Τη συνδρομή των χριστιανών της Αθήνας ζητεί ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών

Τη συνδρομή των χριστιανών της Αθήνας ζητεί ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αρκεί να θυμόμαστε και να τιμάμε αυτούς που μαρτύρησαν υπερασπιζόμενοι την πίστη τους και το ποίμνιόν τους, αλλά πρέπει να διαφυλάττουμε και τα μνημεία που είναι σήμερα «οχυρά» της Ορθοδοξίας. Και ένα από αυτά, είναι για τους πρόσφυγες δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς -εφόσον από την πρώτη γενιά έχουν μείνει πολύ λίγοι πλέον- να μας το θυμίζουν, ο ιερός ναός της Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης, Μητροπολιτικός από το 1974, που ιδρύθηκε η Μητρόπολις Νέας Σμύρνης επί μακαριστού Αγαθαγγέλου και που τώρα σεβαστός Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης είναι ο κ. Συμεών. Μια επιστολή του, με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου 2005, μας γνωστοποιεί την προσπάθεια που γίνεται στην Αγία Φωτεινή Νέας Σμύρνης ενώ συγχρόνως ζητεί τη βοήθεια και της στήλης, των ενοριτών και όλων των χριστιανών της πόλεώς μας για να ολοκληρωθεί ο εξωραϊσμός του Καθεδρικού Ναού της μνήμης. «Και είναι ο Ναός-σύμβολο, που υπενθυμίζει στους πρόσφυγες της αλησμόνητης και πολύκλαυστης Σμύρνης και στους απογόνους τους, τη Μικρασιατική Σμύρνη και τον ξακουστό Μητροπολιτικό της Ναό. Το Ναό που στεγάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο, τον αρχιερατικό θρόνο και τον Αμβωνα του Αγίου Ιωάννου Σμύρνης (που, ψηλά στον λόφο, γλίτωσε από τη φωτιά) και μεταφέρθηκε στην Αθήνα, παίρνοντας κι αυτός το δρόμο της προσφυγιάς. Αποτελεί έργο σπάνιας ξυλογλυπτικής τέχνης και είναι από τα κορυφαία μνημεία του Σμυρναίικου ελληνισμού – τονίζει ο κ. Συμεών. «Από την ανάληψη των επισκοπικών μου καθηκόντων, μια από τις άμεσες προτεραιότητες ήταν να ξεκινήσουν -γράφει- οι αναγκαίες εργασίες για την ολοκλήρωση της Αγίας Φωτεινής. Πρώτο έργο η ορθομαρμάρωση του κυρίως Ναού, η ορθομαρμάρωση και η δαπεδόστρωση του Ιερού και η αντιμετώπιση τόσο των φθορών των δύο παλαιών κωδωνοστασίων όσο και της υγρασίας παραθύρων του τρούλου, που ως αποτέλεσμα έχει τη φθορά των εσωτερικών αγιογραφιών. Ενα τέτοιο έργο όμως χρειαζόταν αρκετά χρήματα. Προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε και τον περασμένο Ιούνιο ξεκινήσαμε την ορθομαρμάρωση, που οδεύει προς ολοκλήρωση. Οι εργασίες πρέπει να συνεχιστούν, αλλά γι’ αυτό θα απαιτηθούν και άλλα χρήματα, που δεν έχουμε αυτή τη στιγμή». Γι’ αυτό ζητεί τη συνδρομή μας ο σεβασμιώτατος, με τον οποίο είχαμε και τηλεφωνική επικοινωνία επί του θέματος, αλλά και για να τον ευχαριστήσουμε γιατί μας έστειλε τον τόμο «Το Τέμπλο» (Κειμήλια Σμύρνης) του αντιδημάρχου Νέας Σμύρνης κ. Βαγγέλη Χατζατουριάν, με πρόλογο του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, έκδοση του πολιτιστικού συλλόγου «Μέλης».

Με τη σειρά μας θέσαμε υπόψη του Μητροπολίτου κ. Συμεών διαμαρτυρίες αναγνωστών επειδή το μεν Ρολόγι λειτουργεί στο επιβλητικό, πανομοιότυπο με της Αγίας Φωτεινής, κωδωνοστάσιον, το οποίο ανήγειρε στη μνήμη του Αριστοτέλη Ωνάση το Ιδρυμα Ωνάση, «αλλά δεν χτυπά τις ώρες, γιατί το απαγόρευσαν οι περίοικοι επειδή τους ξυπνά ή τους ενοχλεί!». Επίσης, υπάρχουν παράπονα και για τις καμπάνες, οι οποίες σημαίνουν όταν λειτουργεί εκεί ο Μητροπολίτης αλλά όχι τις άλλες ημέρες, στον Ορθρο και στον Εσπερινό. Στα εγκαίνια του Κωδωνοστασίου, είχαμε γράψει ότι «ο ήχος της καμπάνας ενώνει δύο πατρίδες». Τώρα, μας ενοχλεί; Ας μας διαβεβαιώσει ο υπεύθυνος του ναού Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης ότι ο ναός εξακολουθεί να σημαίνει τη λειτουργία, όπως αρμόζει σε κάθε ορθόδοξο ναό. Οσο για τους περιοίκους, μόνον αυτός ο «θόρυβος» τους ενοχλεί. Και ο δήμαρχος ας μας το διευκρινίσει. Οι καμπάνες είναι για να σημαίνουν, δεν είναι διακοσμητικές!

Εγρήγορση μνήμης για έργο…

Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών ζητεί με επιστολή του προς τον Τήλεφο της «Καθημερινής», από τους ενορίτες, τους πρόσφυγες και όλους τους Χριστιανούς να βοηθήσουν στις εργασίες για τον εξωραϊσμό του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης. Και την υπογράφει επισημαίνοντας ότι η Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, που εορτάζουμε τη μνήμη του εθνο-ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου, τελευταίου Μητροπολίτου Σμύρνης, και των συν αυτώ τελειωθέτων κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι η πλέον κατάλληλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή