Η Ενωση Σμυρναίων τιμά τη μνήμη των αγίων εθνο-ιερομαρτύρων στον Αγ. Νικόλαο Νικαίας

Η Ενωση Σμυρναίων τιμά τη μνήμη των αγίων εθνο-ιερομαρτύρων στον Αγ. Νικόλαο Νικαίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο του Αγίου Νικολάου στην τοιχογραφία που ανακαλύφθηκε με τις εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης του ναού του Αγίου στα Μύρα από μόνες τους διδάσκουν, πέραν της συγκίνησης που προκαλεί η θέα τους, να μην ξεχνάμε τα όσα έγιναν. Καλύτερα να συγχωρούμε και να τείνουμε χείρα συνεργασίας, όπως έγινε στην κοινή χορηγία των δύο ιδρυμάτων, Ωνάση και Vehbi CoŒ, για μια νίκη του πολιτισμού και της ειρήνης, παρά να προσποιούμεθα ότι τίποτε δεν έγινε. Οτι, έτσι, ξαφνικά, ερημώθηκε από το ποίμνιόν του, τους Ελληνες κατοίκους των Μύρων η αγιασμένη εκκλησία, όπου λειτούργησε, θαυματούργησε και ετάφη ο Αγιος Νικόλαος, Επίσκοπος Μύρων.

Δύσκολες ημέρες για τις δύο γείτονες χώρες το τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου, που φέρνουν στη μνήμη τις φλόγες της καταστροφής και τον ξεριζωμό με τα πλοία της προσφυγιάς των Σμυρνιών και τα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου στην Πόλη. Τιμώντας, όμως, τη μνήμη των Αγίων εθνο-μαρτύρων Χρυσοστόμου Σμύρνης, Γρηγορίου Κυδωνιών, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων και των «συν αυτοίς μαρτυρικώς τελειωθέντων» κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, δείχνουμε τον σεβασμό μας, βάζουμε λάδι στο καντήλι της ιεράς μνήμης τους και όχι «λάδι στη φωτιά». Ειρήνη πάσιν και αγάπη κήρυξε ο Χριστός και ο Απόστολος Παύλος. Οι σύγχρονοι καιροί και οι νέες συνθήκες επιτάσσουν ομόνοια και συνύπαρξη στο μέτρο του δυνατού και, αυτά που μας ενώνουν ας απαλύνουν όσα μας χωρίζουν. Το παρελθόν, όμως, ιδίως όταν έχει βαφεί με αίμα μαρτύρων, δεν διαγράφεται. Και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Σμυρναίων, το οποίο πρωτοστάτησε και επέτυχε να ανακηρυχθούν Αγιοι οι εθνο-ιερομάρτυρες, με πρώτον τον Χρυσόστομο Σμύρνης, αύριο Κυριακή θα εορτάσει τη μνήμη τους στον προσφυγικό δήμο της Νίκαιας, μαζί με το αδελφό σωματείο της Ενώσεως Σμυρναίων Νικαίας – Πειραιώς και τις άλλες προσφυγικές οργανώσεις της πόλης. Με την ευλογία του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικαίας κ. Αλεξίου, αυτήν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, ώρα 8.30 π.μ., θα τελεστεί στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου (τέρμα τρόλεϊ αρ. 21 γραμμής Αθήνα – Νίκαια, αφετηρία από οδό Πειραιώς, στην πλατεία Ομονοίας), πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και κήρυγμα. Την ανακοίνωση της Ενώσεως Σμυρναίων που αποτείνεται στα μέλη και στους φίλους της Ενώσεως Σμυρναίων, υπογράφουν ο πρόεδρος κ. Τάκης Βεζυργιάννης και ο γενικός γραμματέας και διευθυντής της «Μικρασιατικής Ηχούς», κ. Νίκος Βικέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή