Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE ΤΙΜΕS

Στον αέρα οι ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Μανουέλ Μπαρόζο έχει αναγνωρίσει τις αρτηριοσκληρωτικές οικονομίες και τους υψηλούς δείκτες ανεργίας ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει αναδείξει τις φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές, περιλαμβανομένου και του κοινωνικού μοντέλου, ως πρώτη προτεραιότητά της. Αυτό ήταν το νέο μεγάλο πρόβλημα. Φαίνεται, όμως, ότι δεν συμφωνούν με την όλη ιστορία οι ψηφοφόροι της Ευρώπης. Οτιδήποτε κι αν ψήφισαν οι Γάλλοι στο δημοψήφισμα της περασμένης άνοιξης, οτιδήποτε ψήφισαν οι Γερμανοί, υπήρξε ένα κοινό πράγμα εναντίον του οποίου ψήφισαν και οι δύο: να πάρουν πίσω το αγαπημένο τους σοσιαλιστικό μοντέλο. Οι Γερμανοί άκουσαν με προσοχή τις προτάσεις της κυρίας Μέρκελ για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν της έδωσαν την πολυπόθητη ψήφο. Συνολικά, περισσότεροι πολίτες ψήφισαν τα αριστερής κατεύθυνσης κόμματα, τα οποία τάσσονται κατά των μεταρρυθμίσεων. O κ. Μπλερ και ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, είχαν δει τη νίκη της κυρίας Μέρκελ ως κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις -σημαντικές εκλογές για το μέλλον της Ευρώπης- αλλά και οι δύο σνόμπαραν στον Γκέρχαρντ Σρέντερ υποστηρίζοντας δημοσίως την κυρία Μέρκελ. Αλλά τώρα, ακόμη κι αν η κυρία Μέρκελ αναδειχθεί στην Καγκελαρία, δεν θα έχει την εντολή να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις της μεγαλύτερης και πιο εύθραυστης οικονομίας της Ευρώπης, της γερμανικής οικονομίας. Αυτό, άλλωστε, είναι και το βαθύτερο νόημα των εκλογών στη Γερμανία: σκοτώθηκαν σχεδόν όλες οι ελπίδες για μια μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ

Ψήφος κατά του νεοφιλελευθερισμού

Μέσα σε όλη τη σύγχυση για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία, ένας είναι ο καθαρός νικητής. Το νέο αριστερό κόμμα του Οσκαρ Λαφοντέν, που έλαβε 54 έδρες, ξεπερνώντας τους Πράσινους του Γιόσκα Φίσερ που συνεργάστηκαν με τους σοσιαλδημοκράτες επί επτά χρόνια. Είναι μάλλον ένα σημαντικό, αξιοπρόσεκτο αποτέλεσμα και σημαίνει ότι για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αντίπαλο κόμμα από την αριστερή τους πλευρά. Το κυρίαρχο θέμα στην προεκλογική εκστρατεία ήταν το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων του κ. Σρέντερ, το οποίο άρχισε να εμφανίζεται πριν από πέντε χρόνια. Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι διαμαρτυρήθηκαν εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, τον οποίο οραματιζόταν και η κυρία Μέρκελ. Εχει πολλά κοινά σημεία με το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και την Ολλανδία για το Ευρωσύνταγμα.

SUDDΕUΤSCΗΕ ΖΕΙΤUΝG

Προφανής η χαρά των Τούρκων

Ποτέ πριν, εκλογές στη Γερμανία δεν είχαν προκαλέσει τέτοιο ενδιαφέρον στην Τουρκία και η ανακούφιση είναι προφανής. O πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε το αποτέλεσμα, που προκαλεί πλέον πονοκέφαλο στους Γερμανούς, ως ευτυχές γεγονός και στην πλειονότητά τους οι Τούρκοι πολιτικοί σχολιαστές αναμένουν ένα συνασπισμό των δύο μεγάλων κομμάτων.

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Αν καταποντιστεί ο Ασαντ

Ο Μπασάρ Ασαντ θα ήταν ο πρώτος πρόεδρος σε διάστημα 40 ετών που θα επισκεπτόταν τις Ηνωμένες Πολιτείες μετέχοντας στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Και θα ήταν μια ευκαιρία για τις δύο χώρες, των οποίων οι σχέσεις δεν είναι καλές, να συζητήσουν. Αντιθέτως, η Κοντολίσα Ράις καθυστέρησε να προωθήσει τη διαδικασία της βίζας, αποκλείοντας τον Ασαντ από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι συζήτησαν το θέμα του Λιβάνου και της Συρίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Ασαντ ακύρωσε το ταξίδι του. O τρόπος που αντιμετώπισε την κατάσταση η Κοντολίσα Ράις συνάδει με την πολιτική της κυβέρνησης Μπους προς την κατεύθυνση του να παραμείνει σε απομόνωση η Συρία.

Το καθεστώς του Ασαντ δεν συμβάλλει πολύ στη δημοκρατία, αλλά ακόμη και οι χειρότεροι εχθροί του δεν θα ήθελαν την κατάρρευσή του. Γιατί; Γιατί η αυταρχική κουλτούρα εκτείνεται ώς τη βαθύτερη πτυχή της συριακής ζωής, μέσα στις οικογένειες, στις τάξεις των σχολείων, στα τεμένη. Εάν το καθεστώς του Ασαντ καταρρεύσει, οι πιθανότητες μιας εθνικής ανάφλεξης, που ενδεχομένως να οδηγούσε στην άνοδο της εξουσίας των μαχητών σουνιτών, οι οποίοι θα βοηθούσαν δραστικά τους τζιχαντιστές στο Ιράκ, είναι πολλές.

ΤΗΕ NATION

H στάση της αφγανικής κυβέρνησης

Οι εκλογές στο Αφγανιστάν διεξήχθησαν σε μια ατμόσφαιρα που σημαδεύτηκε από τη βία και την ανασφάλεια. Προσπάθειες να διακοπεί η εκλογική διαδικασία, η οποία άρχισε με την εγγραφή των ψηφοφόρων και η οποία συνεχίστηκε ώς την τελευταία στιγμή πριν από τις εκλογές, οδήγησαν στο να υπάρξουν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Με εκλεγμένο το Κοινοβούλιο, η επιτυχία του συστήματος θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να αντισταθεί στη βία και να διασφαλίσει την ασφάλεια, η οποία παραμένει μακρινός στόχος, όπως υποστηρίζει ο ειδικός απεσταλμένος του OHE στο Αφγανιστάν. H κυβέρνηση επίσης θα πρέπει να εναντιωθεί στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής, καθώς όλο αυτό το κλίμα δίνει την εικόνα ενός κράτους-μαριονέτας. Εχοντας εξασφαλίσει τη λαϊκή δημοκρατική εντολή, θα πρέπει να πει στην Αμερική ότι η στρατιωτική της παρουσία είναι το μόνο ερεθιστικό και προκλητικό στοιχείο που οδηγεί στην ένοπλη αντίσταση.

ΤΗΕ WALL STREET JΟURΝΑL

Επιτυχείς οι αφγανικές εκλογές

Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι οι ελεύθερες και επιτυχείς εκλογές στο Αφγανιστάν θα μπορούσαν τόσο σύντομα να γίνουν ιστορία; Εμείς δεν το είχαμε καν φανταστεί, αλλά έτσι δείχνουν τα πράγματα, αν κρίνουμε από την κάλυψη της ιστορικής ψήφου των Αφγανών ψηφοφόρων. H επιτυχία όμως είναι πολλές φορές βαρετή. Οι Ταλιμπάν δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την εκλογική διαδικασία, παρότι το προσπάθησαν. Σκότωσαν πέντε υποψηφίους και τέσσερις εκλογικούς αντιπροσώπους, ενώ ανήμερα των εκλογών σκοτώθηκαν άλλα 15 άτομα, περιλαμβανομένου κι ενός Γάλλου, μέλους της διεθνούς βοήθειας για την ασφάλεια. Ανεξαρτήτως αυτών των κινδύνων, η προσέλευση υπήρξε καλή, αν και όχι όση κατεγράφη στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. H ψήφος ήταν σημαντική και για τις γυναίκες, καθώς πάνω από 580 ήταν οι υποψήφιες ήτοι το 10% του συνόλου των υποψηφίων. Οι Ταλιμπάν απείλησαν τις γυναίκες υποψηφίους ειδικότερα, καθώς κατά τη διάρκεια του δικού τους καθεστώτος οι γυναίκες υπήρξαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Για μια χώρα, η οποία δεν είχε επιλέξει τους αντιπροσώπους της επί δεκαετίες, όλα όσα συνέβησαν την Κυριακή αξίζει να αναφερθούν και να γιορταστούν.

ΒΒC GRΕΕΚ.CΟΜ

Εργατικά ατυχήματα

Περίπου 2,2 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από ασθένειες ή δυστυχήματα τα οποία προκαλούνται στον χώρο της εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας. O διεθνής οργανισμός, που παρουσιάζει στην έκθεση τα στοιχεία για το 2001, επισημαίνει ότι καταδεικνύεται αύξηση της τάξεως του 10% στους θανάτους που συνδέονται με την εργασία σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση του 1998. H αύξηση αυτή σημειώνεται κυρίως στις φτωχότερες χώρες. O κύριος λόγος των θανατηφόρων περιστατικών στον χώρο της εργασίας είναι η ελλιπής ασφάλεια, η ελλιπής συνειδητοποίηση στον τομέα αυτό. Στις προηγμένες βιομηχανικά χώρες η κατάσταση έχει κάπως βελτιωθεί, σημειώνει η κυρία Μισέλ Ναμιάς, Γαλλίδα αναλύτρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας. Οι αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να αγνοούν την επικινδυνότητα των περισσότερων τομέων εργασίας και εκεί παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση, προσθέτει η κυρία Ναμιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή