Λάθος άνθρωπος σε λάθος θέση…

Λάθος άνθρωπος σε λάθος θέση…

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O υπογράφων έχει και άλλες φορές επισημάνει ότι η εποπτεία που ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος στο τραπεζικό μας σύστημα έχει, δυστυχώς, ως γνώμονα τη διασφάλιση της κερδοφορίας και την προάσπιση των συμφερόντων των πιστωτικών ιδρυμάτων, αδιαφορώντας πλήρως για τον κοινωνικό τους ρόλο. Ετσι οι ελληνικές τράπεζες έχουν εν πολλοίς αποδυθεί σ’ έναν ανταγωνισμό διαρπαγής όχι μόνον των οικονομιών του Ελληνα πολίτη αλλά και της υποθηκεύσεως του οικονομικού του μέλλοντος, μέσω των «δελεαστικών» δανείων για αξέχαστες διακοπές, για χλιδάτες εορτές, για αφειδώλευτες αγορές καταναλωτικών αγαθών, κλπ.

Χθες απεκαλύφθη, βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης, ότι και τα στεγαστικά δάνεια στη χώρα μας έχουν υψηλότερο επιτόκιο κατά δύο μονάδες έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Δηλαδή το σταθερό επιτόκιο στην Ελλάδα είναι 6% έναντι 4% της Ευρωζώνης. Σαφώς η διαφορά αυτή είναι απαράδεκτη, αφού η εγγύηση που παρέχει στην τράπεζα το υποθηκευμένο ακίνητο την υπερκαλύπτει. Αμφίβολο είναι αν η διαφορά αυτή οφείλεται και στην έλλειψη άμιλλας, όπως εκτιμάται από την κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, θα παρέμβει στο τραπεζικό σύστημα με βασικό στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού· κυρίως μέσω της προσελκύσεως στη χώρα μας και άλλων ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων. Διότι, πρώτον στην Ελλάδα ήδη έχουν εγκατασταθεί μεγάλες ξένες τράπεζες, χωρίς να μεταβληθούν οι ανταγωνιστικές συνθήκες και δεύτερον το βασικό κίνητρο δραστηριοποιήσεως των ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας είναι τα υπερκέρδη που νέμονται οι ελληνικές τράπεζες. Οπότε έχουμε ταύτιση αιτίας και αιτιατού…

Συνεπώς εκείνο που προέχει είναι να δραστηριοποιηθεί η κρατική εποπτεία που ασκείται μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, ώστε το τραπεζικό σύστημα να αποβάλει τα χαρακτηριστικά της τοκογλυφίας. O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aspis Bank κ. Κων. Καρατζάς σε συνέντευξή του στην «K» της Κυριακής, αφού διαπιστώνει ότι σήμερα οι τράπεζες έχουν εστιάσει τον ρόλο τους στα κέρδη και στα μερίδια αγοράς, προσθέτει: «H τραπεζική δραστηριότητα είναι μια λειτουργία εκχωρημένη από την κοινωνία, που αποβλέπει στην καλύτερη αξιοποίηση των πλεοναζόντων πόρων μιας οικονομίας. Συνεπώς εμπεριέχει κοινωνικό ρόλο». Αυτόν τον κοινωνικό ρόλο επιβάλλεται να τον ανακτήσουν τα τραπεζικά μας ιδρύματα, επισημαίνει ο κ. Καρατζάς, πιστεύοντας ότι «η εποπτεία στις τράπεζες πρέπει να δίνει έμφαση εκτός από τα ποσοτικά μεγέθη και σε ποιο ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η κατεύθυνση των κεφαλαίων, η μέθοδος αξιολόγησης των επενδύσεων, το κόστος κτήσης, κ.λπ.».

Είναι ακριβώς τα στοιχεία της κρατικής εποπτείας που επικαλέσθηκε και ο υπογράφων («K» 27-7-04 και 9-1-05) επικρίνοντας τον σημερινό διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. N. Γκαργκάνα για πλημμελέστατη άσκηση της αποστολής του. Κατά τ’ άλλα, μάλλον ισχύει το «λάθος άνθρωπος σε λάθος θέση». Οχι φυσικά για τον ιδιώτη τραπεζίτη κ. Καρατζά, ο οποίος υποδεικνύει ορθώς και ανιδιοτελώς τον ρόλο που θα ‘πρεπε να ασκεί ο διοικητής της κεντρικής μας τράπεζας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή