Ανθρωποι και αυτοκίνητα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάρε τη γνώμη καθενός, μα εσύ να κρίνεις μόνος», λέει μια παροιμία του λαού μας. Δύο απόψεις για ένα θέμα που κεντρίζει το ενδιαφέρον μεν, πλην όμως αφήνει άλυτες και τις όποιες απορίες προκαλεί, αφού συνδέεται με τις ανέσεις του καιρού μας. Σύμφωνα με την πρώτη, η χθεσινή «παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» μας θύμισε πόσο καθαρός θα ήταν ο αέρας της αναπνοής μας αν έλειπαν οι ρύποι από την ατμόσφαιρα και, κυρίως, αν δεν την μόλυναν κάθε στιγμή τα βλαβερά καυσαέρια που εκπέμπουν οι εξατμίσεις των πάσης φύσεως οχημάτων. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, ζωτικό και διόλου απλό, όχι μόνο επειδή «ο καθαρός αέρας είναι το μισό φαΐ» και, συνεπώς, πολύτιμος για την υγεία από την οποία «τίποτα καλύτερο δεν υπάρχει στη ζωή», κατά την αρχαία ρήση του Μένανδρου, αλλά και επειδή δεν έχουν καρποφορήσει, μέχρι στιγμής, οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη ριζική, την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τη λύση του, παρά τα «θαύματα» της τεχνολογίας.

Η δεύτερη άποψη δεν υποβαθμίζει το ζήτημα. Διατείνεται, όμως, ότι κίνδυνοι για την υγεία του σημερινού ανθρώπου ελλοχεύουν παντού, αφού περίεργες χημικές ουσίες έχουν τρυπώσει ακόμη και στις τροφές του, και επισημαίνει ότι το αυτοκίνητο στις ημέρες μας δεν παρέχει απλώς τη δυνατότητα για διασκεδάσεις, εκδρομές και ταξίδια κατά το δοκούν και δίχως ταλαιπωρίες. Προσφέρει ανεξαρτησία στις κινήσεις του κατόχου του, διευκολύνει τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, εξυπηρετεί τις μεταφορές «ωνίων» για την κάλυψη των οικογενειακών του αναγκών και, με λίγη φαντασία, «καθρεφτίζει» το κοινωνικό του προφίλ. Και μπορεί ένας νέος, ανέμελος «θιασώτης» της ταχύτητας να γκαζώνει το αμάξι του, «πετώντας χαμηλά» στην άσφαλτο για να ξεδώσει ή να κάνει αντικανονικά προσπεράσματα για να δείξει την «υπεροχή» του, αλλά στις εξαιρέσεις θα σταθούμε; Πόσοι και πόσοι οδηγοί αυτοκινήτων -πρόσωπα κάθε ηλικίας- δεν έχουν πληρώσει ακριβά τη στιγμιαία αμέλεια ή την απροσεξία τους σε μια στροφή του δρόμου, που εμπόδιζε την ορατότητα; Κάνει λάθος όποιος πιστεύει πως ισχύει η κουβέντα του «μοντερνισμού», που λέει «πες μου τι αμάξι οδηγείς, για να σου πω ποιος είσαι». Ατυχήματα στους δρόμους, απρόοπτα περιστατικά στην άσφαλτο έχουν αποδείξει το χρήσιμο για τους άλλους και σπουδαίο για τον εαυτό του καθενός νόημα της φράσης «πες μου πώς οδηγείς, για να σου πω ποιος είσαι». Να, γιατί ένας συνετός οδηγός μειώνει την ταχύτητα του οχήματός του άμα δει πεζό, έστω και εκτός διαβάσεων, ή σταματά για να δώσει προτεραιότητα, να βοηθήσει να περάσουν με ασφάλεια απέναντι παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα χρωματιστά σήματα στους δρόμους, βλέπετε, τα διάφορα «στοπ», τα απαγορευτικά για στροφές σε ορισμένα σημεία και ουκ ολίγα άλλα, δεν είναι «διακοσμητικά». Εφιστούν την προσοχή, προειδοποιούν για ένα κακό ενδεχόμενο. Δεν είναι υπερβολή να αναφερθεί ότι, από τη στιγμή που κάποιος αποφασίζει να πάρει, να οδηγήσει αυτοκίνητο για να διευκολύνει τη ζωή του, πρέπει να έχει διαβάσει, να έχει αποστηθίσει καλύτερα, τις βασικές διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για το δικό του καλό και το καλό των άλλων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή