«Παραβιάσεις» της σκέψης…

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επρεπε να το περιμένουμε…» είπε, βγάζοντας τα ματογυάλια του. «Με τη φόρα που έχει πάρει η επιστήμη στις ημέρες μας, τις γνώσεις, το εταστικό της βλέμμα και τα τεχνητά μέσα που διαθέτει, δεν ξεπερνά μόνο όσα εμποδίζουν τη διερεύνηση κάθε μυστικού της ζωής. Αποδυναμώνει παμπάλαιες δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις, ξεδιαλύνει τα μυστήρια της γενετικής, ανοίγει καινούργια κεφάλαια στη βιολογία που ερευνά τα φαινόμενα της κληρονομικότητας, ξημεροβραδιάζεται στα εργαστήρια για να «νικήσει» ανίατες ασθένειες, διαμορφώνει νέα δεδομένα, πασχίζει να «θωρακίσει» τον ανθρώπινο βίο, να τον απαλλάξει από τους κινδύνους που τον απειλούν… Δεν χρειάζεται λεπτομερής ενημέρωση γι’ αυτά. Του λόγου το αληθές μαρτυρούν όσα βγαίνουν, κατά καιρούς, στην επιφάνεια. Διαβάζοντας, όμως, σε πρόσφατο δημοσίευμα, ότι με μια μαγνητική τομογραφία θα γνωστοποιούνται οι μύχιες σκέψεις του καθενός, ξαφνιάστηκα. Διότι, μπορεί η ανακάλυψη που έκαναν Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες να βοηθήσει, τελικά και εφόσον ολοκληρωθούν οι έρευνες, όσους πάσχουν από τετραπληγία – καθώς αναφερόταν. Αλλά, ποιος ξέρει, ποιος να προβλέψει τι θα συμβεί, αν η μέθοδος αυτή γενικευτεί και αξιοποιηθεί, κυρίως από τους «προστάτες» της παγκόσμιας κοινωνικής γαλήνης; Απεγνωσμένες θα είναι οι επικλήσεις για έναν κάποιο σεβασμό στα «προσωπικά δεδομένα», άχρηστες οι δικαιολογίες, ανώφελα όχι μόνο τα μικρά και καθημερινά που διευκολύνουν δυσάρεστες καταστάσεις μα και τα περιβόητα «κατά συνθήκην ψεύδη», μάταιη η απόκρυψη των αληθινών αισθημάτων, αφού θα αποκαλύπτονται τα τερτίπια της υποκρισίας. Βούκινο θα γίνονται τα αμαρτήματα του μυαλού, οι πονηρές φαντασιώσεις, οι λάγνες επιθυμίες και η σοβαροφάνεια δεν θα τα βρει απλώς σκούρα, θα τρέχει και δεν θα φτάνει.

Ναι, τα χαμόγελα συμπαράστασης στην ατυχία θα είναι περιττά και τα λόγια της παρηγοριάς θα πέφτουν στο κενό, αν δεν καθρεφτίζουν τις ειλικρινείς προθέσεις, την τίμια διάθεση, τη βούληση για συνδρομή στην αναξιοπάθεια…».

«Μην ανησυχείς άδικα και τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί…», τον διέκοψε ο πλησίον. «Ακόμη κι αν βλέπαμε με καχυποψία το επιστημονικό επίτευγμα που διάβασες στην εφημερίδα, δεν θα χαλούσαμε και τη ζαχαρένια μας. Εκατομμύρια ή, αν προτιμάς, αναρίθμητες μαγνητικές τομογραφίες θα χρειάζονταν καθημερινά στις διάφορες γωνιές της Γης, για να γίνουν «παραβιάσεις» της σκέψης των ανθρώπων, να ελεγχθούν οι συνειδήσεις, τα αληθινά και οι ανακρίβειες, τα κέντρα των ψυχικών φαινομένων, οι αντιλήψεις που έχει καθένας και καθεμιά. Με άλλα λόγια, είναι τουλάχιστον πρακτικώς αδύνατο να χρησιμοποιηθεί η εντυπωσιακή ανακάλυψη για την εξυπηρέτηση «ατάκτων σκοπών» και μην έχεις αμφιβολίες. Ομως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρει την άγουσα στο περιθώριο της κοινωνίας. Οι πληροφορίες που τη συνοδεύουν για την πιθανή θεραπευτική της βοήθεια στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από τετραπληγία, την κάνουν να φαντάζει διαφορετικά, να ενισχύει τις ελπίδες ότι θα καρποφορήσουν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση ασθενειών, τη διατήρηση της υγείας στον πλανήτη, παρά τους κλυδωνισμοόυς της σε διάφορες περιοχές από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τη λειψυδρία και την ανέχεια που μαστίζει τους λαούς…».

Ο άλλος δεν μίλησε. Ισως και να συμφωνούσε μαζί του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή