Το δώρο και το αντίδωρο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις «συστατήριες επιστολές» των αξιωματούχων της ιεροσύνης τις γνωρίσαμε όλοι μας επί των ημερών του εν Χριστώ αδελφού Αποστόλου Βαβύλη, όταν πληροφορηθήκαμε πόσο τον εκτιμούσε ο αρχιεπίσκοπος. Τώρα μαθαίνουμε ότι οι μητροπολιτικές συστατικές επιστολές δεν θα παίζουν ρόλο μόνο στην αποφυλάκιση κάποιου αλλά θα ρυθμίζουν και το ποιος θα εισάγεται στις εκκλησιαστικές σχολές. Τις σχολές, δηλαδή, που η υπουργός Παιδείας τις αναβάθμισε σε ακαδημίες, επειδή το δώρο θέλει αντίδωρο. Και το δώρο του αρχιεπισκόπου προς το κυβερνών κόμμα δόθηκε και προ εκλογών και μετά, όταν ο κ. Χριστόδουλος εκδήλωσε τον ενθουσιασμό του για τη «Δεξιά του Κυρίου». Το «δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δότε» είναι άλλη μία από τις αμέτρητες φράσεις που βρίσκονται ενταφιασμένες εντός των Γραφών μεν, εκτός πρακτικού νοήματος δε. Για να μην έχουμε πάντως απορίες για το ακριβώς εννοεί το ΠΑΣΟΚ όταν μιλάει περί χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους, ας συνυπολογίσουμε ότι η κ. Γιαννάκου έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο του κ. Ευθυμίου.

Πλην του πιστοποιητικού θρησκευτικών φρονημάτων που θα χορηγούν οι μητροπολίτες (όπως οι ιερείς των χωριών το «χαρτί της απορίας, αλλά με μικρότερη αθωότητα), ρόλο θα παίζει και η προφορική συνέντευξη του υποψηφίου σε επιτροπή θεολογικώς ενήμερη και ιεροεξεταστικώς προδιατεθειμένη που θα υποβάλει τους ενδιαφερομένους σε μιαν αναπαράσταση του μυστηρίου της βάπτισης, με τα γνωστά απεταξάμην. Και μάλλον δεν θα βρεθεί υποψήφιος να ψελλίσει τη διαμαρτυρία του, να πει ότι η Ιερά Εξέταση είναι μια υπόθεση που έληξε προ αιώνων. Το πιο πιθανό είναι ότι οι εξεταζόμενοι, από αγωνία ή ό,τι άλλο, θα σπεύδουν στο εξεταστήριο φορτωμένοι σταυρουδάκια και κομποσκοίνια (και το σήμα του κατηχητικού στο πέτο), για να δείχνουν τη θρησκευτική ορθότητά τους. Θα γίνεται δηλαδή ό,τι και στις συνεντεύξεις υποψηφίων για μια θέση στο Δημόσιο, οι οποίοι, για να αυγατίσουν τα μόριά τους, θα πηγαίνουν ακόμα και με βαμμένα γαλάζια μαλλιά.

Οι πρώτοι που είχαν αντιδράσει στην «αναβάθμιση» των εκκλησιαστικών σχολών, όταν έγινε γνωστό ότι υπάρχουν τέτοιοι σχεδιασμοί, ήταν οι διδάσκοντες και διδασκόμενοι των Θεολογικών Σχολών. Επειδή νοθεύεται ο εκπαιδευτικός χώρος, με παραγνώριση μάλιστα των συνταγματικών επιταγών, επειδή θα ανακύψει εργασιακό πρόβλημα για τους αποφοίτους Θεολογίας, αλλά και επειδή έχουν λόγους να εικάζουν ότι η μικρή ή μεγάλη ελευθερία σκέψης που υπάρχει στις δικές τους σχολές, δεν θα περάσει ούτε καν το κατώφλι των ιερατικών, που προορίζονται να γίνουν κατηχητικά πανεπιστημιακού επιπέδου.α

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή