Νόστιμοι γόνοι, φτωχοί απόγονοι

Νόστιμοι γόνοι, φτωχοί απόγονοι

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά χιλιάδες οι Ελληνες μερακλήδες της ψαροφαγίας, αναζητούν σε ψαραγορές και ταβέρνες μικρό ψαράκι, γόνο, δηλαδή νεογνό, δηλαδή ψάρια που ρητώς απαγορεύεται να αλιευθούν και συνεπώς να καταναλωθούν, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. H οποία θεσπίστηκε τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να αναιρεθούν οι συνέπειες της υπεραλίευσης και της θαλάσσιας ρύπανσης που απειλούν τα αλιευτικά αποθέματα της Μεσογείου. Προσέχουμε για να έχουμε, με άλλα λόγια, κάτι που φαίνεται ότι αγνοούν προκλητικά τόσο οι ψαράδες μας, όσο και οι έμποροι και οι καταναλωτές.

Οι τελευταίοι μάλιστα -εγώ τουλάχιστον ξέρω αρκετούς- αναζητούν με επιμονή στα θερινά παραθαλάσσια γεύματα ή δείπνα ως εκλεκτό μεζέ τον γόνο. Συνήθεια που «κληρονόμησαν» πιθανόν από παλαιότερα χρόνια, των γονιών και των παππούδων τους, τότε που ακόμη όμως οι θάλασσες της πατρίδας μας ήταν πλούσιες.

Το να μασουλάς όμως σήμερα ηδονικά μια επερχόμενη καταστροφή είναι σοβαρό θέμα. Οταν επιχείρησα στο παρελθόν να αρθρώσω σε γνωστούς και φίλους έναν αντίλογο για τις βλαβερές συνέπειες του να καταβροχθίζεις γόνο ψαριών, εισέπραττα τα γνωστά γελάκια και ψιλοχλευασμούς για τον μίζερο «οικολόγο» που τους χαλάει τη διάθεση. Με τα χρόνια, την επιμονή και τα επιχειρήματα, στο δικό μου περιβάλλον, τουλάχιστον, έχουν γίνει θαύματα.

Αυτός ο ρόλος βεβαίως της ευρείας ενημέρωσης των πολιτών, από τα σχολεία έως τις τηλεοράσεις, είναι χρέος του κράτους. Τουλάχιστον αυτός. Διότι το άλλο του χρέος, τον έλεγχο των αλιέων και των εμπόρων φαίνεται ότι αδυνατεί ή δεν θέλει να το ασκήσει. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η έρευνα της Greenpeace, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν χθες στον Τύπο. Και στις δύο κύριες ψαραγορές της χώρας μας, στη Μηχανιώνα και στο Κερατσίνι φαίνεται ότι διακινούνται παράνομα τόνοι ψαριών μικρότερων από αυτό που ορίζει η νομοθεσία.

Προφανώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν επαρκούν. Ακόμη προφανέστερο ότι σε μια αγορά όπου τα ψάρια λείπουν κάθε μέρα όλο και περισσότερο, το να εφαρμόσεις τη νομοθεσία, θα πλήξει τα έσοδα των ψαράδων, του χονδρεμπορίου και του λιανεμπορίου. Αυτός είναι ο λόγος που η πολιτεία κάνει τα στραβά μάτια. Εδώ είναι ο δικός μας ρόλος: η κατανάλωση του θαλάσσιου πλούτου, με την παράνομη αλιεία του γόνου τώρα, θα κάνει φτωχότερο τον αυριανό κόσμο των απογόνων μας.

Για αυτό άμα δείτε στον ψαρά σας, γαύρο μικρότερο από 9 εκατοστά, γόπα μικρότερη από 10, μπαρμπούνι από 11, λυθρίνι από 12, σαργό από 15, τσιπούρα, γλώσσα ή μπακαλιάρο από 20, καραβίδα από 7, διαλέξτε από το διπλανό τελάρο. Εξηγείστε σταθερά και επίμονα, ότι τα ψάρια αυτά δεν πρόλαβαν να φτάσουν στο στάδιο αναπαραγωγής και η κατανάλωσή τους είναι ένα ακόμη μικρό έγκλημα του ασύδοτου και άπληστου πολιτισμού μας. Μέχρι χθες μπορεί να μην ξέραμε. Από σήμερα όμως;

Υ.Γ. Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα επισκεφθείτε το www.greenpeace.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή