Στο Προεδρικό Μέγαρο εγκάρδια συνάντηση Βαρθολομαίου με Πρόεδρο κ. Παπούλια και γεύμα με Χριστόδουλο, κλήρο και λαϊκούς

Στο Προεδρικό Μέγαρο εγκάρδια συνάντηση Βαρθολομαίου με Πρόεδρο κ. Παπούλια και γεύμα με Χριστόδουλο, κλήρο και λαϊκούς

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λεπτές σταγόνες βροχής, σαν αγιασμός, και όχι σαν φθινοπωρινό πρωτοβρόχι ράντισαν τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, που χθες μετά το μεσημέρι, υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με τιμές αρχηγού κράτους, αν και η επίσκεψή του, αυτή τη φορά, δεν ήταν ακριβώς επίσημη. Ηταν, όμως, πολύ σημαντική, γιατί από τις 13 ώς τις 16 Σεπτεμβρίου ο κ. Βαρθολομαίος περιόδευσε την Εδεσσα και από τις 17 έως 20 τη Φλώρινα, που αποτελούν τις εν Ελλάδι βόρειες επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τις οποίες εκλήθη να επισκεφθεί επίσημα για πρώτη φορά. Στην Αθήνα, τον περίμενε νέα τιμή, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Ψυχολογίας τού απένειμαν σε επίσημη τελετή τον τίτλο του Επιτίμου Διδάκτορος του τμήματος αυτού, ενώ μίλησαν και εξήραν το εκκλησιαστικό και πνευματικό του έργο ο πρύτανης κ. Στάμος Παπαστάμου και η αντιπρύτανις καθηγήτρια κ. Φωτεινή Τσαλίκογλου.

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση συνάντησε στο γραφείο του πρυτάνεως ο Παναγιώτατος τον κ. Κωνσταντίνο Π. Αγγελόπουλο και τη σύζυγό του Γέλη, τους οποίους χαιρέτησε θερμά, ευλόγησε και ευχαρίστησε, που συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση, στηρίζοντας το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στο παράδειγμα του αειμνήστου πατρός τους Παναγιώτη, ευεργέτη του Πατριαρχείου μαζί με τη μητέρα του κ. Ελένη Π. Αγγελοπούλου. Ας επιστρέψουμε όμως στο Προεδρικό Μέγαρο: ώρα 1 ακριβώς, ο Πρόεδρος Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας βγήκε στο κεφαλόσκαλο και καλωσόρισε τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας κ. Βαρθολομαίο. «Ηρθατε σαν το ουράνιο τόξο», υπήρξε και οικεία προσφώνηση, επειδή μόλις ήρθε βγήκε ο ήλιος, σκόρπισαν τα σύννεφα! Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Προεδρικό Γραφείο, ο Πρόεδρος ρώτησε να μάθει τα της περιοδείας του στις επαρχίες των μητροπόλεων Βορείου Ελλάδος και ο Πατριάρχης παρατήρησε, σχετικά με τις θερμές αυθόρμητες εκδηλώσεις των κατοίκων εκεί ότι «εμνήσθησαν ημερών αρχαίων κατά τας οποίας το Πατριαρχείο εβοήθησεν τον λαό της Μακεδονίας σε δύσκολες στιγμές της ιστορίας τους. Σήμερα απολαμβάνουν μέσα σε ευνομούμενο κράτος όλα τα αγαθά της εποχής μας και ευχόμεθα αυτό να ισχύει πάντοτε και για την Ελλάδα και για όλο τον κόσμο». Ειρηνόφιλος ναι, και οικολόγος ένθερμος, ο κ. Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε όμως στους λόγους του, στην Εδεσσα και στη Φλώρινα -όπως μας πληροφόρησε ο της επίσημης συνοδείας του δημοσιογράφος-φωτογράφος κ. Νίκος Μαγγίνας- να προβάλει την ελληνικότητα της Μακεδονίας και να στηλιτεύει την παραχάραξη της ιστορίας «από ορισμένους».

Κλίμα εγκάρδιο, ομιλίες με θέσεις

Της συναντήσεως ακολούθησε πρόγευμα στον επάνω όροφο του Προεδρικού Μεγάρου, στο οποίο παρακάθησε και η «ευγενεστάτη κυρία Παπούλια», όπως την προσφώνησε ο Πατριάρχης. Και όπως είναι! Παρόντες οι υφυπουργοί κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης και Γεώργιος Καλός, ο γενικός γραμματέας υπ. Εξωτερικών κ. Ροκανάς, ο γενικός πρόξενός μας στην Πόλη κ. Αλέξανδρος Αλεξανδρής, η επικεφαλής της εθιμοτυπίας πρέσβης κ. Δανάη Κουμενάκου. Πλειοψηφούσε ο κλήρος!

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος προσήλθε συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος. Στην αίθουσα συνόδευσαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως οικοδεσπότης και ο κ. Χριστόδουλος, ακολούθησε ο γενικός γραμματέας προεδρίας πρέσβης κ. K. Γεωργίου. Ολοι πήραν θέση στο ωραία στολισμένο τραπέζι – μαζί και ο πρόεδρος των αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου χείου κ. Παπαδομιχελάκης, ο διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου κ. Ιωάννης Πασσάς και ο διευθυντής Γραφείου Τύπου Προεδρίας κ. Δημήτρης Παπαναγιώτου. Από τη συνοδεία του Πατριάρχη οι μητροπολίτες Εφέσου Χρυσόστομος, ο από Μύρων, Περγάμου, Ιωάννης, Θεοδωρουπόλεως Γερμανός, Λέρου, ο αρχιγραμματεύς Ελπιδοφόρος, καθώς και ο μητροπολίτης Εδέσσης. Παρόντες δημοσιογράφοι και MME στην προσφώνηση και αντιφώνηση εντυπωσιάστηκαν από τη θερμότητα και το εγκάρδιο κλίμα που επικράτησε, αλλά και από τις θέσεις που έλαβαν στις ομιλίες τους, αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας και ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Οι αρμόδιες πολιτικές στήλες θα τις φωτίσουν ως προς το μήνυμά τους.

«Θεωρώ ότι η αναγνώριση της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και ο σεβασμός των περιουσιακών στοιχείων των ευαγών ιδρυμάτων της ομογένειας αποτελούν ασφαλώς προϋπόθεση για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων» – τόνισε ο Πρόεδρος κ. Παπούλιας.

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε «τον πρώτο πολίτη του ελληνικού έθνους, το οποίο αποτελείται από ορθοδόξους χριστιανούς, μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, της οποίας πρώτος τη τάξει επίσκοπος μεταξύ ίσων τυγχάνομεν», για την τιμητική πρόσκληση εις το γεύμα. Παρετήρησε ότι «αι υπηρεσίαι τας οποίας προσφέρει η Εκκλησία προς την απανταχού της γης ομογένειαν είναι υπηρεσίαι πνευματικής υποδομής και αντιστάσεως κατά της αφομοιωτικής λαίλαπος» και εξέφρασε τη βεβαιότητα «διά την κατανόησιν και εκτίμησίν σας προς το έργον της Εκκλησίας, την οποία φανερώνει και η σημερινή φιλοξενία μας από της εξοχότητός σας». Σήκωσαν όλοι τα ποτήρια σε πρόποση -κάμερες και δημοσιογράφοι έφυγαν, οι πόρτες έκλεισαν, και κλήρος και λαϊκοί ασχολήθηκαν και με το γεύμα, στο οποίο προσφέρθηκαν ψάρι και κατσικάκι, ελληνικότατη κουζίνα, αφού προηγουμένως ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έκανε την προσευχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή