Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΤΕΜΡS

Δεν σημαίνει και ένταξη

ΟΙ Ελβετοί σπανίως εκπλήσσουν τον κόσμο, αλλά αυτό πια! Ιδού που αγνόησαν τις προβλέψεις με ένα γενναιόδωρο «ναι». Ουσιαστικά επιστέγασαν με την ψήφο τους δέκα έτη διαπραγματεύσεων, δίνοντας το πράσινο φως για το άνοιγμα των συνόρων της Ελβετίας σε εργαζόμενους στις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Αλλά αυτό το «ναι» δεν σημαίνει ότι η Ελβετία αλλάζει στάση έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με κανέναν τρόπο δεν πρόκειται για εκδήλωση εμπιστοσύνης στην E.E., η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη της διαδικασίας ολοκλήρωσης. Οπως σημείωνε, μάλιστα, αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, η μόνη λαϊκή κάλπη πάνω στο θέμα της διεύρυνσης της E.E. οργανώθηκε σε χώρα η οποία δεν είναι μέλος της. Παραδόξως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής για το άνοιγμα των συνόρων της Ελβετίας θα μπορούσε να έχει ακριβώς τις αντίθετες συνέπειες. Κι αυτό επειδή οι διμερείς συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι διασφαλισμένες και πολλοί θα προτιμούσαν η Ελβετία να παραμείνει επισήμως εκεί που βρίσκεται σήμερα και να αποσύρει το αίτημά της για ένταξη που έχει παγώσει από το 1992.

LE ΜΟΝDΕ

Εκθεση-κόλαφος

Ενώ το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι διαδήλωναν στην Ουάσιγκτον κατά του πολέμου στο Ιράκ, η αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) εξέδωσε έκθεση-κόλαφο για τον αμερικανικό στρατό σχετικά με τα βασανιστήρια και την κακοποίηση των κρατουμένων του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». H έκθεση αυτή αποδεικνύεται σημαντική σε δύο επίπεδα. Κατ’ αρχάς καταρρίπτει τον μύθο, σύμφωνα με τον οποίο τα βασανιστήρια, που σημειώθηκαν στις ιρακινές φυλακές του Αμπού Γκραΐμπ τον Απρίλιο του 2004 αποτελούσαν μεμονωμένο επεισόδιο, το οποίο εξαλείφθηκε με την αποκάλυψη του σκανδάλου. Και κατά δεύτερον γιατί φέρνει στο φως καταθέσεις των ίδιων των Αμερικανών στρατιωτών. Οι τεχνικές των βασανιστηρίων και οι κακοποιήσεις που περιγράφουν ο λοχαγός και οι λοχίες που μίλησαν στους εκπροσώπους της HRW, δεν είναι πρωτόγνωρες. Πρόκειται για τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στις αμερικανικές φυλακές στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, καθώς και στη ναυτική βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα. Οπως αποδείχθηκε και από άλλες έρευνες, ο αμερικανικός στρατός επιδιδόταν σταθερά σε βασανισμούς κρατουμένων. Από τις έρευνες αυτές ήρθαν επίσης στο φως και περιπτώσεις εκτελέσεων κρατουμένων. H αμερικανική κυβέρνηση δεν έδωσε καμία ικανοποιητική απάντηση στο γεγονός ότι ο αμερικανικός στρατός παραβιάζει συστηματικά τους νόμους του πολέμου.

FΙΝΑΝCΙΑL ΤΙΜΕS

Δεν είναι τώρα ο χρόνος κατάλληλος

Πριν από ένα χρόνο, οι Financial Times είχαν ζητήσει μια «δομική αποχώρηση» των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων από το Ιράκ, δεδομένου ότι ήταν μέρος του προβλήματος μάλλον κι όχι της λύσης. Από τότε, όμως, οι Ιρακινοί είδαν την ασφάλειά τους να εξατμίζεται και το κράτος τους να κομματιάζεται. Ισως, επομένως, ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης να βοηθούσε. Το νέο Σύνταγμα, το οποίο θα κριθεί στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου, ίσως συμβάλλει στο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των σιιτών, των Κούρδων και των σουνιτών για το μερίδιο της εξουσίας ενός εκάστου, αλλά και των πηγών ενέργειας πάνω σε μια ιρακινή χαλαρή ομοσπονδία. Σίγουρα, μόνον οι ίδιοι οι Ιρακινοί μπορούν να σταματήσουν τον κατήφορο προς τον πόλεμο. Αυτή όμως η διαδικασία προϋποθέτει ότι οι σιίτες θα διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους να βάλουν στην πολιτική διαδικασία τους σουνίτες και παράλληλα να πειστούν οι διχασμένοι σουνίτες να εμφανιστούν με αντιπροσωπευτική ηγεσία. Υπό αυτές τις συνθήκες, το να φύγουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους τώρα δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο. Οφείλουν αμφότεροι να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες του Ιράκ, όπως για παράδειγμα να δεσμεύσουν τους σουνίτες στις διαπραγματεύσεις. Αλλιώς, το Ιράκ θα συρθεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση ανάμεσα σε σέκτες που θα συντάρασσε τη Μέση Ανατολή.

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Ωραία εποχή για θεοκρατικούς

Είναι σπουδαίοι καιροί για Ιρανούς θεοκράτες. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ξήλωσαν από την εξουσία τον πιο επικίνδυνο ξένο εχθρό σας, τον Σαντάμ Χουσεΐν. H αμερικανική στρατηγική έδωσε τη μερίδα του λέοντος της πολιτικής εξουσίας του Ιράκ και το πετρέλαιο στα θρησκευτικά κόμματα των σιιτών που χρηματοδοτείτε και εξοπλίζετε για χρόνια. H Ρωσία, η Κίνα και το κίνημα των Αδεσμεύτων έχουν μπλοκάρει κάθε ισχυρή διεθνή πράξη, η οποία στοχεύει στην αποτροπή ανάπτυξης πυρηνικής τεχνολογίας. Επιπλέον, λυγίσατε και θέσατε εκτός εκείνους τους μεταρρυθμιστές κληρικούς οι οποίοι έλεγαν ότι πρέπει κανείς να κάνει υπομονή με τους Σατανάδες της Ουάσιγκτον. Δεν είναι βεβαίως τόσο άνετο να είσαι οι Ηνωμένες Πολιτείες και γίνεσαι αποδέκτης όλων αυτών των τάσεων. H αναστολή διάδοσης των πυρηνικών όπλων, η βελτίωση της ασφάλειας των ΗΠΑ σε θέματα ενέργειας και η προώθηση της ιδέας της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή αποτελούν τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπους. Και οι τρεις στόχοι κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα από τους σκληροπυρηνικούς αγιατολάδες του Ιράν. H άμεση πρόκληση, την οποία αντιμετωπίζει σήμερα η Ουάσιγκτον, είναι να βρει τρόπους να σταματήσει την ενίσχυση της ισχύος του Ιράν και να το εισαγάγει στους διεθνείς περιορισμούς.

SUDDΕUΤSCΗΕ ΖΕΙΤUΝG

Εναλλαγή στην Καγκελαρία

Πρώτα ο Σρέντερ και μετά η Μέρκελ. Με την εναλλαγή στη θέση του καγκελαρίου μπορεί η Γερμανία να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση. H λύση είναι πολιτικά αποδεκτή, νομικά όμως δεν είναι εφαρμόσιμη χωρίς αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αλλά η εμπιστοσύνη προκύπτει και από τις προϋποθέσεις. Πρώτον από το γεγονός ότι η αλλαγή του καγκελαρίου πρέπει να γίνει μετά το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής περιόδου και όχι μετά το ήμισυ. Δεύτερον, η αλλαγή του καγκελαρίου συμπίπτει με τη γερμανική προεδρία στην E.E. Επιπλέον το σχήμα της εναλλαγής στο πόστο του καγκελαρίου ταιριάζει και με το χρονοδιάγραμμα διαφόρων σημαντικών διεθνών συναντήσεων: το 2006 η Γερμανία θα έχει την προεδρία της συνάντησης των Οκτώ, εκεί ο Σρέντερ διαθέτει πλήρη ευχέρεια, διότι είναι γι’ αυτόν ρουτίνα. Εξάλλου μπορεί να προετοιμάσει καλύτερα τη γερμανική προεδρία στην E.E. στη διάρκεια της οποίας μπορεί να αντικατασταθεί στην Καγκελαρία από τη Μέρκελ, η οποία εν τω μεταξύ θα έχει αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία.

DΙΕ ΤΑGΕSΖΕΙΤUΝG

Οργή

Οι προσπάθειες μερίδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος να παραμείνει ο κ. Σρέντερ στην Καγκελαρία δεν είναι πια αστείες. Προκαλούν οργή. Αυτοί ακριβώς οι σοσιαλδημοκράτες αποδεικνύουν ότι είναι κακοί παίκτες, δεν μπορούν να είναι οι ηττημένοι. Και το χειρότερο: προκαλούν αμφιβολίες για τις δημοκρατικές τους καταβολές και προθέσεις. Ιδιαίτερα ισχύει αυτό για την πρόταση της εναλλαγής στο πόστο του καγκελάριου.

ΜΙLLΙΥΕΤ.CΟΜ.ΤR

Ας… τα βρούμε

Ο Στίβεν Χάντλεϊ, σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μπους, έφερε ένα μήνυμα μαζί του, ένα μήνυμα του Αμερικανού προέδρου προς την Αγκυρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία. Ιδού το μήνυμα: «Ας ξαναστήσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία. Εχουμε κλείσει το προηγούμενο κεφάλαιο. H 1η Μαρτίου έχει περάσει στις σελίδες της ιστορίας. Ας λιώσουν οι πάγοι. Ας συνεργαστούμε εναντίον της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή. Ας στήσουμε μαζί τη δημοκρατία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή