H πρόταση Νίμιτς (διαμεσολαβητού του OHE) για το «Σκοπιανό»

H πρόταση Νίμιτς (διαμεσολαβητού του OHE) για το «Σκοπιανό»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του Ευαγγελου Κωφου*

Στη συνέχεια της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας μας σχετικά με το κείμενό σας για το Μακεδονικό («Καθημερινή» 14.9.2005), η γνώμη μου είναι ότι αυτήν τη στιγμή κάτι φαίνεται να κινείται τόσο στον OHE όσο και στην E.E. Επειδή δεν μου αρέσει να βλέπω το θέμα αυτό ως ένα ακόμη ελληνικό εμφυλιοπολεμικό πεδίο αντιπαράθεσης, όπου οι συνέλληνες εξαντλούν τα βόλια τους κατ’ αλλήλων, αλλά προτιμώ να αναζητώ ατραπούς επίλυσης, συνοψίζω τις σκέψεις μου:

Η σημερινή θέση του προβλήματος έγινε αντιληπτή, περισσότερο και από τους δύο Βαλκάνιους μονομάχους, από έναν τρίτο, ξένο, τον διαμεσολαβητή του OHE Mathew Nimetz (βλ. σχέδιο εισήγησής του προς το Σ.Α. του OHE, 13.4.05). O έμπειρος διπλωμάτης συνειδητοποίησε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο το όνομα του γειτονικού κράτους, αλλά και σωρεία άλλων ζητημάτων που γεννώνται από τη μονοπώληση του μακεδονικού ονόματος από τη μια ή από την άλλη πλευρά. Γι’ αυτό προσπάθησε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, που κάθε λογικός άνθρωπος, που δεν διακατέχεται από άκρατο φανατισμό, αλλά επιθυμεί μια αμοιβαία έντιμη λύση, δύσκολα θα τις απέρριπτε.

Κατά τη γνώμη μου, το κείμενό του ξεκινάει από τη σωστή βάση, ότι υπάρχουν δύο «Μακεδονίες»: το κράτος «Republika Makedonija» και η Περιφέρεια «Μακεδονία» μέσα στην Ελλάδα που κατ’ επέκτασιν είναι Region της E.E. Και οι δύο έχουν δικαίωμα στο μακεδονικό όνομα, όχι όμως και στη μονοπώλησή του κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Για να αποφευχθεί η σύγχυση, αλλά κυρίως για να μην επιβουλεύεται η μία πλευρά τα μακεδονικά στοιχεία της άλλης (έδαφος, λαός, ιστορία, πολιτισμός, οικονομικά συμφέροντα κ.λπ.) προβαίνει σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Η γειτονική χώρα να γίνει δεκτή διεθνώς με το συνταγματικό της όνομα, όπως δηλαδή αυτό αναγράφεται στη σλαβική στο Σύνταγμά της: Republika Makedonijia. Επειδή στη χρήση είναι φυσικό να εκπίπτει το Republika, προτείνει την προσθήκη – Skopije (με παύλα). Με τον τρόπο αυτό γίνεται σαφές σε κάθε τρίτο, τόσο από τη σλαβική απόδοση όσο και από τη συντετμημένη γραφή Makedonija – Skopije, σε ποια Μακεδονία αναφερόμαστε. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική Περιφέρεια «Μακεδονία» θα αναφέρεται διεθνώς ως «Greek Macedonia». Με τον ίδιο τρόπο θα αναφέρονται και όλα τα παράγωγα των δύο ξεχωριστών μακεδονικών οντοτήτων.

Εχω την αίσθηση ότι ένας ψύχραιμος ξένος παρατηρητής θα έβλεπε με κατανόηση την προσέγγιση αυτή. Το πρόβλημα όμως είναι αν υπάρχει ειλικρίνεια για την εξεύρεση λύσης. Για να είμαστε αντικειμενικοί, η ελληνική πλευρά έχει διανύσει το 90% της διαδρομής, ενώ η άλλη πλευρά έχει μείνει στο 1991 και δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα για να επέλθει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Συμπερασματικά, η πρότασή σας για την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», εφ’ όσον αποδιδόταν διεθνώς όπως είναι καταγεγραμμένη στο Σύνταγμα της γείτονος και με διευκρινιστική προσθήκη του ονόματος της πρωτεύουσας, δεν θα έπρεπε να έχει ιδιαίτερη δυσκολία να γίνει αποδεκτή. Με τη βασική βέβαια προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά θα αναγνώριζε στην οντότητα «Greek Macedonia» και δεν θα συνέχιζε να τη θεωρεί ως το «Αγαιατικό τμήμα της [Μακεδονίας] υπό [κατοχή] της Ελλάδας, όπως, δυστυχώς, εξακολουθεί να πράττει ακόμα (βλ. σχολικά εγχειρίδια ιστορίας των Σκοπίων).

* O κ. Ευάγγελος Κωφός είναι τεχνικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών επί βαλκανικών θεμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή