Γιατί είναι αναγκαία η συμβιβαστική λύση

Γιατί είναι αναγκαία η συμβιβαστική λύση

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σημείωμα της περασμένης Τρίτης (Κάθε Μέρα 13-9-05) διατύπωσα μερικές παρατηρήσεις, αυτονόητες έως κοινότοπες, για το λεγόμενο Σκοπιανό. Από την επομένη άρχισα να δέχομαι βομβαρδισμό ηλεκτρονικών μηνυμάτων (εδώ στα Αμπελάκια που βρίσκομαι), και επιστολών στη διεύθυνση της «Καθημερινής» στο Νέο Φάληρο. Ομολογουμένως, όλα τα μηνύματα, εκτός από ένα, ήσαν αρνητικά, επικριτικά και μερικά υβριστικά. Βέβαια, αυτοί που τυχόν συμφωνούν με τον γράφοντα δεν βρίσκουν αναγκαίο να του γνωστοποιήσουν τη συμφωνία τους. Το αντίθετο κάνουν όσοι διαφωνούν, όταν μάλιστα η διαφωνία συνοδεύεται από οργή και αγανάκτηση.

Επίκεντρο των επικρίσεων ήταν η παρατήρηση ότι το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα μπορούσε να είναι σημείο διαβουλεύσεων και κάποιου συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων. Το έγραψα γιατί έχω την εντύπωση ότι γύρω από παρεμφερή σημεία περιστρέφονται και οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών, με τον διαμεσολαβητή του OHE Νίμιτς. Και ακόμη γιατί πιστεύω ότι όσο δεν βρίσκεται μια συμβιβαστική λύση, μονόπλευρες απόψεις που διαμορφώνονται στα Σκόπια κερδίζουν συνεχώς έδαφος. H ονομασία, που στην πράξη γίνεται διεθνώς αποδεκτή συνεχώς και περισσότερο είναι η «Μακεδονία», για να δηλωθεί μονομερώς το κρατίδιο των Σκοπίων. Χαρακτηριστική είναι η θέση των ΗΠΑ: αναγνωρίζουν και υιοθετούν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το οποίο θα εγκαταλείψουν μόλις τα δύο μέρη καταλήξουν σε συμφωνία για ένα άλλο όνομα.

Επιπλέον, πιστεύω ότι η Ελλάδα μέλος της E.E. και του NATO, οικονομικά ισχυρότερη και πολιτικά σταθερότερη από τους γειτόνους της, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο. Εχει κάθε λόγο να επιδιώξει ενεργά τη διευθέτηση των διαφορών της με τους γειτόνους της. Δεν ζούμε σε εποχή πατριωτικών εξορμήσεων και εθνικών συγκρούσεων. Αλλης μορφής και άλλου περιεχομένου είναι οι σύγχρονες συγκρούσεις και παντοδύναμα φαινόμενα, όπως η «παγκοσμιοποίηση» ή ισχυρά ρεύματα όπως η μετανάστευση δίνουν άλλο περιεχόμενο και άλλο ρόλο στην οντότητα του έθνους.

Στην Ευρώπη και στην Αμερική δεν καταλαβαίνουν τη διαμάχη με τα Σκόπια για το όνομα. Το ότι μια περιοχή της Γαλλίας φέρει το όνομα Βρετάνη (που και αυτό έχει μακραίωνη ιστορία), κανείς ποτέ δεν σκέφθηκε ότι θεμελιώνει αλυτρωτικές τάσεις… στη σχεδόν συνώνυμη Μεγάλη Βρετανία. Ούτε, φυσικά, το αντίστροφο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον κ. Ευάγγελο Κωφό, επί σειρά ετών σύμβουλο του υπουργείου Εξωτερικών βαλκανικών θεμάτων και τώρα σύμβουλο του ΕΛΙΑΜΕΠ, βαθύ γνώστη της Ιστορίας και της εθνικής συγκρότησης των βαλκανικών κρατών με πλούσιο συγγραφικό έργο και τον παρακάλεσα να μου πει σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεται σήμερα, από διπλωματικής πλευράς, η διαμάχη με τα Σκόπια για το όνομα. Μας έστειλε σύντομο άρθρο, το οποίο και παραθέτουμε.

Δημοσιεύουμε επίσης άρθρο που μας έστειλε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Στ. Παπαθεμελής, με το οποίο απαντάει στο σημείωμα της περασμένης Τρίτης. Τέλος, δημοσιεύουμε επιστολή του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου, ο οποίος με τα όσα είπε, ενώπιον του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, στα εγκαίνια της ΔΕΘ μάς έδωσε την αφορμή να γράψουμε ό,τι γράψαμε και να ανοίξει αυτή η συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή