Σώθηκε το «AB» στα Πατήσια, θα λειτουργήσει ως δημοτικό θερινό σινεμά – ζητήσατε την Ντόρα!

Σώθηκε το «AB» στα Πατήσια, θα λειτουργήσει ως δημοτικό θερινό σινεμά – ζητήσατε την Ντόρα!

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαράς ευαγγέλια για τους φίλους των θερινών κινηματογράφων και ιδιαίτερα για όσους μένουν στην πυκνοκατοικημένη περιοχή των Πατησίων, η χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από εισήγηση της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη, να αγοραστεί από τον Δήμο ο χώρος των 3,5 στρεμμάτων όπου βρίσκεται ο ιστορικός κινηματογράφος «AB» στην οδό Θεοτοκοπούλου 34.

H ανακοίνωση, από πλευράς Δήμου Αθηναίων, έδωσε ειδικά στη στήλη μεγάλη χαρά, γιατί η «Καθημερινή» στήριξε πάντα την ανάγκη να κηρυχθούν τα θερινά σινεμά διατηρητέα, και λόγω παλαιότητος, και ιδίως επειδή εξυπηρετούν κοινωνικούς ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώνουν τους κατοίκους της κάθε συνοικίας σε μια κοινή πολιτιστική ομάδα, τώρα μάλιστα που χάθηκε η παραδοσιακή εικόνα της γειτονιάς. Και χάρη στις σύντονες αρθρογραφίες και ενέργειες της τότε υφυπουργού Πολιτισμού καθηγήτριας Κέλλυς Μπουρδάρα, σώθηκαν η «Χλόη» στην Κηφισιά και η «Φιλοθέη» στο ομώνυμο προάστιο, που κάνουν έκτοτε «χρυσές δουλειές». Κι ως φέτος, διασώθηκε και «η αρχόντισσα», το «Σινέ Μπομπονιέρα», που στον ανθισμένο με γιασεμιά χώρο του θα γινόταν εμπορικό κέντρο, ενώ το σινεμά θα ανέβαινε στην ταράτσα… H μεγάλη φίλη του κινηματογράφου, βέβαια, είναι και παραμένει, η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη που, ως υπουργός Πολιτισμού, κήρυξε πολλά σινεμά «διατηρητέα». Ενα από αυτά ήταν και το «AB» στα Πατήσια, το οποίο, πριν από λίγες εβδομάδες το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε τον αποχαρακτηρισμό του. H έκταση δόθηκε σε εργολάβο, όλα ήταν έτοιμα για την τσιμεντοποίηση, αλλά δεν είχαν υπολογίσει στον παράγοντα Ντόρα Μπακογιάννη. Ως δήμαρχος Αθηναίων και με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να της λύνει τα χέρια, η έκταση αγοράστηκε έναντι του ποσού του 1.675.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία είναι υψηλότερη, 1.924.000 ευρώ, μία εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή. Μια ματιά στις φωτογραφίες θα εξηγήσει γιατί πείσθηκε ο εργολάβος. Περιτριγυρισμένος από πολυκατοικίες ο χώρος του «AB» είναι μια όαση δροσιάς, και αποτελεί συνέχεια του Πάρκου Φιξ, έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων, που έχει ανακαινισθεί ήδη από τον Δήμο Αθηναίων. Εάν ο Δήμος το χαρακτήριζε Πάρκο Πρασίνου, όπως ζητούσαν οι κάτοικοι και οι φορείς εδώ και 20 χρόνια -να αξιοποιήσει ο Δήμος την έκταση 3,5 στρεμμάτων, με τη διατήρηση του αγαπημένου σινεμά- κανείς δεν θα μπορούσε να χτίσει. Καλύτερη λύση να το αγοράσει ο Δήμος Αθηναίων, όπως και έγινε! Στον σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων είναι να ανακαινισθεί ο θερινός κινηματογράφος, να λειτουργήσει ξανά ως δημοτικός -από το καλοκαίρι του 2006, λέμε εμείς!- και να αναπαλαιωθεί το ωραιότατο νεοκλασικό διατηρητέο διώροφο κτίριο, που βρίσκεται εγκαταλελειμμένο, στον χώρο του, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για υπηρεσίες του Δήμου και για πολιτιστικές δραστηριότητες. H υπόλοιπη έκταση θα διαμορφωθεί σε ένα πάρκο αναψυχής για παιδιά, και για μεγαλύτερους, με στόχο να αποτελέσει συνέχεια του Πάρκου Φιξ. H πρωτοβουλία του Δήμου και της Ντόρας, που έσωσε την τελευταία στιγμή τον ιστορικό θερινό κινηματογράφο «AB» βαθμολογείται με Αριστα. Και όπως βρίσκεται στην οδό Θεοτοκοπούλου, ο «Ελ Γκρέκο» και «H Παναγία των Πατησίων», αλλά και όλοι οι φίλοι των θερινών, πολύ χαρήκαμε την είδηση! Με το καλό να δούμε να ανάψουν τα φώτα του «AB» «Προσεχώς», με «Σήμερον», το νέο έργο, που είναι η διατήρηση του θερινού σινεμά, μέσα σε μια όαση πρασίνου!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή