ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι γραφει ο ξενος Τυπος

SUDDEUTSCHE ΖΕΙΤUΝG

Συναίσθημα και όχι επιχείρημα

Οι ψηφοφόροι σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά. Καθημερινά ακούνε πολλές διαφορετικές αλλά και όμοιες μεταξύ τους θέσεις των ηγεσιών των κομμάτων, μέχρι του σημείου να γνωρίζουν και τις ατάκες των υποψηφίων. Γι’ αυτό το λόγο τις τελευταίες ημέρες που κυριολεκτικά τα έχουν ακούσει όλα, δεν παίζουν πια ρόλο τα επιχειρήματα, αλλά το συναίσθημα. Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: «Θα πρέπει τώρα να αντικαταστήσουμε ένα τόσο δυναμικό καγκελάριο, για τον οποίο γνωρίζουμε τόσο τα δυνατά όσο και τα αδύνατα σημεία του, με μια γυναίκα για την οποία, σε τελική ανάλυση, γνωρίζουμε όμως ελάχιστα;

ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ

Τραγικό αδιέξοδο στο Ιράκ

Μία ακόμη ημέρα, ένα ακόμη μπαράζ επιθέσεων αυτοκτονίας στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις του Ιράκ. Ωστόσο, υπάρχει πλέον κάτι εντελώς διαφορετικό στην ατμόσφαιρα του Ιράκ. Δίπλα στο αίμα, στο φόβο, στην απελπισία και στην αγωνία για το αύριο προστίθεται πια και η βεβαιότητα του εμφυλίου. O Αμπού αλ Ζαρκάουι, ηγέτης της τοπικής Αλ Κάιντα, κήρυξε ανοιχτό πόλεμο στην πλειοψηφία του σιιτικού πληθυσμού, καταγγέλλοντάς τους ως αποστάτες και συνεργάτες. Επίσης, διάφοροι φανατικοί οπαδοί της τζιχάντ έχουν αναπτύξει στρατηγικές επικοινωνίας και αν οι λέξεις κάτι σημαίνουν, αυτές ειδικά ενδιαφέρουν. Και αξίζουν της προσοχής, δεδομένου ότι η απειλή του εμφυλίου που αιωρείτο για μήνες στην ατμόσφαιρα, τώρα μοιάζει με αξεπέραστη πραγματικότητα. H δημόσια θέση τής ιρακινής κυβέρνησης είναι ότι αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιούνται από τρομοκράτες και εγκληματίες που δεν έχουν συγκεκριμένη ατζέντα. H μεγαλύτερη και πλέον αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας την περασμένη Τετάρτη με όλα τα στοιχεία της ακρότητας αφορούσε 114 φτωχούς Ιρακινούς εργάτες οι οποίοι περίμεναν να κερδίσουν λίγα δολάρια σε μια ευκαιριακή εργασία.

Ο Ζαρκάουι συνέδεσε τη διακήρυξη του πολέμου με την επίθεση των Αμερικανών και των Ιρακινών εναντίον του οχυρού των σουνιτών Τελ αλ Αφάρ κοντά στα συριακά σύνορα. Υπάρχουν όμως κι άλλες εξηγήσεις. Σε ένα μήνα από τώρα, οι Ιρακινοί θα κληθούν να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για το σύνταγμά τους, έναντι του οποίου οι σουνίτες έχουν αντιδράσει έντονα, δίνοντας ουσιαστικά την κυριαρχία στους σιίτες και στους Κούρδους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία δεν κρύβουν πλέον τη διάθεσή τους να αποσύρουν τα στρατεύματά τους το ταχύτερο δυνατόν, ενώ η ιρακινή κυβέρνηση έχει αρχίσει δημοσίως να παραδέχεται ότι δεν έχει κινηθεί τόσο γρήγορα στους τομείς της ασφάλειας, κυρίως στην περιοχή της Καρμπάλα και της Νασιρίγια.

LΕ ΜΟΝDΕ

Πιρουέτες σε τεντωμένο σκοινί

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ προσκάλεσε πριν από μία εβδομάδα όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους του εκτός από τον κ. Σαρκοζί, ο οποίος δεν βρήκε το χρόνο να διασχίσει τη Μάγχη, στο Νιουκάστλ, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Εκεί διαπίστωσε ότι οι υπουργοί δεν συμφωνούσαν απαραιτήτως μεταξύ τους στον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου και της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων. H πρότασή του προκάλεσε αντιδράσεις. Υποστήριξε την τροποποίηση της νομολογίας του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφορικά με την προστασία των προσφύγων. Το δικαστήριο καταδίκαζε τις χώρες που απέλασαν πρόσφυγες στις χώρες καταγωγής τους, ενώ ήταν δεδομένο ότι θα υποβάλλονταν σε βασανιστήρια, ή άλλη παραβίαση των δικαιωμάτων τους. O κ. Κλαρκ θεωρεί ότι αυτή η αντίληψη του νόμου εμποδίζει τις κυβερνήσεις να απελαύνουν υπόπτους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, με τη δικαιολογία ότι ενδέχεται να υποβληθούν σε βασανιστήρια στη χώρα τους. Τίθεται υπέρ της αναδιάρθρωσης και όχι της κατάργησης της συγκεκριμένης νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια, να λαμβάνεται περισσότερο υπόψη από τους νομοθέτες», υποστηρίζει ο κ. Κλαρκ.

DW-WΟRLD.DΕ

Μπερλουσκόνεια τεχνάσματα;

Σκληρή αντίσταση προαναγγέλλει η κεντροαριστερή αντιπολίτευση της Ιταλίας, προκειμένου να αποτρέψει την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, την οποία προωθεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης. Στόχος του είναι να θεσπιστεί ένα σύστημα απλής αναλογικής, με την καθιέρωση πλαφόν 4% για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ενός κόμματος. O Μπερλουσκόνι αρχίζει πάλι τα τεχνάσματα, είναι η μόνιμη πλέον επωδός των κεντροαριστερών κομμάτων της ιταλικής αντιπολίτευσης, τα οποία αναδείχθηκαν νικητές στις περιφερειακές εκλογές της περασμένης άνοιξης. H σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος έχει μόνον ένα στόχο: να αποτρέψει την ήττα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στις επικείμενες εκλογές σε οκτώ μήνες, τονίζει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ρομάνο Πρόντι, σημειώνοντας ότι εκείνος ο οποίος γνωρίζει ότι θα χάσει, προσπαθεί να παραποιήσει το αποτέλεσμα των εκλογών. «Θεωρούμε ότι τα πράγματα είναι σοβαρά. Εχουμε σημάνει συναγερμό», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφιος του κεντροαριστερού συνασπισμού.

Η μεταρρύθμιση που προωθεί ο Μπερλουσκόνι αντικαθιστά το σημερινό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, το οποίο μοιάζει περισσότερο με το γαλλικό ή βρετανικό πλειοψηφικό μοντέλο με ένα σύστημα απλής αναλογικής κατά τα πρότυπα της Γερμανίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, με το νέο σύστημα, τα κόμματα της Κεντροδεξιάς θα έβγαιναν ενισχυμένα στις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο καταγράφουν νίκη της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης.

ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

Κλίμα και πάλι

Απώλειες ρεκόρ στους παγετώνες της Αρκτικής αυτό το καλοκαίρι έχει πείσει τους επιστήμονες ότι το βόρειο ημισφαίριο έχει περάσει το κρίσιμο ανάχωμα πέραν του οποίου το κλίμα ενδέχεται να μην μπορεί πια να ανακάμψει. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι η Αρκτική έχει εισέλθει σε μια μη αναστρέψιμη φάση αλλεπάλληλων προειδοποιήσεων η οποία θα επιταχύνει την απώλεια των πάγων στους πόλους που κράτησαν το κλίμα σταθερό για εκατοντάδες χρόνια. Επίσης πιστεύουν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου ευθύνεται για το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής με τέτοια ταχύτητα ώστε η περιοχή έχει αρχίσει να απορροφά περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο, προκαλώντας ακόμη περισσότερο το λιώσιμο των πάγων. O μεγαλύτερος φόνος είναι ότι η Αρκτική έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο ανησυχίας πέραν του οποίου τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει τις απώλειες των πάγων και μαζί τους τους πάγους της Γροιλανδίας, κάτι που θα ανεβάσει δραματικά το επίπεδο των θαλάσσιων υδάτων.

Οι πάγοι της θάλασσας λιώνουν το καλοκαίρι και σχηματίζονται εκ νέου το χειμώνα, αλλά για πρώτη φορά στα καταγεγραμμένα χρονικά (από τότε που κρατούνται στοιχεία, δηλαδή) αυτή η λογική αλληλουχία των πραγμάτων δεν συνέβη τον περασμένο χειμώνα όταν οι πάγοι της Αρκτικής δεν κατάφεραν να «ανασυσταθούν» σημαντικά.

ΤΗΕ WASHINGTON POST

O νεαρός πρίγκιπας Χάρι

Ο πρίγκιπας Χάρι, ο δευτερότοκος γιος του Καρόλου και της Νταϊάνα δεν πιστεύει ότι η Καμίλα είναι η μάγισσα μητριά, δεν θα μπορούσε να αντέξει να γίνει ένας υπάλληλος πίσω από ένα γραφείο και ζητάει συγγνώμη για το ότι πέρυσι φόρεσε τη στολή των Ναζί. Σε συνεντεύξεις, με αφορμή τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας του, ο πρίγκιπας Χάρι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η μελλοντική του καριέρα να είναι στο στρατό. O πρίγκιπας, χρησιμοποιώντας μια όχι και τόσο βασιλική ορολογία είπε ότι δεν είχε πρόθεση να γίνει αξιωματικός του στρατού αν δεν επρόκειτο να ενταχθεί σε ενεργό δράση. «Δεν θα πήγαινα στον στρατό, αν δεν θα μπορούσα να βρεθώ στην πρώτη γραμμή. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα ήταν να βλέπω τους συμπατριώτες μου να φεύγουν για το Ιράκ και εμένα να με κρατούν πίσω μέσα στις… φασκιές μου».