H αλφαβήτα της πολιτικής

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιο ακριβώς παιχνίδι είχαν στο ανήσυχο μυαλό τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όταν αποφάσισαν να ασκήσουν την αντιπολίτευσή τους καταφεύγοντας στα λεξικά για να βαρύγδουπα βαριά επίθετα; Το σκραμπλ, άραγε, ή το κυβόλεξο, με τα οποία έχουμε περάσει ώρες και ώρες μικροί και μεγάλοι, μολονότι μας διέφευγε η πολιτική τους αξία; Αγνωστο. Εκείνο που έγινε γνωστό είναι ότι του λοιπού ο κομματικός μηχανισμός θα εναρμονίσει την αντιπολιτευτική στρατηγική και τακτική του με την αλφαβήτα. Προς το παρόν, η στηλίτευση του πρωθυπουργού βασίζεται σε δέκα λήμματα που αρχίζουν από το γράμμα άλφα. Ως εκ τούτου, ο κ. Καραμανλής χαρακτηρίστηκε «ανάλγητος, αναξιόπιστος, αυτοκρατορικός, αλαζονικός, ανακόλουθος, αδιόρθωτος, αδιάφορος, αδιάλλακτος, ανεκδιήγητος, ανεύθυνος». Ούτε η αλφαβητική σειρά τηρείται αυστηρά ούτε πάλι διακρίνεται κάποια κλιμάκωση στα απαξιωτικά επίθετα, αλλά αυτά είναι δευτερεύοντα· το μείζον, και το παρηγορητικό, είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν φιλέρευνοι και φιλομαθείς άνθρωποι.

Χάρη στις λεξιπλαστικές προσπάθειες γενεών και γενεών, η αποθήκη του άλφα είναι τεράστια, οπότε οι «υπεύθυνοι επικοινωνιακού πολέμου και λεκτικών τρυκ» του ΠΑΣΟΚ έχουν να αντλήσουν από κει πολλούς χαρακτηρισμούς ακόμα. Αλλά και το βήτα έχει να προσφέρει σωρεία επιθέτων στην εποικοδομητική αποδελτίωσή τους και το κάπα και το λάμδα («λιχούδης» π.χ.) και το πι («παναθηναϊκάκιας»). Κι ώσπου να καταπλεύσουν ευτυχείς στο ωμέγα, που κάπως θα τους δυσκολέψει με την παραδοσιακή στενότητά του, θα έχει εξαντληθεί η τετραετία, και η αξιωματική αντιπολίτευση, χαμένη στις λεξιθηρικές αναζητήσεις της, δεν θα έχει βρει ακόμα το ρυθμό και το δρόμο της. Δεν θα έχει βρει ούτε τις ιδέες που πιθανόν θα τη διαφοροποιούσαν από την κυβέρνηση ούτε την πειστικότητά της: Οσο κι αν «ανεβάζει τους τόνους», τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις παραμένουν καθηλωμένα.

Οι γλωσσολογικές ανησυχίες είναι μια ενδιαφέρουσα υπόθεση, αρκεί βέβαια οι ανησυχούντες να μην εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι, εξαντλώντας την αλφαβήτα, ανανεώνουν την πολιτική τους σκέψη και κάνουν «δομική αντιπολίτευση». Δυστυχώς, τα παιχνίδια με τα γράμματα αδυνατούν να θεραπεύσουν τα κομματικά και κομματικά δράματα, όπως αδυνατούν να δώσουν λύση στο «σταυρόλεξο» του ΠΑΣΟΚ. Και σίγουρα δεν μπορούν να τρομάξουν ή έστω να ανησυχήσουν την κυβέρνηση, που άλλο δεν έχει παρά να εκμεταλλεύεται την αδράνεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαν γομολάστιχα για να σβήνει τις ίδιες της τις εξαγγελίες, τις οποίες τώρα χαρακτηρίζει, εμμέσως, «λαϊκιστικές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή