηφόρων συγκρούσεων ανάμεσα σε μαχητές και δυνάμεις ασφαλείας. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπόρεσε να επιβάλει την τάξη. Μέλη ένοπλων ομάδων σπανίως συνελήφθησαν και ακόμη πιο σπάνια λογοδότησαν για τα εγκλήματά τους. O Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι σε τρεις εβδομάδες θα θέσει τους μαχητές της Φατάχ υπό τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας. H αλήθεια είναι ότι δεν έχει άλλη επιλογή. Το κλίμα της ατιμωρησίας θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα κλίμα υπευθυνότητας στο οποίο ο καθένας θα είναι υπεύθυνος για τα εγκλήματά του. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε είναι μεγάλος ο κίνδυνος, η αναρχία να καταστρέψει κάθε ελπίδα για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Τώρα βλέπουμε τα πτώματα

Του πήρε ένα διάστημα, αλλά ο πρόεδρος Μπους τελικά έδωσε μια απάντηση στην καταστροφή της Νέας Ορλεάνης. Στο τέλος της εβδομάδας, ο κ. Μπους έστειλε τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι στην πόλη που κάποτε απέπνεε ρομαντισμό. O αντιπρόεδρος μόλις είχε επιστρέψει από τις διακοπές του στο Γουαϊόμινγκ, όπου κατά πληροφορίες αγόρασε μια έπαυλη αξίας 2,9 εκατ. δολαρίων στο Σεν Μάικλ, στο Chesapeake Bay, όπου ο Ντόναλντ Ράμσφελντ έχει ένα σπίτι και όπου γενικώς κυνηγούν οι διάφοροι πλούσιοι λομπίστες. O Ντικ Τσένι ίσως πήγε στη Νέα Ορλεάνη να κυνηγήσει τους κλέφτες. Ή για να βεβαιωθεί ότι το συμβόλαιο της Χαλιμπέρτον για την ανοικοδόμηση της πόλης είναι «υδατοστεγές». Ή, ενδεχομένως, από τη στιγμή που ο πρώην γερουσιαστής της Λουιζιάνα Τζον Μπρο περιέγραψε την πόλη ως τη Βαγδάτη κάτω από τα νερά, ο αντιπρόεδρος σχεδιάζει να πάρει μαζί του και τον Αχμάντ Τσαλαμπί -επιστήθιο φίλο του- για να τον συμβουλευτεί σε θέματα απάλειψης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Αλλά όταν ο Τσένι, η Λόρα, ο Ράμι, ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγερς και ο Μάικλ Τσέρτοφ και οι υπόλοιποι της παρέας μάς λένε ότι όλα είναι υπό έλεγχο, ότι οι πόλεις μας είναι ασφαλείς, ποιος τους πιστεύει; Αυτή τη φορά μπορούμε να δούμε τα πτώματα.

Αυτή τη φορά, τα νεκρά κορμιά αυτών που θα ‘πρεπε να έχουν σωθεί από τη Δευτέρα ώς την Παρασκευή, όταν ο πρόεδρος δεν είχε φροντίσει να δραστηριοποιηθεί και να αποφύγει τη βιβλική καταστροφή, επιπλέουν μπροστά στα μάτια μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή