Νέα υποβάθμιση της ανώτατης παιδείας

Νέα υποβάθμιση της ανώτατης παιδείας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρότατες απορίες προκαλεί η απόφαση της υπουργού Παιδείας να δώσει στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει τη μετατροπή σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα -και μάλιστα απαράδεκτου διοικητικού καθεστώτος- των ανώτερων εκκλησιαστικών σχολών Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Βελλάς Ιωαννίνων.

Πέραν των άλλων, η πράξη αυτή συνιστά νέα υποβάθμιση της πολυπαθούς Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας, καθώς ισοδυναμεί με την ίδρυση τεσσάρων νέων AEI εν μια νυκτί και δη ομοειδών, τα οποία βεβαίως καμιά ανάγκη δεν καλύπτουν. Οταν οι πάντες πλέον αναγνωρίζουν πόσο καταστροφική για το επίπεδο σπουδών έχει αποδειχθεί η ευκαιριακή και ρουσφετολογική ίδρυση ελάχιστης χρησιμότητας AEI και TEI ανά τις πόλεις και τους νομούς της χώρας και οι πάσης φύσεως εικονικές «ανωτατοποιήσεις» εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενέργειες σαν αυτή θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των εξαγγελιών της υπουργού Παιδείας περί μορφωτικής αναβάθμισης.

Η απόφασή της αυτή είναι παράδοξη και αναχρονιστική. Αγνωστο τι είδους σκοπιμότητες εξυπηρετεί. Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας έχουν εκφράσει ήδη την κατηγορηματική τους αντίθεση στην προοπτική ανωτατοποίησης αυτών των τεσσάρων σχολών. Οι καθηγητές των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης είναι και αυτοί άκρως επικριτικοί προς την πρόθεση της υπουργού. Εκατοντάδες φοιτητές εισάγονται κατ’ έτος στις Θεολογικές Σχολές και υπερκαλύπτουν τις ανάγκες τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε εκκλησιαστικά στελέχη ανώτατης μόρφωσης. Από πουθενά δεν πηγάζει ανάγκη για τέσσερα νέα AEI, τα οποία κατά το νομοσχέδιο «θα χορηγούν πτυχία ισότιμα με εκείνα των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει κάθε δικαίωμα να αναβαθμίσει το επίπεδο σπουδών των ιερατικών της σχολών ώστε να παράγει καλύτερους ιερείς. H υπουργός Παιδείας, όμως, πώς διανοείται να αναγνωρίσει ως ισότιμα των AEI ιδρύματα, στα οποία η εισαγωγή θα γίνεται και με «προφορική συνέντευξη του υποψηφίου» και με «συνεκτίμηση συστατικής επιστολής του επισκόπου του τόπου κατοικίας του υποψηφίου», όπως αναφέρει στο νομοσχέδιο;

Τα πραγματικά AEI της Ελλάδας έχουν κατεπείγουσες ανάγκες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του επιπέδου τους για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Οι πολίτες περιμένουν από την υπουργό να παράγει έργο στον τομέα αυτόν, αντί να αναλώνει τη δραστηριότητά της σε τομείς άκρως αμφιλεγόμενης σκοπιμότητας και να καταρτίζει νομοσχέδια που προκαλούν περαιτέρω υποβάθμιση της ανώτατης παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή