Τα Χρυσά Παιδιά του μπάσκετ, οι Πρωταθλητές Ευρώπης 2005 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που τα τίμησε…

Τα Χρυσά Παιδιά του μπάσκετ, οι Πρωταθλητές Ευρώπης 2005 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που τα τίμησε…

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πήραν το Χρυσό. Το σήκωσαν το τιμημένο, το Κύπελλο του πρωταθλήματος Ευρωμπάσκετ. Και, χθες, ώρα 12 και μισή, άνοιξαν γι’ αυτούς οι πόρτες στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και το πρωτόκολλο υποκλίθηκε μπροστά τους! O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τίμησε τα πανύψηλα «αστέρια» του μπάσκετ, χθεσινά παιδιά, σεμνά και συνεσταλμένα εκτός αγωνιστικού χώρου, επιδίδοντας τιμητικά μετάλλια της μεγάλης νίκης τους, που μετά το 1987 έφεραν και πάλι την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης στο ωραίο άθλημα της καλαθοσφαίρισης – για να θυμηθούμε και το επίσημο όνομα. Με τον προπονητή τους Παναγιώτη Γιαννάκη και τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Ορφανό, τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού κ. Κώστα Κουκοδήμο και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μπάσκετ, της FIBA-EUROPE κ. Γιώργο Βασιλακόπουλο και όλα τα μέλη της αθλητικής ομάδας. Με δύο δρασκελιές βρέθηκαν στη μεγάλη αίθουσα των διαπιστευτηρίων, που έπαλλε από χαρμόσυνη ανυπομονησία – «να δούμε τα παιδιά του μπάσκετ που μας έδωσαν τόση χαρά!». Ολο το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου είχε πάρει θέση, και ποιος να τους πει «όχι»; Στο μικρό τραπέζι άστραφταν στις θήκες τους τα βαρύτιμα ασημένια μετάλλια, ενώ είχε στρωθεί και μεγάλος μπουφές για τη δεξίωση που ακολούθησε. Με επικεφαλής τον αρχηγό της ομάδας, τον Μιχάλη Κακιούζη, 29 ετών, δύο μέτρα και 6, και από κοντά τον Θόδωρο Παπαλουκά, 28 ετών, ύψος 2 μ., τον 25χρονο Λάζαρο Παπαδόπουλο, 2 μ. 10, τον μελλόνυμφο Αντώνη Φώτση, 24 ετών, 2 μ. 9 -που έδωσε πρόσκληση στον πρωθυπουργό για τον γάμο του – τον 28χρονο Δήμο Ντικούδη, 2.08, τον 26χρονο, Κώστα Τσαρτσαρή, 2 μ. 10, τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο, 21 ετών, 2 μ. 4 (αυτός ψηλώνει ακόμη) και τους άλλους, τους… κοντούς(!), τον Νίκο Χατζηβρέττα, 28 ετών, 1 μ. 93, τον 23χρονο Βασίλη Σπανούλη, 1 μ. 92, τον 23χρονο Νίκο Ζήση, 1 μ. 95 και τον Γιάννη Μπουρούση, 25 ετών, 1 μ. 90. Τελευταίο -ίσως γιατί αυτός μας έδωσε την πρόκριση στα τελευταία δευτερόλεπτα του ματς με τη Γαλλία- αφήσαμε τον Δημήτρη Διαμαντίδη, 25 ετών, 1 μ. 96, που φωτογραφήθηκε να διαβάζει το «Σημειωματάριο», επειδή έγραψε πως, πάνω στο «Ridi Pagliacco», το Σάββατο, ακούστηκαν κορναρίσματα και το Ηρώδειο σάλεψε «Νικήσαμε, προκριθήκαμε» και μετά πάλι ησυχία!

Αυτό το ιστορικό τρίποντο έφερε την ομάδα μας στον τελικό, όπου έκανε άνετο περίπατο ώς τη νίκη!

Ο χαιρετισμός του Προέδρου

«Διάβασα τον γερμανικό Τύπο και είχαν τα καλύτερα σχόλια που διάβασα ποτέ σε σοβαρές, σε μεγάλες πολιτικές γερμανικές εφημερίδες», όπως είπε ο Πρόεδρος κ. Κάρολος Παπούλιας στον χαιρετισμό του. Που έκλεισε μέσα του, όλη τη χαρά και την περηφάνια του ελληνικού λαού για τη νίκη που έδρεψαν τα ωραία αυτά παιδιά. «Σας ευχαριστώ όλους σας, για τη χαρά που δώσατε σε όλους τους Ελληνες. Για το μήνυμα που δώσατε στην ελληνική νεολαία με το δικό σας παράδειγμα, με τη δουλειά που κάνατε, με τη συνέπεια που δείξατε και με το ήθος που ανέδειξε την ομάδα και οι αντίπαλοί σας το ανεγνώρισαν. Συγχαρητήρια. Είστε ένα παράδειγμα γι’ αυτόν τον αθλητισμό του ήθους που θέλουμε να κάνουμε, γιατί εσείς δείξατε ότι μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον μεγάλο στρατηγικό στόχο. Σαν πολίτης αυτής της χώρας, σας ευχαριστώ. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτό που κάνατε. Θέλω να συγχαρώ τον προπονητή σας που, πατρικά, σας οδήγησε σ’ αυτόν τον μεγάλο δρόμο της δόξας. Ολη η ηγεσία της ομοσπονδίας, που δούλεψε χρόνια πολλά για να πετύχετε εσείς σήμερα το μεγάλο κατόρθωμα. Σας εύχομαι πάντοτε μεγάλες επιτυχίες -τέλειωσε τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος- έχετε μπροστά σας αρκετούς αγώνες. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ».

Κι αφού έδωσε τα τιμητικά μετάλλια σε κάθε έναν και συγχαίροντάς τους, ήρθε η ώρα και για τη δική του ανταμοιβή! O υπέροχος προπονητής, ο διεθνής μας παίκτης Παναγιώτης Γιαννάκης, που ήξερε τον δρόμο της νίκης από το 1987, του πρόσφερε την μπάλα και μια φανέλα με όλες τις υπογραφές των παικτών – την τιμημένη φανέλα που πήρε κι αυτή τη θέση της στα ενθύμια χαράς και περηφάνιας της σύγχρονης εποχής.

Σειρά του Τήλεφου να μαζέψει υπογραφές, και μάλιστα στην κορυφή, πρώτη σελίδα της «Καθημερινής» 27/9/2005, με πρώτο τον Παναγιώτη Γιαννάκη. «Θα τιμήσετε την εφημερίδα μας», του είπαμε, δίνοντάς του το στυλό.

«Δική μου η τιμή, να υπογράψω στην «K» και πάνω από την σημαία», είπε. Κι όλη η ομάδα υπέγραψε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή