Γνώση από το Νομισματικό Μουσείο «με το ίδιο νόμισμα»

Γνώση από το Νομισματικό Μουσείο «με το ίδιο νόμισμα»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφορά την εκδήλωση στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου για το κόστος διατροφής από την αρχαιότητα ώς σήμερα…

Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγεις ίσως από τον εφιάλτη τού τι μπορεί να αγοράσει κανείς σήμερα με ένα ευρώ, είναι να ταξιδέψεις στο απώτατο παρελθόν και να βρεις: «Τι αγόραζε κανείς με μία αττική δραχμή; Ενα ρωμαϊκό ασσάριο; Εναν βυζαντινό φόλλι; Ενα ενετικό σολδίο;». Και για να ‘ρθουμε κοντύτερα, στα χρόνια μας, «τι αγόραζε κανείς με ένα οθωμανικό γρόσι ή με την πρώτη δραχμή του νεοελληνικού κράτους στην εποχή του Οθωνα;» Οχι, δεν είναι μετάθεση στον χρόνο για να ξεφύγουμε από την αβεβαιότητα του ευρώ, αλλά μία πολύ πρωτότυπη, έξυπνη, και γι’ αυτό ενδιαφέρουσα εκδήλωση που οργανώνει το Νομισματικό Μουσείο στις 23, ημέρα Παρασκευή και 24 Σάββατο, στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου από το πρωί στις 10 ώς τις 2.00 το μεσημέρι, με ελεύθερη την είσοδο για το κοινό. Εχει προηγηθεί η σχετική έρευνα, με άξονα το κόστος των βασικών διατροφικών αγαθών και οι νομισματολόγοι του Μουσείου θα είναι στη διάθεση του κοινού να απαντούν στο τι αγόραζε κανείς με τα ισχύοντα στην αρχαιότητα νομίσματα.

Επίσης «πόσο κόστιζε το σιτάρι, το λάδι και το κρασί στην αρχαία Ελλάδα, στα ρωμαϊκά χρόνια, στο Βυζάντιο, στην ξενοκρατούμενη Ελλάδα; Στη σύγχρονη εποχή;» Ακόμη «ήταν ακριβά τα προϊόντα αυτά»; «Πόσα κέρδιζε με μία ημέρα δουλειάς ένας κτίστης του Παρθενώνα; (!) Ενας Ρωμαίος λεγεωνάριος; Ενας αρτοποιός του Βυζαντίου; Ενας Ελληνας δάσκαλος την περίοδο της Τουρκοκρατίας (και δεν αναφέρονται στο «Κρυφό σχολειό»). Ή ένας υπάλληλος καταστήματος στην Αθήνα του 1975»; Για να γίνει απόλυτα κατανοητό το προαιώνιο θέμα των ειδών διατροφής «Από την αγορά… στην κουζίνα», όπως είναι και ο τίτλος της διήμερης εκδήλωσης, έχουν κατασκευασθεί πιστά αντίγραφα νομισμάτων όλων των εποχών, με τα οποία οι νομισματολόγοι θα δείχνουν με ποια νομίσματα αγόραζε η κάθε εποχή τα απαραίτητα, ώστε να γεμίσει το περίφημο καλάθι της νοικοκυράς από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Οι νομισματολόγοι απαντούν

Απαντούν για την Αρχαία Ελλάδα οι νομισματολόγοι Δημηλένα Λαδογιάννη, Γιάννης Στόγιας, για τα Ρωμαϊκά χρόνια, η Εύα Αποστόλου, Μάρω Αλεξάκη, για τα βυζαντινά χρόνια Γιόρκα Νικολάου, Εφη Χριστοδούλου στην Ελλάδα υπό ξένη κυριαρχία (1503-19ος αιώνας) Ελενα Γλύτση, Ευγενία Διατσίγκου. Και στη σύγχρονη Ελλάδα (1830-1976) Ευτέρπη Ράλλη-Φωτοπούλου, Μαίρη Φουντούλη (παράδειγμα: πόσο παστό μπακαλιάρο αγόραζε κανείς το 1834). Στην όλη εικόνα μπαίνει και ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος το Σάββατο 24 θα είναι παρών να σχολιάζει τα δρώμενα και να δίνει συμβουλές για τη δημιουργία γευστικών και οικονομικών εδεσμάτων.

Τους επισκέπτες τής, ομολογουμένως, διαχρονικής αυτής έκθεσης -ακρίβειας ή φθήνειας- θα ανταμείβει το αναμνηστικό μετάλλιο του Μουσείου για το 2005, παραγωγής του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τραπέζης της Ελλάδος, το οποίο θα διανέμεται δωρεάν. Στο δημοσιογραφικό γραφείο ήλθε κιόλας, εντός φακέλου, χρώματος χρυσού με παράσταση αμπελιού εμπνευσμένη από αρχαίο νόμισμα της Μαρώνειας στη μία όψη και το Ιλίου Μέλαθρον στην άλλη. Το πολύ καλαίσθητο φυλλάδιο είναι χορηγία του Κτήματος Χατζημιχάλη. H εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2005» από το Νομισματικό Μουσείο, που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού. Οσο για τη διεύθυνση – Πανεπιστημίου 12, όπου το Ιλίου Μέλαθρον, η οικία Ερρίκου Σλήμαν, όπου η μόνιμη πλέον στέγη του Νομισματικού Μουσείου, το οποίο ιδρύθηκε το 1833, επί Οθωνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή