Ανασφάλεια εναντίον δυσαρέσκειας

Ανασφάλεια εναντίον δυσαρέσκειας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία αποδεικνύει ότι ο Σρέντερ είχε δίκιο όταν χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να επιβάλει τις πρόωρες εκλογές. Αλλά και πάλι, ούτε ο ίδιος πρέπει να πίστευε ότι ήταν δυνατόν να καλυφθεί το πολύ μεγάλο προβάδισμα της Χριστιανοδημοκρατίας, που για μήνες κατέγραφαν όλες οι δημοσκοπήσεις. Είχε πεισθεί, όμως, ότι όσο πιο γρήγορα πήγαινε στις κάλπες τόσο μικρότερη θα ήταν η διαφορά.

Οπως συμβαίνει πάντα, η ερμηνεία ενός εκλογικού αποτελέσματος είναι πολυπαραγοντική. Υπάρχει, ωστόσο, ένας κύριος παράγοντας που επηρεάζει αποφασιστικά την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών. Στη Γερμανία, το παιχνίδι παίχτηκε βασικά στο πεδίο της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής. H κοινωνική ανασφάλεια, άλλωστε, είναι πανευρωπαϊκό και καθόλου συγκυριακό φαινόμενο, που εγκυμονεί πολιτικές ανατροπές, η μορφή των οποίων θα εξαρτηθεί από τις ειδικές εθνικές συνθήκες.

Οι τάσεις που κυρίως αναμετρήθηκαν προχθές ήταν από την μία η εκτεταμένη και έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική της κυβέρνησης Σρέντερ κι από την άλλη ο φόβος ότι μία κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών – Ελευθεροδημοκρατών θα ήταν μάλλον χειρότερη. Και ώς ένα βαθμό επικράτησε η αρχή «το μη χείρον βέλτιστον». Κρίνοντας εκ των υστέρων, η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί για την ανατροπή των προγνωστικών είναι ότι οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν κυρίως τη δυσαρέσκεια των πολιτών, που σ’ εκείνο το επίπεδο εκφραζόταν ανώδυνα. Οσο, όμως, πλησίαζε η ώρα της αλήθειας, τόσο το δίλημμα γινόταν πιο πραγματικό. Εξ ου και το ποσοστό των αναποφασίστων παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έπαιξαν ρόλο και τα λάθη της Μέρκελ και το γεγονός ότι ο Σρέντερ κέρδισε στις τηλεοπτικές μονομαχίες τη μάχη των εντυπώσεων. Τίποτα απ’ αυτά, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να ανατρέψει ένα τόσο μεγάλο προβάδισμα, εάν αυτό ήταν πολιτικά στέρεο. Το πολιτικό μήνυμα της Χριστιανοδημοκρατίας ενίσχυσε την ήδη υπάρχουσα κοινωνική ανασφάλεια, με αποτέλεσμα να ωθήσει πολλούς δυσαρεστημένους ψηφοφόρους σε άλλες επιλογές, που αποσταθεροποιούν τον ιδιόμορφο διπολισμό του γερμανικού πολιτικού συστήματος.

Το γεγονός ότι η νεοπαγής αριστερή παράταξη του Λαφοντέν κέρδισε με την πρώτη 8,7% αποδεικνύει ότι ένα μέρος των ψηφοφόρων της Σοσιαλδημοκρατίας προτίμησε να στραφεί αριστερά. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη άνοδος των Ελευθεροδημοκρατών αποδεικνύει ότι οι ακραιφνείς οπαδοί της αγοράς και του Ατλαντισμού προτίμησαν την πιο καθαρή πολιτική έκφραση των απόψεών τους, αφού η Χριστιανοδημοκρατία, ως κόμμα εξουσίας, είναι υποχρεωμένη να υιοθετεί πολυσυλλεκτική ρητορική.

Παλαιότερα, οι Ελευθεροδημοκράτες έπαιξαν ρόλο μπαλαντέρ, που συμμαχούσαν με το εκάστοτε πρώτο κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Με την είσοδο των Πρασίνων στη σκηνή, το σχήμα άλλαξε: στη μία πλευρά το δίδυμο Σοσιαλδημοκράτες – Πράσινοι και στην άλλη το δίδυμο Χριστιανοδημοκράτες – Ελευθεροδημοκράτες. Το προχθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα δεν έβαλε μόνο ένα πέμπτο παίκτη στο παιχνίδι. Θα δοκιμάσει και τις μέχρι τώρα συμμαχίες. Ακόμα, όμως, και εάν από τις διαβουλεύσεις προκύψει κυβερνητικό σχήμα, αυτό δεν θα είναι ευσταθές και δεν θα επιβιώσει για πολύ. Με άλλα λόγια, οι νέες εκλογές έχουν ήδη εγγραφεί στην ατζέντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή